Als je van plan bent om Laos te bezoeken, dan kan je op verschillende manieren door het land gaan reizen. Er zijn echter een aantal reisroutes door Laos die erg vaak gevolgd worden door backpackers en andere reizigers. De combinatie van logische route, goede of degelijke infrastructuur en belangrijke bezienswaardigheden en hoogtepunten bepalen eigenlijk dat je het beste van Noord naar Zuid Laos kunt reizen. Ook de stroomrichting van de Mekong rivier speelt hier een belangrijke rol bij aangezien die ook vanuit het noorden (China) door Laos naar het zuiden (Cambodja) stroomt. Één van de meeste populaire reisroutes door Laos is de reisroute die je hieronder vindt.

Reisroute door Laos voor drie weken

Als je drie weken door Laos reist kan je veel zien en krijg je een goede indruk van het land. Je kan in die drie weken de belangrijkste bezienswaardigheden van het land zien, De prachtige natuur ontdekken en ook nog wat cultuur en historie snuiven. Onder de kaart vind je het reisprogramma van dag tot dag, handige tips over je verblijf in Laos en de mogelijke vervoermiddelen die je kunt gebruiken om tussen bepaalde plaatsen te reizen.

De meest logische route door Laos is om de route in zuidelijke richting te reizen, in de stroomrichting van de Mekong rivier. Ook is het goed mogelijk om de reis te beginnen in Vietnam of zelfs China zodat je vanuit het noorden Laos binnenkomt. In grote lijnen reis je van noord naar zuid Laos en komt onderweg vrijwel alle belangrijke bezienswaardigheden tegen.

Reisroute door Laos, 3 weken door Laos reizen

Reisprogramma van dag tot dag

Nog meer reisroutes door Laos

Uiteraard zijn er nog meer reisroutes door Laos mogelijk. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Veel backpackers willen echter de belangrijkste hoogtepunten van Laos bekijken en hebben niet altijd evenveel tijd en geld te besteden. Soms moet je keuzes maken en bepaalde plaatsen links laten liggen. Ook kan het zijn dat je van een afwijkende kant het land binnen komt. Je zal dan een extra stuk moeten reizen om op de bovengenoemde reisroutes door Laos uit te komen.

Vanuit Chiang Mai kan je per bus naar Chiang Khong, de grens met Laos, doorreizen. Een kaartje kan je online boeken vanaf ฿300 (€6). De rit duurt 5 tot 6 uur. De eerste bus vertrekt om 8 uur en de laatste om 13:15 (bekijk tijden).

Reis je vanuit Chiang Rai naar Chiang Khong, dan ben je 2 uur korter onderweg.
Het is ook mogelijk om in één keer je busticket (rechtstreekse bus) van Chiang Mai of Chiang Rai naar Luang Namtha te boeken. Erg handig. De rit duurt 12 uur en is online te boeken.

Grensformaliteiten duren 30 tot 60 minuten. Ging je vroeger nog per boot naar de overkant, tegenwoordig ligt er helaas een brug waarover je de immigratiedienst van Laos kunt bereiken.

(1) Ban Huay Xai
1 nacht

Ban Huay Xai

Ban Huay Xai, startpunt van je reis door Laos

Ban Huay Xai
Veruit de meeste backpackers starten hun reis door Laos in het noorden bij de Laotiaanse grensplaats Ban Huay Xai aan de oevers van de Mekong rivier. Vaak vliegen reizigers vanaf Amsterdam naar Bangkok (vliegticket al vanaf €427 retour) om vervolgens door te vliegen naar de Noord-Thaise stad Chiang Rai of Chiang Mai (enkele reis vanaf €16). Van daaruit reizen ze per bus of songthaew door naar de Thaise grensplaats Chiang Khong. Om dat Chiang Rai noordelijker ligt dan Chiang Mai scheelt dat je een paar uur reistijd als je doorreist naar Laos. Sommige reizigers kiezen ervoor om per trein van Bangkok naar Chiang Mai te reizen (nachttrein) om vervolgens weer per bus of songthaew door te reizen naar de grens.

Kom je laat aan (grens sluit om 18:00), dan kan je in Chiang Khong overnachten. Een aanrader is het Baantammila hotel. Kan je de grens nog wel passeren, dan kan je een overnachting in Ban Huay Xai regelen om de volgende dag door te reizen.

