Er zijn veel vliegvelden in Indonesie te vinden. Doordat Indonesië enerzijds uit veel eilanden bestaat en anderzijds uit weelderige jungle, zijn niet alle plekken altijd even goed over land te bereiken. Dat verklaart waarom er in alle regio’s van Indonesië redelijk veel vliegvelden aanwezig zijn. De meeste luchthavens in Indonesië worden op nationaal niveau, dus voor domestic flights, gebruikt. Er is ook een redelijk aantal internationale vliegvelden in Indonesie. De meeste daarvan liggen nabij de grote steden op Java.

Internationale vliegvelden in Indonesie

Er liggen in totaal 19 internationale vliegvelden in Indonesie. De meeste daarvan liggen in de dichtbevolkte gebieden en de meest toeristische gebieden van Indonesie. Vooral bij de grote Javaanse steden als Jakarta, Bandung, Yogyakarta, Surabaya en Surakarta en de toeristische eilanden als Bali en Lombok vind je de internationale luchthavens van het land.
Hieronder vind je een overzicht van de Internationale vliegvelden per regio:

Vliegvelden op Java

Er zijn in totaal 7 internationale vliegvelden op Java te vinden waarvan 2 vliegvelden bij de hoofdstad Jakarta liggen. Het meestgebruikte vliegveld van Jakarta, Soekarno–Hatta, is tevens het drukste vliegveld van heel Indonesië.

Vanaf het vliegveld van Jakarta zijn er dagelijks vele directe vluchten naar omliggende landen, bestemmingen in Europa en uiteraard naar andere steden en plaatsen in Indonesië. Ook kan je vanuit Amsterdam, Brussel of Düsseldorf heel goedkoop naar Jakarta vliegen met maar één overstap. Vaak is de overstap in Bangkok, Singapore, Kuala Lumpur of Dubai.

Het vliegveld van Surabaya, Juanda International Airport, is na dat van Jakarta het drukste vliegveld van Indonesië. De overige vliegvelden op Java zijn aanzienlijk minder druk en worden grotendeels gebruikt voor binnenlandse vluchten. Vaak kan je ook combinatievluchten boeken. Zo kan je een ticket van Amsterdam naar Surabaya of Bali boeken met een overstap in Jakarta.

Wil je een goedkoop vliegticket naar Indonsië boeken, dan ben je vaak het voordeligst uit via WTC.nl. Je kan al een vliegticket naar Indonesië boeken vanaf €380 voor een retourvlucht.

Momondo.nl is een vrij nieuwe vergelijkingswebsite voor vliegtickets. Vaak vind je hier ook goedkope vliegtickets naar Indonesië.

Internationale vliegvelden op Java

Jakarta vliegveld (Soekarno–Hatta)

  Algemene informatie

Soekarno–Hatta International Airport is het grootste en belangrijkste vliegveld van Jakarta en gelijk ook van heel Indonesië. De luchthaven ligt in de wijk Cengkareng Airport 20 km ten noordwesten van het centrum van Jakarta. Reizigers die van Amsterdam naar Jakarta vliegen, komen op dit vliegveld aan. Het vliegveld van Jakarta geldt als één van de belangrijkste in de wereld en dient vooral als hub naar andere steden in Indonesië en naar Singapore, Maleisië en Australië. De luchthaven heeft 3 terminals die per gratis shuttle-bus met elkaar verbonden worden.

Dagelijks zijn er vluchten naar Kota Kinabalu, Beijing–Capital, Xiamen, Parijs, Tokyo, Seoul–Incheon, Singapore, Hong Kong, Manila, Taipei–Taoyuan, Guangzhou, Bangkok–Suvarnabhumi, Cairo, Dubai–International, Abu Dhabi, Amsterdam, Jeddah, London–Gatwick, Melbourne, Osaka–Kansai, Perth, Shanghai–Pudong, Sydney, Penang, Phuket, Kuwait City, Ulaanbaatar, Muscat, Doha, Bandar Seri Begawan, Amman, Colombo, Fuzhou, Istanbul–Atatürk en Ho Chi Minh City.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 20km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Jakarta in het centrum?
Vervoer tussen het vliegveld van Jakarta en het centrum is vooral mogelijk per bus of taxi. Er rijden elke tien tot 15 minuten bussen van het vliegveld van Jakarta naar het centrum van Jakarta (Gambir railway station) en andersom. De rit door het drukke verkeer neemt ongeveer 70 minuten in beslag en kost je Rp40,000 (met staatsbusbedrijf DAMRI).

Reis je per taxi van de luchthaven van Jakarta naar het centrum, dan ben je tussen de Rp100,000 en Rp150,000 kwijt (afhankelijk van de verkeersdrukte).

Momenteel wordt er gewerkt aan een spoorlijn van het centrum naar de luchthaven. Eind 2017 moet de spoorlijn af zijn evenals de geautomatiseerde onbemande shuttle-trein tussen de verschillende terminals van het vliegveld.


