De nationale munteenheid van Laos is de Laotiaanse Kip (afgekort LAK). Door het hele land kan je met de KIP betalen maar in veel gevallen kan je ook met de Amerikaanse (US) Dollar uit de voeten. Langs de Thaise grens kan je ook met Thai Baht betalen net zoals je langs de Vietnamese grens ook met de Vietnamese Dong kunt betalen. Ook in hotels worden vaak Amerikaanse dollar geaccepteerd. Geld in Laos komt alleen in coupures voor, niet in munten.

Waarde van de Laotiaanse Kip

Één Euro is ongeveer gelijk aan 8500LAK terwijl 1 US Dollar ongeveer 8000LAK is waarde bedraagt. Omgekeerd is 1000LAK ongeveer €0,11 en $0.12. Uiteraard variëren deze waardes volgens de koers. Controleer daarom voordat je op reis gaat de laatste koers zodat je nooit te veel uitgeeft.

Briefgeld in Laos

Geld in Laos komt alleen voor in de vorm van briefgeld en niet in muntvorm. De coupures van de KIP vertegenwoordigen hoge bedragen. Zo komen de coupures voor in waarden van 500, 1000, 2000, 5000, 10,000, 20,000 en 50,000LAK. Het hoogste biljet (50.000LAK) heeft een waarde van ongeveer €6,-. Je hebt zodoende als snel een flink pak geld op zak dat aardig wat ruimte inneemt in je bagage. Helaas is dat onvermijdelijk. Pin je bijvoorbeeld een bedrag van €200,- om even vooruit te kunnen, dan heb je bijna 1.700.000LAK op zak. Vaak ontvang je coupures van 20.000LAK. Je hebt zodoende een flink pakket van 85 biljetten op zak.

Pinnen in Laos

Pinnen in Laos is tegenwoordig goed mogelijk. In de grotere steden en op de toeristische plekken tref je steeds meer pinautomaten aan. In steden als Luang Prabang, Vientiane, Vang Vieng, Pakse en Savannakhet is pinnen geen probleem. Er zijn meerdere pinautomaten te vinden. Met je pinpas of creditcard (Visa of Mastercard) pinnen bij (in) een bank is ook vrijwel overal mogelijk tegenwoordig. Voor het pinnen betaal je een kleine transactie fee van ongeveer $4 per transactie. Ook betaal je een kleine som voor het koersverschil. Ga je voor een aantal dagen door een minder bevolkt gebied reizen, zorg er dan voor dat je voldoende geld op zakt hebt. Zonder geld komen te zitten is erg vervelend.

In de volgende plaatsen in Laos vind je pinautomaten (ATM’s): Vientiane, Pakse, Luang Prabang, Vang Vieng, Ban Huay Xai, Savannakhet, Luang Namtha, Nong Khiaw en Phonsawan. In de plaatsen waar je niet kunt pinnen kan je vaak in de bank met je creditcard (VISA of Mastercard) wel geld opnemen.

De meest voorkomende banken in Laos zijn de ACLEDA Bank en de ANZ-Bank. Bij beide banken kan je pinnen met je “normale” Nederlandse pinpas. Houd er rekening mee dat storingen regelmatig voorkomen en sommige passen niet worden geaccepteerd. Het meenemen van een creditcard raden we je erg aan zodat je altijd een manier hebt om aan geld te komen. Via YourMastercard.nl en Visa World Card kan je een creditcard aanschaffen.

Wisselen van geld in Laos

Het wisselen van geld in Laos is tegenwoordig ook makkelijk. Elke grote of kleinere stad heeft een markt waar je terecht kunt. De wisselkoersen op markten en speciale geldwisselkantoren zijn gunstiger dan bij banken. Je krijgt er dus meer geld voor je geld. Ook bij je hotel of guesthouse kan je vaak eenvoudig geld wisselen. Uiteraard doen ze dat niet voor niets en betaal je altijd relatief meer dan bij een geldwisselkantoor op straat. Soms echter, zoals op afgelegen plekken, is het wel praktisch en wegen de extra kosten zeker op tegen de moeite die je anders zelf zal moet doen om je geld te wisselen. Naast US Dollars kan je ook Euro’s wisselen. Ook Thai Baht en Vietnamese Dong kan je in de grensgebieden redelijk eenvoudig wisselen. De wisselkoersen zijn niet altijd optimaal aan de grens.