Hoteltip
Het Sabaidee Guesthouse is een leuke en goedkope accommodatie in Ban Huay Xai. Dit centraal gelegen en sfeervolle maar kleinschalige guesthouses biedt overnachtingen vanaf $13 per kamer. Het is zeker een van de beste deals in Ban Huay Xai en je geld zeker waard. Voor een kleine meerprijs heb je ook airco op je kamer.

Voor een goed middenklasse hotel in Ban Huay Xai is Houayxai Riverside Hotel de beste keuze. Het sfeervolle guesthouses heeft kamers met uitzicht op de Mekong rivier. Ook is er een goed restaurant aanwezig waar je kunt eten na aankomst van een lange reis. Een overnachting boek je hier vanaf $35 per kamer. Een echte aanrader.

Vanaf Ban Huay Xai begint het echte avontuur. Je kunt ervoor kiezen om door te reizen naar Luang Namtha en daar door de prachtige bergen een trekking te gaan doen of je kan ervoor kiezen om per slow boat de indrukwekkende Mekong rivier af te varen naar Luang Prabang. Beide zijn een fantastische ervaring.

Je kunt een rechtstreekse bus van Chiang Mai of Chiang Rai naar Luang Namtha nemen of de lokale bus in Ban Huay Xai. Ook kan je in Ban Huay Xai de slow boat naar Luang Prabang regelen. Overnacht je in Chiang Khong of Ban Huay Xai, dan is het handig om de avond ervoor de boottocht alvast te regelen.

De bus van Ban Huay Xai naar Luang Namtha doet er 4 tot 5 uur over. De slow boot van Ban Huay Xai naar Luang Prabang kost je twee dagen maar is absoluut de moeite waard. De boten zijn erg comfortabel. Je hebt halverwege een overnachting in het prachtige en rustige Pak Beng aan de oever van de Mekong. Als je in Chiang Khong overnacht in het sfeervolle Baanfai Guesthouse, dan kan je via hen je bootticket regelen

Mocht je krap in de tijd zitten, dan kan je ook een rechtstreekse bus (deels s’nachts) van Chiang Mai naar Luang Prabang nemen (20 uur voor +/- $25). Uiteraard is een vlucht ook een optie. Er zijn dagelijks rechtstreekse vluchten van Chiang Mai naar Luang Prabang. Je boekt een ticket vanaf ongeveer €60.Bekijk tijden en prijzen.

(2) Luang Namtha
2 a 3 nachten

Luang Namtha

Luang Namtha, ideale omgeving voor een trekking.

Luang Namtha
Het slaperige plaatsje Luang Namtha ontleent zijn naam aan de Nam Tha rivier die langs de stad stroomt. Het is een klein dorp met enkele hotels en guesthouses, een eigen vliegveldje en wat winkels en marktjes. De belangrijkste reden dat reizigers backpacken in Luang Namtha is omdat het de ideale uitvalsbasis is voor een trekking door het omringende gebergte waarbij je diverse dorpen van de Hmong bevolking tegenkomt en prachtige natuur ontdekt. Je kunt hier meerdaagse trekkingen maken. Je kunt hier dan ook het beste 3 nachten verblijven zodat je minimaal 1 nacht tijdens je trekking in de bergen verblijft. Meer over Luang Namtha.

Hoteltip
Reis je op budget dan is Taidam Guesthouse een goede keuze. Voor $9 kan je er al overnachten. Het sfeervolle guesthouse ligt centraal in Luang Namtha op loopafstand van de markt. Kamers zijn schoon en vrij ruim. Een echter aanrader als je op budget reist.

Vanaf Luang Namtha gaan er dagelijks meerdere bussen naar Luang Prabang. De rit duurt zo’n 6 tot 7 uur met de bus. Mini-vans zijn 1 tot 2 uur sneller. Je kunt ter plekke een kaartje regelen. Ook kan je naar Udomxai doorreizen.

(2) Pak Beng
1 nacht

Pak Beng

Pak Beng, de stop van de slow boat op weg naar Luang Prabang.