  Hotel tip Jakarta
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Jakarta dat in het centrum ligt? Het Madu Inn ligt in de wijk Taman Sari en tegen de oude koloniale wijk Kota Tua aan. Een kamer inclusief ontbijt boek je hier al vanaf $16 per nacht.

Jakarta vliegveld (Halim Perdanakusuma)

  Algemene informatie

Het tweede vliegveld van Jakarta, Halim Perdanakusuma International Airport, wordt voornamelijk gebruikt voor vluchten naar Jeddah (Saudi Arabië) voor de Hajj (de pelgrimstocht) en voor domestic flights, vluchten binnen Indonesië zelf. Ook wordt het vliegveld door het leger gebruikt, voor privévluchten en helikoptercharters. Het ander vliegveld van Jakarta, Soekarno–Hatta, is veel interessanter voor westerse toeristen die door Indonesië gaan reizen.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 12km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Jakarta in het centrum?
Er rijden regelmatig bussen tussen het vliegveld en het centrum van Jakarta. Voor Rp20,000 kan je per bus naar Rawamangun Bus Terminal reizen. Voor Rp25,000 reis je naar het centrale treinstation van Jakarta, Gambir Station. Voor Rp30,000 kan je per bus naar het andere vliegveld van Jakarta reizen. Ook taxi’s zijn eenvoudig te nemen en kosten je gemiddeld Rp90,000


  Hotel tip Jakarta
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Jakarta dat in het centrum ligt? Het Madu Inn ligt in de wijk Taman Sari en tegen de oude koloniale wijk Kota Tua aan. Een kamer inclusief ontbijt boek je hier al vanaf $16 per nacht.

Bandung vliegveld (Husein Sastranegara)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Bandung, Bandung Husein Sastranegara International Airport, is een bescheiden vliegveld dat slechts op 4 kilometer afstand van het centrum van Bandung ligt. Het vliegveld kan alleen kleinere vliegtuigen ontvangen omdat het in de bergen ligt en zodoende niet bereikbaar is voor grotere vliegtuigen.

Er zijn dagelijkse vluchten met Air Asia, Garuda Indonesia, Silk Air, Lion Air en Wings Air naar onder andere Kuala Lumpur, Singapore, Denpasar (Bali), Surabaya, Medan, Pekanbaru, Batam en Banjarmasin.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 4km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Bandung in het centrum?
Op het kleinschalige vliegveld van Bandung kan je per taxi naar de stad reizen. Er zijn geen taxi’s met meter maar je moet vooraf een coupon kopen die je bij de chauffeur inlevert. Een ritje naar de stad kost je Rp40,000. Er rijden geen bussen van het vliegveld van Bandung naar de stad. Veel hotels bieden een gratis transfer aan bij boeking!


  Hotel tip Bandung
Als je nog op zoek bent naar een betaalbaar en leuk hotel in Bandung moet je zeker even kijken naar Zenrra House. Het verblijf ligt op loopafstand van diverse bezienswaardigheden in Bandung. Je kunt bij de accommodatie fietsen huren om de stad te verkennen. Een kamer boek je hier vanaf $13 per nacht.

Semarang vliegveld (Achmad Yani)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Semarang heet Semarang Achmad Yani International Airport. Voor een stad met meer dan 1,5 miljoen inwoners is het vliegveld veel te klein en veel te krap. Wachtruimtes zitten vaak overvol. Semarang vliegveld dient vooral zakenreizigers en de lokale bevolking. Er reizen niet heel veel toeristen naar de stad af.

Een aantal keer per week zijn er directe internationale vluchten vanaf Semarang naar Kuala Lumpur en Singapore die door AirAsia en Silk Air worden uitgevoerd.

Er zijn dagelijks directe binnenlandse vluchten naar Semarang vanuit andere steden in Indonesië zoals Jakarta , Surabaya, Denpasar (Bali) Pangkalanbun, Sampit, Pontianak, Ketapang, Balikpapan, Banjarmasin, Bandung, Batam, Bandar en Lampung. Deze vluchten worden uitgevoerd door Lion Air, Aviastar, Garuda en Wings Air.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 3km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Semarang in het centrum?
Met de TransSemarang busverbinding kan je vanaf de luchthaven van Semarang naar het centrum reizen. De bussen die richting Tawang trein station rijden brengen je naar. Simpang Lima en Balai Kota in het centrum. Voor Rp3,500 koop je al een kaartje. Let erop dat de bus alleen rijdt tussen 05:30 en 17:30u.

Wil je liever per taxi naar het centrum reizen, dan kan dat ook. Er is één taxibedrijf actief op de luchthaven. Door de monopoliepositie zijn de prijzen dan ook hoog. Rp60.000 is de gemiddelde prijs voor een rit naar het centrum. Neem je een taxi bij het departure deel van het vliegveld, dan bespaar je jezelf ongeveer de helft. Op dit punt worden reizigers afgezet en moet de taxi doorrijden. Hou hier een taxi aan. Neem wel alleen officiële taxi’s.


