Als je gaat backpacken in een van de landen in Zuidoost-Azië, doe je er slim aan om voordat je een land gaat bezoeken nog even kijkt hoe de huidige situatie in het land is. Er kunnen soms gevaarlijke of bijzondere situaties zijn waardoor je de overweging kunt maken om die betreffende locatie over te slaan zodat je problemen kunt vermijden. Bekijk daarom voordat je gaat reizen naar Laos altijd eerst het actueel reisadvies Laos en ga ook na of je wel goed bent verzekerd.

Er bestaan goede maar niet te dure reisverzekeringen voor backpackers die de meeste situaties dekken. Een goede reisverzekering is absoluut noodzakelijk.

Corona in Laos

Laatste update: 8 november 2020
In beperkte mate komt Corona in Laos voor. Om verspreiding van besmettingen tegen te gaan is het land op slot gegaan en worden toeristen nauwelijks meer toegelaten. Alleen noodzakelijke reizen naar Laos worden nog toegestaan. Informatie vanuit de Laotiaanse overheid is zeer beperkt. Wel wordt op vliegvelden ter controle op koorts gemeten. Ook wordt aangeraden om goed de actuele situatie omtrent het coronavirus in de gaten te houden als je op korte termijn door Laos wil gaan reizen.

Huidige ontwikkelingen in Laos

Laos is een land waar de natuur een grote invloed heeft op de dagelijkse gang van zaken. In het bergachtige land komen af en toe rampen voor zoals het doorbreken van stuwdammen door grote hoeveelheden neerslag of aardverschuivingen en overstromingen.

Gevaren in Laos

Laos is een relatief veilig land. Het land is dunbevolkt en kent geen grote steden zoals in Vietnam, Cambodja of Thailand. Het grootste gevaar voor backpackers in Laos is het verkeer. Je kan vrij gemakkelijk een brommer (motorbike) huren en zelf tochtjes maken door de stad of over het platteland. Vooral na zonsondergang kan dit gevaarlijk zijn door de combinatie van de slechte wegen en de afwezigheid van straatverlichting. Zorg er daarom voor dat je voor zonsondergang altijd weer terug bent (18:00 lokale tijd). Ook worden reizigers gewaarschuwd indien ze met de fast-boat over de Mekong rivier reizen. Vanaf de Thais/Laotiaanse grensplaats Ban Huay Xai kan je met een fast-boat (zeer snelle houten open speedboot) de Mekong rivier afreizen naar Pak Beng en vervolgens Luang Prabang. Vooral in het droge seizoen varen sommige boten met hoge snelheid (+/- 80km) tegen een rots die zich net onder het wateroppervlak bevindt. Gevolg is dat de boot kapseist en de inzittenden verdrinken in de snelstromende brede rivier.

Naast het gevaar in het verkeer komt er ook criminaliteit voor in Laos. Gewelddadige misdaad komt niet veel voor in Laos, maar gewapende overvallen nemen toe. Ook worden toeristen soms gedrogeerd en daarna beroofd of seksueel misbruikt.

Onveilige gebieden in Laos

Er zijn een aantal gebieden in Laos waar je beter niet kunt komen of erg goed moet opletten of soms alleen met een gids moet vertonen.

Grensstreek met Birma/Myanmar
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensstreek met Birma/Myanmar.
In dit gebied, de befaamde “gouden driehoek” is veel drugshandel en er zijn gewapende bendes actief. Ook zijn er risico’s in het gebied door verscheidene Birmese politieke groepen.

Xien Khouang
In de provincie Xien Khouang (bekend van de Vlakte der Kruiken) liggen mijnen en andere explosieven die onderdeel waren van de verdediging van de bekende Ho Chi Minh-route die tijdens de Vietnamoorlog diende om het Noord-Vietnamese leger te bevoorraden. Veel van deze mijnen zijn nog niet ontploft. Ook langs de grens van Laos met Vietnam liggen mijnen die nog niet ontploft zijn.

Vang Vieng
Vang Vieng staat bekend om zijn grote schoonheid maar ook om het tubes. In Vang Vieng komen regelmatig ongelukken voor tijdens tuben, kajakken en raften. Soms vallen hierbij dodelijke slachtoffers. Daarnaast bieden sommige bars en restaurants in Vang Vieng eten en drinken aan met verdovende middelen. De bars en restaurant duiden dit vaak aan met ‘happy’ of ‘special’.

Ga je op reis naar Laos? Bekijk altijd eerst het actueel reisadvies Laos via de website van MinBuZa (ministerie van buitenlandse zaken). Geef ook altijd door aan familie of vrienden waar je van plan bent heen te gaan.