Pak Beng
Als je vanaf Ban Huay Xai met de slow boat of fast boat door het prachtige ongerepte berg-en junglelandschap naar Luang Prabang reist kom je halverwege het kleine plaatsje Pak Beng tegen (ook wel Muang Pakbèng genoemd). Dit kleine maar mooie plaatsje aan de noordelijke oever van de machtige Mekong rivier dient voornamelijk als overnachtingsplaats voor toeristen die op doorreis zijn naar Luang Prabang. Omdat het plaatsje steeds belangrijker wordt, groeit het vrij snel. Er zijn ondertussen dan ook aardig wat restaurantjes, winkeltjes en hotels en guesthouses te vinden. Vanaf je hotel in Pak Beng kan je vaak de prachtige zonsopkomst zien waarbij het gekleurde zonlicht over de met nevel verhulde Mekong rivier schijnt. Je kan via Riksja Travel een pakket boeken waarbij je in 3 dagen van Chiang Mai via Chiang Khong en Pakbeng naar Luang Prabang reist inclusief de slow boat van Ban Huay Xai naar Luang Prabang en de overnachtingen (2).

Hoteltip
Een leuk en betaalbare accommodatie in Pak Beng in te overnachten is het Sarika Guesthouse. Deze accommodatie is niet de aller goedkoopste die te vinden is in het dorp maar absoluut je geld waard. Het vrij nieuwe guesthouse biedt schone, eenvoudige kamers maar het is vooral het verbluffende uitzicht over de Mekong rivier wat de meerwaarde van deze accommodaties bepaald. Vanaf $25 kan je hier een tweepersoons kamer boeken.

Tickets voor de boot van Ban Huay Xai naar Luang Prabang via Pak Beng zijn niet online te boeken. Wil je op voorhand al een plek op de slow boat gereserveerd hebben, dan kan je dat regelen via het sfeervolle Baanfai Guesthouse in Chiang Khong.

Als je een boeking bij ze hebt gemaakt voor een overnachting kan je per e-mail je plek op de boot reserveren.

De reis per boot over de Mekong behoort tot het mooiste traject van de reisroutes door Laos en is zeker een aanrader. Je kunt de reis ook per fast boat doen maar comfortabel is het allerminst (wel één dag korter reizen).

(3) Luang Prabang
3 nachten

Luang Prabang

Luang Prabang, de mooiste stad van Zuidoost Azië!

Luang Prabang
Luang Prabang is ongetwijfeld het hoogtepunt van je reis door Laos. In Luang Prabang kan je jezelf gemakkelijk 3 dagen vermaken. De sfeervolle koloniale stad biedt veel prachtige tempels, de indrukwekkende Kuang Xi watervallen, de grotten van Pak Ou en de snelstromende Mekong river. Het barst ook van de Monniken in de stad. In de vroege ochtend kan je zien hoe de lokale bevolking aalmoezen aan de monniken geeft. De nachtmacht van Luang Prabang is ook erg populair. Hier kan je de mooiste zelfgemaakte kleding en handwerk kopen.

Hoteltip
Een erg leuke accommodatie in Luang Prabang is het Vanvisa Guesthouse. Zoek je een goedkope maar degelijke accommodatie in het centrum van de stad, dan is dit guesthouse absoluut een aanrader. Voor $15 kan je al een nacht boeken in dit sfeervolle guesthouse waar vandaan je in 5 minuten naar de avondmarkt van Luang Prabang loopt.

Vanaf Luang Prabang kan je kiezen om in één dag per bus door te reizen naar de Vlakte der kruiken (Plain of jars) in het oosten van Laos (10 uur) of gelijk door te reizen naar het ultieme backpackers bolwerk Vang Vieng (7uur) dat omringt wordt door een prachtig karstgebergte.

De weg van Luang Prabang naar Vang Vieng behoort tot de mooiste reisroutes door Laos. Voor het eerste stuk tot Phou Khoun is adembenemend. Reis je naar de vlakte der kruiken, dan waan je jezelf in het decor van de Teletubbies vlak voor je aankomt in Phonsavan. Het landschap is flauw geglooid en bestaat grotendeels uit kort gras. Hier en daar staan wat bomen. Iets verderop bereik je Phonsawan en de (3) vlakten der kruiken. Vanuit Phonsawan kan je de Ho Chi Minh route bezoeken (Ho Chi Minh trail).