  Hotel tip Semarang
Een echt betaalbaar en leuk hotel in Semarang is het Djajanti House. is een echte aanrader. Het Djajanti House is gevestigd in een rustige omgeving en heeft sfeervolle kamers met balkon en uitzicht op de prachtige tuin.

Surakarta vliegveld (Adisumarmo)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Surakarta (Solo), Surakarta Adisumarmo International Airport ligt 14 kilometer ten noorden van de stad. Een aantal keer per week zijn er directe internationale vluchten van het vliegveld van Solo naar Kuala Lumpur. Dit is de enige internationale verbinding naar de stad.

Ook zijn er dagelijks directe vluchten van Surakarta naar Jakarta. Driemaal per week zijn er vluchten naar Denpasar op Bali. De vluchten worden uitgevoerd door Garuda Indonesia, Citilink, Lion Air, Batik Air, en Nam Air.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 14km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Surakarta in het centrum?
Met snelbussen van Batik Solo kan je eenvoudig vanaf het vliegveld naar het centrum reizen. Je kan uitstappen bij het centraal station of het busstation. Tussen 06:00 en 18:00 rijden er elke 20 minuten bussen die je Rp20.000 per rit kosten.


  Hotel tip Surakarta
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Jakarta dat in het centrum ligt? Het Madu Inn ligt in de wijk Taman Sari en tegen de oude koloniale wijk Kota Tua aan. Een kamer inclusief ontbijt boek je hier al vanaf $16 per nacht.

Yogyakarta vliegveld (Adisucipto)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Yogyakarta, Yogyakarta Adisucipto International Airport, ligt 8 km ten oosten van de stad. Het kleinschalige vliegveld heeft dagelijkse vluchten naar Singapore en Kuala Lumpur. Ook zijn er zeer regelmatig vluchten naar Jakarta (elk uur) en de andere grote steden op Java. Ook zijn er dagelijkse vluchten naar Denpasar, en grotere steden op Sumatra, Kalimantan en Sulawesi. Let erop dat je airporttax betaald van Rp50.000 voor binnenlandse vluchten en Rp100.000 voor internationale vluchten.

In de aankomsthal van het vliegveld vind je een pinautomaat (ATM).


  Afstand tot centrum
Ongeveer 8km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Yogyakarta in het centrum?
Je kan per taxi, bus of trein naar het centrum van Yogyakarta reizen. Een taxi kost je Rp50.000 als je deze bestelt bij de counter. Als je een taxi bij het departures platsform neemt, ben je aanzienlijk voordeliger uit (taxi met meter!).

Reis je per bus,

Ook is het mogelijk om per trein naar Yogyakarta te reizen. Vanaf de luchthaven van Yogyakarta loop je in enkele minuten naar het treinstation. Daar neem je de Prambanan Ekspres (regionale train) naar Kutoarjo (ten westen van Yogyakarta), Tugu (bij Malioboro Street).


  Hotel tip Yogyakarta
Een erg goedkoop en leuk hotel in Yogyakarta is het Kampoeng Djawa Hotel. Deze sfeervolle accommodatie heeft een gedeeltelijk traditioneel Javaanse inrichting en ligt ten zuiden van het centrum van Yogyakarta. Het hotel ligt in een sfeervolle straat met diverse restaurantjes. Je kan hier al verblijven vanaf $8 per kamer per nacht inclusief ontbijt.

Surabaya vliegveld (Juanda)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Surabaya, Surabaya Juanda International Airport, is het op één na drukste vliegveld van Indonesië. Het vliegveld in het oostelijk deel van Java biedt directe vluchten naar Kuala Lumpur, Bangkok, Ho Chi Minh stad, Bandar Seri Begawan en Singapore. Ook zijn er binnenlandse vluchten naar Jakarta en de ander grote Indonesische steden.

De luchthaven van Surabaya heeft 2 terminals. De 1e ligt in het noorden en wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten terwijl de 2e in het zuiden voor internationale vluchten wordt gebruikt. Een shuttlebus verbindt de twee terminals (gratis, 30min!).


  Afstand tot centrum
Ongeveer 18km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Surabaya in het centrum?
Je kan een coupon voor de Prima Taxi kopen op de luchthaven. Reken Rp60.000 tot Rp80.000 voor de rit naar het centrum van Surabaya. Je kan ook een taxi met meter proberen te regen bij het departures platform. Je bent dan de helft voordeliger uit.

Er gaat regelmatig een Airport Bus service (DAMRI) naar het Bungurasih busstation. Je kan voor de terminal op de bus stappen. Je betaald ongeveer Rp25.000 voor de rit.


