Het vervoer in Indonesie is over het algemeen vrij goed geregeld. Er zijn veel mogelijkheden om tussen grotere steden te reizen of om vanaf de grotere steden naar kleine plaatsen in de omgeving en naar toeristische bezienswaardigheden of bepaalde eilanden te reizen. Binnen Indonesie kan je zowel per vliegtuig, trein, bus of boot reizen als het om de langere afstanden gaat. Binnen steden of plaatsen ben je vooral aangewezen op vervoer per lokale bus, becak, ojek of bemo (bentor).

Reizen per trein in Indonesie

Het spoornetwerk in Indonesie is door de Nederlanders aangelegd ten tijde van de koloniale periode. Alleen op Java en Sumatra is een spoorlijn aangelegd. Het spoornetwerk op Java is aanzienlijk beter ontwikkeld en wordt veel beter onderhouden dan het spoornetwerk op Sumatra. Ook ligt er veel meer spoor op Java en wordt het spoor intensiever gebruikt. Op zich niet verwonderlijk omdat er vele malen meer mensen op Java wonen dan op Sumatra. Op Sumatra rijden er alleen treinen bij Medan, de vierde stad van het land en grootste stad op Sumatra, en tussen Palembang en Lampung un het zuiden van Sumatra. De nationale spoorwegmaatschappij van Indonesie heet Kereta. Je kunt online je treinticket boeken voor de meeste treinverbindingen binnen Indonesie.

Spoorweg kaart Java, Indonesie

Spoorweg kaart Java, Indonesie

Als je per trein door Indonesie gaat reizen kan je kiezen voor drie soorten klassen:

  • Eksekutif (1e) klasse
  • Bisnis (2e) klasse
  • Ekonomi (3e) klasse

Alle klassen zijn voorzien van airconditioning. Wil je budget reizen, dan is de 3e klasse een goede optie. Let er wel op dat het reizen per trein in Indonesië vaak veel tijd in beslag neemt. Reizen in de 3e klasse is niet comfortabel omdat je op een houten plank zit. Ook zijn er soms zakkenrollers actief. Let goed op je spullen en laat ze nooit onbeheerd achter. Reizen per trein heeft als voordelen dat het goedkoop is en dat je vaak prachtige uitzichten op de omgeving hebt. Ook is het leuk om een keer mee te maken. Nadeel, het is niet de snelste manier van vervoer in Indonesie. Je moet wat geduld kunnen opbrengen.

Bekijk de mogelijkheden voor het reizen per trein door Indonesie hier.

Meer weten over vervoer in Indonesie?

Wil je nog meer te weten komen over het vervoer in Indonesie? In de betere reisgidsen vind je vaak veel en handige informatie over het vervoer in Indonesie. Je leest alles over verbindingen, tijden, afstanden, prijzen en comfort. In reisgidsen voor Indonesie zoals de Trotter, Lonely Planet of Rough Guide vind je de meest uitgebreide informatie.