Met Cambodja op de voet gevolgd is Laos het voordeligste land in Zuidoost-Azië om in te reizen. Het budget voor backpacken in Laos is erg laag. Zowel verblijf in Laos als reizen en eten en drinken in Laos zijn zeer goedkoop. Laos is dus een ideaal land om in te reizen als je een backpacker op budget bent. Belangrijk is wel om te weten dat je zelf eigenlijk grotendeels je budget in de hand hebt. Je kan vaak lang en goedkoop door Laos reizen als je je aanpast aan de locals. Eet zoals een Laotiaan eet, reis zoals een Laotiaan reist en overnacht net zo eenvoudig als een Laotiaan en je zal veel geld sparen en dus langer van je reis kunnen genieten. Je budget voor backpacken in Laos hangt dus sterk samen met jouw manier van reizen.

Budget voor overnachten in Laos

Een overnachting kan je zo lux en duur maken als je zelf zou willen. Je budget voor overnachten in Laos hangt van de mate van luxe af waarin je zou willen overnachten. In de meer toeristische plaatsen als Luang Prabang, Vientiane en Vang Vieng zijn grotere hotels te vinden die meer luxe bieden dan de meeste hotels die je in de kleinere en minder toeristische plaatsen aantreft. Een overnachting in een middenklasse hotel in Laos boek je al vanaf ongeveer $20 per kamer inclusief ontbijt. Een overnachting in Laos in een guesthouse of hostel boek je nog voordeliger. Prijzen beginnen bij ongeveer $3 per nacht per kamer en zijn door het hele land te vinden.

Goedkopere hotels vind je via Booking.com of de vergelijkingssite Trivago.nl.

Budget Laos brommer huren
Budget Laos vliegtickets

Budget voor vervoer in Laos

Vervoer in Laos is ook erg goedkoop. Zo’n 90% van de afstanden die je binnen Laos aflegt reis je per bus. Ga er vanuit dat je gemiddeld $0,80 per uur in een bus betaald. De busrit van 11 uur van Luang Prabang naar Vientiane kost gemiddeld 70.000KIP wat neerkomt op $0,76 per uur. Bussen rijden alleen tussen steden. Reis je binnen een stad, dan maak je vaak gebruik van een sawngthaew, een soort taxi waarbij in het overdekte en aparte deel achter de bestuurder 2 banken tegen de zijkanten zijn gebouwd en waarop meerdere mensen kunnen meereizen. Je kan voor 3000KIP vaak een flink stuk meerijden. Een andere manier om je binnen een stad te verplaatsen is met een brommer met zijspan. Vooral in Luang Prabang en Vientiane kom je ze regelmatig tegen. Deze manier van vervoer is nog goedkoper.

Uiteraard hangt jouw budget voor vervoer in Laos af van het type vervoermiddel dat je gebruikt maar ook je onderhandelingsvaardigheden. Je moet tenslotte vaak onderhandelen over de prijs. In het begin zal je meer betalen dan na een aantal dagen “Laos”ervaring. Veel backpackers in Laos kiezen er trouwens voor om een fiets te huren van het hotel of guesthouse waar ze verblijven. Vaak kost een dag een fiets huren in Laos maar $1 per fiets. Ook vliegen met Lao Airlines is een optie om snel langere afstand af te leggen. Voor onder de $100 kan je vaak een vlucht boeken met Laos Airlines tussen 2 steden. Via de handige vliegticket vergelijkingssite Momondo.nl kan je de voordeligste tarieven makkelijk zien. Lees hier meer over vervoer in Laos.

Budget Laos boot
Vervoer in Laos bus

Budget voor eten en drinken in Laos

Een eenvoudige lokale maaltijd bestaande uit rijst met groenten en wat vlees of vis heb je al voor een dollar. Een lokaal ontbijtje op de markt zelfs nog voor onder $1. Ga je echter westers eten in Laos zoals pizza, hamburgers, lasagne of iets in die trend, dan betaal je aanzienlijk meer. Veel westerse producten zijn te vinden in westerse restaurants en gemaakt van westerse ingrediënten zoals kaas. Je betaal daar dan ook aanzienlijk meer voor dan een lokale maaltijd. Een pizza begin bij $6 per stuk en een hamburger of lasagne vind je ook niet onder de 4 dollar. Een flesje water is goedkoop en koop je al voor 2000KIP (€0,25). Ook een flesje frisdrank is te betalen en koste gemiddeld 2000 a 5000KIP (€0,60). Een lokaal biertje is ook €0,60 terwijl een fles zelf gebrouwen rijstwijn voor $1,50 al te koop is. Ook je budget voor backpacken in Laos is zeer afhankelijk van je eetgewoonten en wensen. Je kan het zelf zo goedkoop mogelijk of zo duur en lux mogelijk maken als je zelf wilt.

Budget voor backpacken in Laos zelf berekenen

Reken erop dat je genoeg hebt een $20 per dag om in je onderhoud te voorzien in Laos als je eenvoudig reist. Wil je wat meer luxe tijdens je reis, ga dan van $40 per dag uit. Maak er $80 per dag van als je een 4 of 5 sterren hotel of resort boekt om in te verblijven. Reis je samen met iemand zodat je de kosten van je verblijf kunt delen, haal dan een kwart van het bovengenoemde dagbudget af om in te schatten wat je budget voor backpacken in Laos op dagbasis is.