  Hotel tip Surabaya
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Surabaya? Het centraal gelegen Red Planet Surabaya is een echte aanrader. De overnachtingen zijn er voordelig en het hotel is schoon.

Vliegvelden op Bali en de kleine Sunda eilanden

Het aantal vliegvelden op de kleine Sunda eilanden is erg beperkt. Van de vliegvelden op de eilanden worden er maar twee op internationaal niveau gebruikt. Het internationale vliegveld van Bali (Denpasar) is veruit de grootste en belangrijkste. Hiervandaan worden diverse aansluitende vluchten naar de andere eilanden onderhouden.

Het internationale vliegveld van Lombok is het tweede. Het is een stuk minder groot dan dat van Denpasar maar er worden toch nog aardig wat mensen vervoerd. Vooral toeristen die Lombok bezoeken of de prachtige Gili eilanden.

Vliegvelden op Bali en de kleine Sunda eilanden

Denpasar vliegveld (Bali / Ngurah Rai)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Denpasar op Bali, Ngurah Rai International Airport, is één van de belangrijkste vliegvelden van Indonesië. Het is na Jakarta en Surabaya het grootste vliegveld van Indonesië. Jaarlijks arriveren en vertrekken hier miljoenen toeristen. Het vliegveld van Bali is dan ook vrij groot en heeft diverse rechtstreekse verbindingen zoals Singapore, Kuala Lumpur, Bangkok, Manilla, Ho Chi Minh stad maar ook diverse grote steden in Europa waaronder Amsterdam. KLM vliegt vanuit Schiphol op Denpasar (soms met overstap in Singapore of Kuala Lumpur).

Denpasar dient ook als hub om door te reizen naar andere landen in Zuidoost Azië, Noord-Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Veel reizigers die langer de tijd hebben doen ook zeker Bali even aan. Met een open vliegticket (wereldticket) van bijvoorbeeld WTC.nl of TunaFish is dit goed betaalbaar.

Hoewel het vliegveld de naam van Denpasar draagt, ligt het eigenlijk tussen Kuta en Jimbaran in. De rit naar Denpasar duurt 30 minuten.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 23km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Denpasar in het centrum?
Er zijn volop mogelijkheden om vanuit het vliegveld van Denpasar naar het centrum van Denpasar te komen. Je kan uiteraard ook direct naar Kuta reizen of naar andere populiare plaatsen als Lovina, Ubud of Canggu.

Taxi
Een taxi is de snelste en makkelijkste manier om ergens te komen. Je kunt een coupon met vast prijzen kopen bij de counter als je net door de bagagescan komt.
Ga je naar het centrum van Denpasar dan kan je voor Rp130,000 met een taxi reizen. Voor Kuta betaal je ongeveer Rp70,000, Canggu Rp225,000, voor Lovina Rp 650,000 en voor Ubud Rp300,000 per taxi (niet per persoon). Let er wel op dat de prijs die je betaald ook wordt aangegeven op het bord. Soms word je wel eens opgelicht en betaal je aanzienlijk meer.

Als je iets voordeliger wilt uit zijn, dan kan je buiten op straat een taxi met meter (Blue Bird Taxi) aanhouden. Je moet dan ongeveer een derde kunnen besparen.

Bus
Een goedkopere optie is de bus. Trans Sarbagita rijdt vanaf het vliegveld langs Batu Bulan, Tohpati, Sanur, Kuta, Jimbaran en Nusa Dua en kost je Rp3.5000 per rit. De reis zal langer duren en niet alle plaatsen worden direct vanuit de luchthaven aangedaan. Ook rijden de bussen vaak om de 30 minuten. Buskaartjes koop je ter plekke.

Bemo
Er rijden ook veel Bemo’s tussen de luchthaven en Kuta. Voor een paar duizend Rupiah kan je meerijden. De bemo’s (mini-van) zitten wel vaak erg vol!!


  Hotel tip Denpasar
Overnacht je in Denpasar en zoek je een leuk maar goedkoop hotel? Het The Paica is erg sfeervol en mooi gelegen. Kamers hebben uitzicht op de tuin. Overnachtingen boek je hier vanaf $14 per kamer inclusief ontbijt (2 personen). Een echte aanrader in Depasar.

Verblijf je in Kuta, dan is het Funky Monkey Bali een echte aanrader en waarschijnlijk de beste deal in Kuta. Het sfeervolle verblijf met zwembad ligt centraal in Kuta en op korte afstand van het centrum en het strand. Kamers boek je al vanaf $10 per nacht. Sommige kamers kijken uit op het zwembad of de stad en alle kamers hebben gratis WIFI.