Dagelijks rijden er meerdere bussen naar Vang Vieng, Vientiane en Phonsavan. Tot Phou Khoun rijden ze dezelfde route. De bus naar Vientiane komt ook lang Vang Vieng. Het busticket van Luang Prabang naar Vang Vieng (en Vientiane) kan je online boeken.

(4) Phonsavan, de vlakte der kruiken
2 nachten

Phonsavan

Phonsavan, vlakte der kruiken

Phonsavan
Phonsavan (of Phonsawan) is de basis voor een bezoek aan een mysterieuze plek in het noorden van Laos.
Vlakbij Phonsavan ligt namelijk de vlakte der kruiken. Op verschillende plekken in en rond de plaats Phonsavan bevinden zich vlakten met kruiken. Hoe, door wie, wanneer en waarom deze kruiken hier geplaatst zijn is niet bekend. Er zijn meerdere verhalen die de ronde doen. De plaats is erg geliefd bij backpackers vanwege het opvallende landschap en het mysterie rond de kruiken. Lees de Vlakte der kruiken reistips en ontdek meer over deze mysterieuze kruiken.

Hoteltip
Het Namchai Guesthouse is voor backpackers op budget een echte aanrader. Het guesthouse ligt centraal in de stad en biedt kamers aan vanaf $11 per nacht. De meeste accommodaties in de stad zijn budget hotels of guesthouses met niet al te veel sfeer, comfort en luxe.

Vanaf Phonsavan en de vlakte der kruiken reis je per bus weer terug richting Phou Khoun om daar vervolgens de weg weer op te pikken naar Vang Vieng. De totale reis duurt 6 tot 8 uur maar vanaf Phou Khoun rijdt het aardig door omdat het landschap uit minder steile bergen bestaat. Het laatste half uur van de reis rij je door een fabelachtig mooi landschap dat omringt is door hoge bergen. Een de rivier die door de vallei stroomt ligt het walhalla voor backpackers: Vang Vieng.

Bustickets van Phonsavan of Luang Prabang naar Vang Vieng kosten een paar dollar en kan je eenvoudig ter plekke boeken. Er rijden dagelijks aardig wat bussen van Luang Prabang. Vanuit Phonsavan een drietal.

(5) Vang Vieng
3 nachten

Vang Vieng

Vang Vieng

Vang Vieng, het walhalla voor backpackers.

Vang Vieng
Vang Vieng is onder backpackers misschien wel de meest geliefde plek in Laos, anders dan het sfeervolle plaatsje Luang Prabang en de slaperige hoofdstad Vientiane. Vang Vieng is een idyllische en sprookjesachtig plaatsje gelegen op de route tussen Luang Prabang en Vientiane in en te midden van een groot en steil karstgebergte. Door het plaatsje loopt een rivier waar veel backpackers in de binnenband van een tractor met de stroom mee drijven en onderweg hier en daar bij kleine barretjes aan de kant stoppen om bier te drinken. Meer over Vang Vieng.

Hoteltip
Door de grote populariteit zijn er vrij veel accommodaties te vinden in het relatief kleine plaatsje Vang Vieng. Een overnachting in Vang Vieng is dan ook makkelijk te regelen. Leuke en goedkope accommodaties als Champa Lao bungalows(vanaf $15 per nacht) of Sengkeo Guesthouse (vanaf $10 per nacht) zijn goed te betalen, bieden goede service en hebben een voortreffelijke ligging en sfeer.

Voor wat meer luxe en comfort en een zwembad met uitzicht op het prachtige karstgebergte is The Grand Riverside Hotel (v.a. $43 per nacht) zeker iets voor je!

Vanuit Vang Vieng rij je met de bus in 3 tot 4 uur naar Vientiane door over een vrij vlakke en rechte weg. Tickets voor de bus kan je tegenwoordig online boeken. Er rijden meerdere bussen per dag.

Mocht je doorreizen naar Nong Khai in Thailand, dan kan je ook online je busticket regelen.

(6) Vientiane
2 nachten

Vientiane

Vientiane, de slaperige hoofdstad van Laos.