Lombok vliegveld (Mataram / Praya)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Tarakan, Juwata International Airport, is een erg klein vliegveld in het uiterste noordoosten van Kalimantan. Er worden vooral vluchten naar andere bestemmingen vanaf de luchthaven uitgevoerd maar er zijn ook twee internationale bestemmingen: Kota Kinabalu en Tawau in Maleisië.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 18km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Surabaya in het centrum?
Je kan een coupon voor de Prima Taxi kopen op de luchthaven. Reken Rp60.000 tot Rp80.000 voor de rit naar het centrum van Surabaya. Je kan ook een taxi met meter proberen te regen bij het departures platform. Je bent dan de helft voordeliger uit.

Er gaat regelmatig een Airport Bus service (DAMRI) naar het Bungurasih busstation. Je kan voor de terminal op de bus stappen. Je betaald ongeveer Rp25.000 voor de rit.


  Hotel tip Surabaya
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Surabaya? Het centraal gelegen Red Planet Surabaya is een echte aanrader. De overnachtingen zijn er voordelig en het hotel is schoon.

Vliegvelden op Sumatra

Er zijn in totaal 6 internationale vliegvelden op Sumatra te vinden. Deze vliegvelden worden doorgaans een stuk minder gebruikt dan de vliegvelden op Java aangezien daar de grootste steden liggen. Sumatra wordt aanzienlijk minder bezocht door toeristen.

De internationale vliegveld op Sumatra liggen vrij mooi verspreid over het eiland. De meeste delen van het eiland zijn zodoende goed te bereiken. Naast de aanwezige internationale vliegvelden op Sumatra vind je ook nog een aantal nationale vliegvelden die gebruikt worden voor binnenlandse vluchten (domestic flight).

Internationale Vliegvelden op Sumatra

Banda Aceh vliegveld (Sultan Iskandarmuda)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Surabaya, Surabaya Juanda International Airport, is het op één na drukste vliegveld van Indonesië. Het vliegveld in het oostelijk deel van Java biedt directe vluchten naar Kuala Lumpur, Bangkok, Ho Chi Minh stad, Bandar Seri Begawan en Singapore. Ook zijn er binnenlandse vluchten naar Jakarta en de ander grote Indonesische steden.

De luchthaven van Surabaya heeft 2 terminals. De 1e ligt in het noorden en wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten terwijl de 2e in het zuiden voor internationale vluchten wordt gebruikt. Een shuttlebus verbindt de twee terminals (gratis, 30min!).


  Afstand tot centrum
Ongeveer 18km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Surabaya in het centrum?
Je kan een coupon voor de Prima Taxi kopen op de luchthaven. Reken Rp60.000 tot Rp80.000 voor de rit naar het centrum van Surabaya. Je kan ook een taxi met meter proberen te regen bij het departures platform. Je bent dan de helft voordeliger uit.

Er gaat regelmatig een Airport Bus service (DAMRI) naar het Bungurasih busstation. Je kan voor de terminal op de bus stappen. Je betaald ongeveer Rp25.000 voor de rit.


  Hotel tip Surabaya
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Surabaya? Het centraal gelegen Red Planet Surabaya is een echte aanrader. De overnachtingen zijn er voordelig en het hotel is schoon.

Medan vliegveld (Kuala Namu)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Surabaya, Surabaya Juanda International Airport, is het op één na drukste vliegveld van Indonesië. Het vliegveld in het oostelijk deel van Java biedt directe vluchten naar Kuala Lumpur, Bangkok, Ho Chi Minh stad, Bandar Seri Begawan en Singapore. Ook zijn er binnenlandse vluchten naar Jakarta en de ander grote Indonesische steden.

De luchthaven van Surabaya heeft 2 terminals. De 1e ligt in het noorden en wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten terwijl de 2e in het zuiden voor internationale vluchten wordt gebruikt. Een shuttlebus verbindt de twee terminals (gratis, 30min!).


  Afstand tot centrum
Ongeveer 18km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Surabaya in het centrum?
Je kan een coupon voor de Prima Taxi kopen op de luchthaven. Reken Rp60.000 tot Rp80.000 voor de rit naar het centrum van Surabaya. Je kan ook een taxi met meter proberen te regen bij het departures platform. Je bent dan de helft voordeliger uit.

Er gaat regelmatig een Airport Bus service (DAMRI) naar het Bungurasih busstation. Je kan voor de terminal op de bus stappen. Je betaald ongeveer Rp25.000 voor de rit.


  Hotel tip Surabaya
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Surabaya? Het centraal gelegen Red Planet Surabaya is een echte aanrader. De overnachtingen zijn er voordelig en het hotel is schoon.

Pekanbaru vliegveld (Sultan Syarif Kasim II)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Surabaya, Surabaya Juanda International Airport, is het op één na drukste vliegveld van Indonesië. Het vliegveld in het oostelijk deel van Java biedt directe vluchten naar Kuala Lumpur, Bangkok, Ho Chi Minh stad, Bandar Seri Begawan en Singapore. Ook zijn er binnenlandse vluchten naar Jakarta en de ander grote Indonesische steden.

De luchthaven van Surabaya heeft 2 terminals. De 1e ligt in het noorden en wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten terwijl de 2e in het zuiden voor internationale vluchten wordt gebruikt. Een shuttlebus verbindt de twee terminals (gratis, 30min!).


  Afstand tot centrum
Ongeveer 18km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Surabaya in het centrum?
Je kan een coupon voor de Prima Taxi kopen op de luchthaven. Reken Rp60.000 tot Rp80.000 voor de rit naar het centrum van Surabaya. Je kan ook een taxi met meter proberen te regen bij het departures platform. Je bent dan de helft voordeliger uit.

Er gaat regelmatig een Airport Bus service (DAMRI) naar het Bungurasih busstation. Je kan voor de terminal op de bus stappen. Je betaald ongeveer Rp25.000 voor de rit.


  Hotel tip Surabaya
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Surabaya? Het centraal gelegen Red Planet Surabaya is een echte aanrader. De overnachtingen zijn er voordelig en het hotel is schoon.

Padang vliegveld (Minangkabau)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Surabaya, Surabaya Juanda International Airport, is het op één na drukste vliegveld van Indonesië. Het vliegveld in het oostelijk deel van Java biedt directe vluchten naar Kuala Lumpur, Bangkok, Ho Chi Minh stad, Bandar Seri Begawan en Singapore. Ook zijn er binnenlandse vluchten naar Jakarta en de ander grote Indonesische steden.

De luchthaven van Surabaya heeft 2 terminals. De 1e ligt in het noorden en wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten terwijl de 2e in het zuiden voor internationale vluchten wordt gebruikt. Een shuttlebus verbindt de twee terminals (gratis, 30min!).


  Afstand tot centrum
Ongeveer 18km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Surabaya in het centrum?
Je kan een coupon voor de Prima Taxi kopen op de luchthaven. Reken Rp60.000 tot Rp80.000 voor de rit naar het centrum van Surabaya. Je kan ook een taxi met meter proberen te regen bij het departures platform. Je bent dan de helft voordeliger uit.

Er gaat regelmatig een Airport Bus service (DAMRI) naar het Bungurasih busstation. Je kan voor de terminal op de bus stappen. Je betaald ongeveer Rp25.000 voor de rit.


  Hotel tip Surabaya
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Surabaya? Het centraal gelegen Red Planet Surabaya is een echte aanrader. De overnachtingen zijn er voordelig en het hotel is schoon.

Batam vliegveld (Hang Nadim)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Surabaya, Surabaya Juanda International Airport, is het op één na drukste vliegveld van Indonesië. Het vliegveld in het oostelijk deel van Java biedt directe vluchten naar Kuala Lumpur, Bangkok, Ho Chi Minh stad, Bandar Seri Begawan en Singapore. Ook zijn er binnenlandse vluchten naar Jakarta en de ander grote Indonesische steden.

De luchthaven van Surabaya heeft 2 terminals. De 1e ligt in het noorden en wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten terwijl de 2e in het zuiden voor internationale vluchten wordt gebruikt. Een shuttlebus verbindt de twee terminals (gratis, 30min!).


  Afstand tot centrum
Ongeveer 18km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Surabaya in het centrum?
Je kan een coupon voor de Prima Taxi kopen op de luchthaven. Reken Rp60.000 tot Rp80.000 voor de rit naar het centrum van Surabaya. Je kan ook een taxi met meter proberen te regen bij het departures platform. Je bent dan de helft voordeliger uit.

Er gaat regelmatig een Airport Bus service (DAMRI) naar het Bungurasih busstation. Je kan voor de terminal op de bus stappen. Je betaald ongeveer Rp25.000 voor de rit.


  Hotel tip Surabaya
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Surabaya? Het centraal gelegen Red Planet Surabaya is een echte aanrader. De overnachtingen zijn er voordelig en het hotel is schoon.

Palembang vliegveld (Sultan Mahmud Badaruddin II)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Surabaya, Surabaya Juanda International Airport, is het op één na drukste vliegveld van Indonesië. Het vliegveld in het oostelijk deel van Java biedt directe vluchten naar Kuala Lumpur, Bangkok, Ho Chi Minh stad, Bandar Seri Begawan en Singapore. Ook zijn er binnenlandse vluchten naar Jakarta en de ander grote Indonesische steden.

De luchthaven van Surabaya heeft 2 terminals. De 1e ligt in het noorden en wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten terwijl de 2e in het zuiden voor internationale vluchten wordt gebruikt. Een shuttlebus verbindt de twee terminals (gratis, 30min!).


  Afstand tot centrum
Ongeveer 18km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Surabaya in het centrum?
Je kan een coupon voor de Prima Taxi kopen op de luchthaven. Reken Rp60.000 tot Rp80.000 voor de rit naar het centrum van Surabaya. Je kan ook een taxi met meter proberen te regen bij het departures platform. Je bent dan de helft voordeliger uit.