Vientiane
In een bocht aan de oever van de Mekong rivier ligt Vientiane, de slaperige hoofdstad van Laos. Het is er erg rustig. Weinig verkeer zal je hier aantreffen. In tegenstelling tot steden als Bangkok, Hanoi of Phnom Penh barst het hier niet van de motorbikes, taxi’s en tuk tuk’s. De stad heeft echter wel z’n charme. In het oude gedeelte van de stad tref je nog de oude Franse houten woningen aan en een aantal oude tempels. De restaurants waar je heerlijk kunt eten aan de oever van de rivier uitkijkend op de Thaise stad Nong Khai aan de overkant van de Mekong rivier. Ook is het perfect vertoeven op een van de rooftop bars langs de Mekong rivier. Meer over Vientiane.

Hoteltip
Ben je op zoek naar een leuk en comfortabel verblijf in Vientiane, dan is het sfeervolle Vientiane garden hotel een echte aanrader. Het hotel ligt net iets ten westen van het centrum van Vientiane en heeft een fijn zwembad en mooi ruime kamers. In het hele hotel kan je gebruik maken van gratis WIFI.

Je kan per bus van Vientiane naar Pakse in het zuiden van Laos doorreizen om vervolgens per tuk tuk of mini-van door te reizen naar het 40 minuten verderop gelegen Bolaven Plateau. Je kan overdag reizen maar een betere optie is de nachtbus. Zo bespaar je op een overnachting en verlies je geen hele dag aan je reis.

Dagelijkst vertrekt er een nachtbus van Vientiane naar Pakse om 18:00. De bus komt om 06:00 aan in Pakse. Onderweg kom je langs Savannakhet en Thakek waar je van het toilet gebruik kunt maken.

Omdat de nachtbus van Vientiane naar Pakse erg populair is kan ie soms snel volzitten. Het is aan te raden om tijdig online je busticket te boeken.

Bij je aankomst in Pakse staan er volop tuk tuk’s en mini-van te wachten om je naar het Bolaven Plateau te brengen.

(7) Bolaven Plateau
2 nachten

Bolaven Plateau

Bolaven Plateau, prachtige watervallen, minderheden en koffieplantages.

Bolaven plateau
Het Bolaven plateau ligt in het uiterste zuiden van Laos tegen de grens met zowel Vietnam als Cambodja. Backpacken op het Bolaven plateau is erg geliefd vanwege de prachtige natuur, diverse bergstammen en de serene rust. Je kan even goed tot rust komen op het plateau en al genietend van een goed boek en van wijn uit de regio soms ook een glimp opvangen van de zeldzame neushoornvogels die over de indrukwekkende Tad Fane waterval heen vliegen. Meer over het Bolaven Plateau.

Hoteltip
Nabij de Tad Fane waterval en de Tadlo waterval zijn sfeervolle en kleinschalige ecoresorts en bungalows gebouwd zodat je ideaal en verantwoord kunt overnachten op het Bolaven plateau. Het Tad Fane Resort nabij de gelijknamige waterval is een absolute aanrader. De losse bungalows liggen tussen de koffieplantages en de Tad Fane waterval in. Het restaurant in het hoofdgebouw biedt uitzicht op de prachtige watervallen. Als je geluk heb kan je de zeldzame neushoornvogels zien overvliegen. Vanuit het Tad Fane resort worden trekkingen georganiseerd die al voor $5 per persoon mogelijk zijn.

Vanaf Het Bolaven Plateau kan je weer per tuk tuk of mini-van terugreizen naar Pakse. Daar neem je de bus richting de Cambodjaans grens. Je stapt uit bij de 30e afslag (Lak 30) bij de plaats Muang om daar vervolgens de Mekong over te steken per ferry (3000 KIP). Aan de andere kan van de Mekong kan je verder lopen naar eneke guesthouses en restaurants waar je de nacht door kunt brengen en fietsen kunt huren om naar de tempel Wat Phu Champasak te gaan.

Sla je Champasak over en reis je direct door naar de Vierduizend eilanden, dan kan je online je busticket van Pakse naar Don Det boeken.

(8) Champasak
1 nacht

Champasak

Champasak, Khmer tempel langs de Mekong.