Er gaat regelmatig een Airport Bus service (DAMRI) naar het Bungurasih busstation. Je kan voor de terminal op de bus stappen. Je betaald ongeveer Rp25.000 voor de rit.


  Hotel tip Surabaya
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Surabaya? Het centraal gelegen Red Planet Surabaya is een echte aanrader. De overnachtingen zijn er voordelig en het hotel is schoon.

Vliegvelden op Kalimantan

Er zijn maar vier internationale vliegvelden op Kalimantan aanwezig. Aangezien Kalimantan erg dun bevolkt is en een populatie heeft van 12 miljoen, is dat ook niet verwonderlijk.

Het vliegveld van Balikpapan is het grootste. Het vliegveld van Pontianak volgt op de tweede plaats. Hoewel het vliegveld van Banjarmasin wel de naam international draagt, worden er momenteel geen international vluchten naar uitgevoerd. Het vliegveld van Tarakan is veruit het kleinste en meest afgelegen van de vier.

Internationale vliegvelden op Kalimantan

Balikpapan vliegveld (Sultan Aji Muhammad Sulaiman)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Surabaya, Surabaya Juanda International Airport, is het op één na drukste vliegveld van Indonesië. Het vliegveld in het oostelijk deel van Java biedt directe vluchten naar Kuala Lumpur, Bangkok, Ho Chi Minh stad, Bandar Seri Begawan en Singapore. Ook zijn er binnenlandse vluchten naar Jakarta en de ander grote Indonesische steden.

De luchthaven van Surabaya heeft 2 terminals. De 1e ligt in het noorden en wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten terwijl de 2e in het zuiden voor internationale vluchten wordt gebruikt. Een shuttlebus verbindt de twee terminals (gratis, 30min!).


  Afstand tot centrum
Ongeveer 18km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Surabaya in het centrum?
Je kan een coupon voor de Prima Taxi kopen op de luchthaven. Reken Rp60.000 tot Rp80.000 voor de rit naar het centrum van Surabaya. Je kan ook een taxi met meter proberen te regen bij het departures platform. Je bent dan de helft voordeliger uit.

Er gaat regelmatig een Airport Bus service (DAMRI) naar het Bungurasih busstation. Je kan voor de terminal op de bus stappen. Je betaald ongeveer Rp25.000 voor de rit.


  Hotel tip Surabaya
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Surabaya? Het centraal gelegen Red Planet Surabaya is een echte aanrader. De overnachtingen zijn er voordelig en het hotel is schoon.

Pontianak vliegveld (Supadio)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Surabaya, Surabaya Juanda International Airport, is het op één na drukste vliegveld van Indonesië. Het vliegveld in het oostelijk deel van Java biedt directe vluchten naar Kuala Lumpur, Bangkok, Ho Chi Minh stad, Bandar Seri Begawan en Singapore. Ook zijn er binnenlandse vluchten naar Jakarta en de ander grote Indonesische steden.

De luchthaven van Surabaya heeft 2 terminals. De 1e ligt in het noorden en wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten terwijl de 2e in het zuiden voor internationale vluchten wordt gebruikt. Een shuttlebus verbindt de twee terminals (gratis, 30min!).


  Afstand tot centrum
Ongeveer 18km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Surabaya in het centrum?
Je kan een coupon voor de Prima Taxi kopen op de luchthaven. Reken Rp60.000 tot Rp80.000 voor de rit naar het centrum van Surabaya. Je kan ook een taxi met meter proberen te regen bij het departures platform. Je bent dan de helft voordeliger uit.

Er gaat regelmatig een Airport Bus service (DAMRI) naar het Bungurasih busstation. Je kan voor de terminal op de bus stappen. Je betaald ongeveer Rp25.000 voor de rit.


  Hotel tip Surabaya
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Surabaya? Het centraal gelegen Red Planet Surabaya is een echte aanrader. De overnachtingen zijn er voordelig en het hotel is schoon.

Banjarmasin vliegveld (Syamsudin Noor)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Surabaya, Surabaya Juanda International Airport, is het op één na drukste vliegveld van Indonesië. Het vliegveld in het oostelijk deel van Java biedt directe vluchten naar Kuala Lumpur, Bangkok, Ho Chi Minh stad, Bandar Seri Begawan en Singapore. Ook zijn er binnenlandse vluchten naar Jakarta en de ander grote Indonesische steden.

De luchthaven van Surabaya heeft 2 terminals. De 1e ligt in het noorden en wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten terwijl de 2e in het zuiden voor internationale vluchten wordt gebruikt. Een shuttlebus verbindt de twee terminals (gratis, 30min!).


  Afstand tot centrum
Ongeveer 18km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Surabaya in het centrum?
Je kan een coupon voor de Prima Taxi kopen op de luchthaven. Reken Rp60.000 tot Rp80.000 voor de rit naar het centrum van Surabaya. Je kan ook een taxi met meter proberen te regen bij het departures platform. Je bent dan de helft voordeliger uit.