Champasak
Aan de westelijke oever van de Mekong rivier ligt het plaatsje Champasak. Het plaatsje loopt parallel aan de Mekong rivier en is daarom langgerekt. Er wonen weinig mensen in Champasak maar de guesthouses en restaurants aan de Mekong gelegen bieden een prachtig vergezicht over de Mekong rivier. Toch is backpacken in Champasak erg in trek. Jaarlijks overnachten vrij veel backpackers in Champasak om het vlakbij gelegen indrukwekkende UNESCO werelderfgoed Wat Phu Champasak te bezoeken. Meer over Champasak.

Hoteltip
Er is een erg mooi luxueus hotel in Champasak met een zwembad en uitzicht op de Mekong rivier, een ruime kamer met prive-balkon met uitzicht op de Mekong rivier en gratis veerboot service naar het eiland Don Daeng. Het La Folie Lodge is de perfecte accommodatie waar je heerlijk kunt genieten.

Vanaf Champasak kan je weer te voet teruglopen naar de ferry die elke 15 minuten vaart. Als je terug naar de hoofdweg (13) loopt kan je daar de bus pakken naar Hat Xai Khun in zuidelijke richting. Bij Hat Xai Khun stap je uit (ongeveer 45 min rijden) om vervolgens te voet naar de ferry te lopen. Bij de ferry (vaart zeer regelmatig) steek je de Mekong over om voet aan wal te zetten op Don Khong, het grootste eiland van Si Phan Don (De Vierduizend eilanden).

Vanaf Don Khong kan je per boot (paar dollar) de Mekong rivier afzakken naar Don Det, het gezellige backpackers eiland.

Reis je direct vanuit Pakse naar Don Det (2,5 uur), dan kan je online je ticket boeken.

(9) Don Det eiland
2 a 3 nachten

Don Det

Don Det, het feesteiland van Laos.

Don Det eiland
Don Det is het meest sfeervolle eiland van Si Phan Don. De meeste reizigers strijken hier neer. De belangrijkste eilanden Don Khong, Don Det en Don Khon zijn per ferry te bereiken. Op Don Det en Don Khon verblijven de meeste backpackers. Er heerst een fijne ontspannen sfeer en de locals zullen je warm ontvangen. Er is van alles te doen op het eiland maar het gaat vooral om relaxen en genieten. De rust en prachtige watervallen (grootste van Zuidoost Azië) leveren hier een grote bijdrage aan. Meer over Si Phan Don.

Hoteltip
Ben je op zoek naar een goedkoop maar leuk hotel op Si Phan Don? Het Pon Arena Hotel heeft een zwembad waarin je prachtig over de Mekong rivier uitkijkt. Veen een goedkoper alternatief is het sfeervolle Souksabay Guesthouse aan de Mekong rivier een goede keuze.

Aan het einde van je reis zal je helaas weer terug naar huis moeten. Je kunt vanaf Don Det dezelfde route weer terugnemen naar Pakse. Je kan online je vervoer regelen van Don Det tot Pakse. Je vertrekt om 10:30 om vervolgens om 14:00 in Pakse te zijn. Daar kan je de bus nemen naar Ubon Ratchatani over de grens in Thailand (15:30 – 18:00). Ook dit busticket kan je online boeken. Vanaf Ubon Ratchatani kan je de bus, trein of het vliegtuig (ticket vanaf €19) nemen naar Bangkok. Ook kan je een directe nachtbus van Pakse naar Bangkok nemen (16:00 – 05:30). Tickets voor deze nachtbus kan je ook online reserveren (aan te raden).

Ga je vanuit Don Det door naar Cambodja, dan kan je met een mini-van in één keer van Don Det naar Siem Riep doorreizen. De reis duurt ongeveer tien uur. Je ticket kan je ook online reserveren.

Lees meer over grensovergangen in Cambodja en visum voor Cambodja.

Meer reisroutes door Laos

Uiteraard zijn er naast de hierboven getoonde reisroute nog meer reisroutes door Laos mogelijk. In diverse reisgidsen zal je ook nog tal van mogelijkheden vinden. Boven getoonde route is echter de meeste gebruikte route en goed met het openbaar vervoer te bereizen. Er zijn natuurlijk naar eigen smaak nog aanpassingen te doen aan de reisroutes door Laos die op deze website woorden getoond.