Er gaat regelmatig een Airport Bus service (DAMRI) naar het Bungurasih busstation. Je kan voor de terminal op de bus stappen. Je betaald ongeveer Rp25.000 voor de rit.


  Hotel tip Surabaya
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Surabaya? Het centraal gelegen Red Planet Surabaya is een echte aanrader. De overnachtingen zijn er voordelig en het hotel is schoon.

Tarakan vliegveld (Juwata International Airport)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Tarakan, Juwata International Airport, is een erg klein vliegveld in het uiterste noordoosten van Kalimantan. Er worden vooral vluchten naar andere bestemmingen vanaf de luchthaven uitgevoerd maar er zijn ook twee internationale bestemmingen: Kota Kinabalu en Tawau in Maleisië.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 18km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Surabaya in het centrum?
Je kan een coupon voor de Prima Taxi kopen op de luchthaven. Reken Rp60.000 tot Rp80.000 voor de rit naar het centrum van Surabaya. Je kan ook een taxi met meter proberen te regen bij het departures platform. Je bent dan de helft voordeliger uit.

Er gaat regelmatig een Airport Bus service (DAMRI) naar het Bungurasih busstation. Je kan voor de terminal op de bus stappen. Je betaald ongeveer Rp25.000 voor de rit.


  Hotel tip Surabaya
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Surabaya? Het centraal gelegen Red Planet Surabaya is een echte aanrader. De overnachtingen zijn er voordelig en het hotel is schoon.

Vliegvelden op Sulawesi

Sulawesi is dunbevolkt en ook niet heel toeristisch. Er zijn dan ook maar twee internationale vliegvelden op Sulawesi te vinden. De grootste en belangrijkste is die van Makassar in het zuiden van het eiland. De andere internationale luchthaven ligt juist helemaal in het noorden van het eiland, Manado.

Er zijn ook nog een aantal vliegvelden die alleen voor binnenlandse vluchten worden gebruikt. Ze zijn te bereiken via de twee grote broers op het eiland of de grotere steden in Indonesië.

Internationale vliegvelden op Sulawesi

Makassar vliegveld (Sultan Hasanuddin)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Tarakan, Juwata International Airport, is een erg klein vliegveld in het uiterste noordoosten van Kalimantan. Er worden vooral vluchten naar andere bestemmingen vanaf de luchthaven uitgevoerd maar er zijn ook twee internationale bestemmingen: Kota Kinabalu en Tawau in Maleisië.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 18km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Surabaya in het centrum?
Je kan een coupon voor de Prima Taxi kopen op de luchthaven. Reken Rp60.000 tot Rp80.000 voor de rit naar het centrum van Surabaya. Je kan ook een taxi met meter proberen te regen bij het departures platform. Je bent dan de helft voordeliger uit.

Er gaat regelmatig een Airport Bus service (DAMRI) naar het Bungurasih busstation. Je kan voor de terminal op de bus stappen. Je betaald ongeveer Rp25.000 voor de rit.


  Hotel tip Surabaya
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Surabaya? Het centraal gelegen Red Planet Surabaya is een echte aanrader. De overnachtingen zijn er voordelig en het hotel is schoon.

Manado vliegveld (Sam Ratulangi)

  Algemene informatie

Het internationale vliegveld van Tarakan, Juwata International Airport, is een erg klein vliegveld in het uiterste noordoosten van Kalimantan. Er worden vooral vluchten naar andere bestemmingen vanaf de luchthaven uitgevoerd maar er zijn ook twee internationale bestemmingen: Kota Kinabalu en Tawau in Maleisië.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 18km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Surabaya in het centrum?
Je kan een coupon voor de Prima Taxi kopen op de luchthaven. Reken Rp60.000 tot Rp80.000 voor de rit naar het centrum van Surabaya. Je kan ook een taxi met meter proberen te regen bij het departures platform. Je bent dan de helft voordeliger uit.

Er gaat regelmatig een Airport Bus service (DAMRI) naar het Bungurasih busstation. Je kan voor de terminal op de bus stappen. Je betaald ongeveer Rp25.000 voor de rit.


  Hotel tip Surabaya
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Surabaya? Het centraal gelegen Red Planet Surabaya is een echte aanrader. De overnachtingen zijn er voordelig en het hotel is schoon.

Internationale vliegvelden op de Molukken en Papua

Op de Molukken en in Papua zijn geen internationale vliegvelden aanwezig. Vanaf de meeste internationale vliegvelden van Indonesie zijn er vaak alleen rechtstreekste vluchten naar buurlanden als Singapore, Maleisie, Philipijnen of Thailand of alleen naar andere (Zuidoost) Aziatische landen. Alleen naar Bali en Jakarta kan je bijvoorbeeld ook direct vanuit Europa vliegen.