Surabaya (Soerabaja) is de tweede stad van Indonesië qua inwoneraantal na Jakarta. In deze Oost-Javaanse stad, die ook wel als Soerabaja wordt geschreven, wonen ruim zes miljoen mensen. Ondanks de grootte van de stad, is de stad niet erg populair bij toeristen en backpackers. Surabaya wordt vaak gebruikt als stop-over als reizigers vanuit andere steden op Java naar Bali reizen over andersom uiteraard. Ook wordt de stad gebruikt als uitvalsbasis voor een bezoek aan Mount Bromo. In de betere reisgidsen vind je hier en daar wat Surabaya reistips.

Over Surabaya

Surabaya is afgeleid van Suroboyo wat respectievelijk haai en krokodil betekent. In de stad zie je het wapen met een haai en krokodil dan ook op veel plaatsen terug. Tijdens de aanwezigheid van de Nederlanders was Surabaya voor lange tijd de grootste stad van het land voordat het qua inwoneraantal door Jakarta werd ingehaald. Het was ook een erg belangrijke handelspost en vormde het centrum van de plantages en alle handel in Indonesië. De stad concurreerde met steden als Singapore en Hong Kong. In de stad vind je tegenwoordig nog altijd de koloniale pakhuizen en andere gebouwen die door de Nederlanders werden gebouwd. Een groot aantal van dit soort panden is helaas tijdens de tweede wereldoorlog verloren gegaan tijdens bombardementen van de geallieerden tegen de Japanners die Surabaya hadden bezet.

Bezienswaardigheden in Surabaya

Surabaya is een oude koloniale stad. Het koloniale centrum (genaamd Kembang Jepun of oud Soerabaia) heeft toeristen veel te bieden en valt absoluut onder de Surabaya reistips. De koloniale pakhuizen die de Nederlanders bouwden zijn zeker de moeite waard. Ook de oude Gereja Kelahiran Santa Perawan Maria kerk is zeker een bezoek waardig. Ook het huis van Sampoerna een absolute must. In dit koloniale pand tref je tal van culturele aspecten aan waaronder het traditionele (met de hand) rollen van de Indonesische Dji Sam Soe sigaretten.

Surabaya zoo
Een bezoek aan de Surabaya zoo is ook erg interessant. Het is een van de oudste dierentuinen van Zuidoost Azië. Het is ook de eerste plek waar orang oetans in gevangenschap zijn voortgeplant. Buiten de dierentuin staat het symbool van Surabaya, een standbeeld van de haai en de krokodil.

Masjid Al Akbar Surabaya Moskee
Er zijn ook een aantal moskeeën in Surabaya die een bezoek waard zijn omdat ze vrij imposant zijn. De Masjid Al Akbar Surabaya is een van de grootste moskeeën van Zuidoost Azie. Je kan als toerist per lift de hoge minaret bezoeken en vanaf een hoogte van 65 meter over de stad uitkijken. Ook de Masjid Cheng Ho moskee is met zijn Indonesisch-Chinese stijl één van de top bezienswaardigheden van Surabaya.

Markten in Surabaya
Naast een bezoek aan bovengenoemde toeristische attracties maakt een bezoek aan één van de diverse markten in Surabaya zeker ook onderdeel uit van de Surabaya reistips. De Kya-Kya Kembang Jepun of China town is met zijn vele verschillende specerijen een lust voor het oog. De straten worden in de avond tot een nachtmarkt omgetoverd. Ook Loop en G-Walk zijn een bazaar waar je goed kunt shoppen en heerlijk kunt eten bij een van de vele food stalls. De Pasar Ampel is een Arabische markt waar voornamelijk Arabische handelswaar verkocht wordt.

Overnachten in Surabaya

Surabaya is een grote stad. Er zijn dan ook vrij veel hotels in de stad te vinden. Er zijn kleinschalige hotels, goedkopere guesthouses en grote luxe (zaken) hotels. De meeste accommodaties in Surabaya bevinden zich in het centrum van de stad net ten zuiden van het Semut treinstation. Let erop dat Surabaya niet heel erg op backpackers en andere reizigers is berekend. De sfeer, schoonheid en service van veel hotels en guesthouses in Surabaya laat erg te wensen over en is niet te vergelijken met die op bijvoorbeeld Bali of Lombok. Wil je geen onaangename verassingen tegenkomen en wil of moet je de stad wel aan doen, betaal dan iets meer om toch een goede overnachting in Surabaya te kunnen hebben.

Budget hotel in Surabaya

Voor een leuk maar goedkoop hotel in Surabaya is het Red Planet Surabaya een aanrader. Het is niet het voordeligste hotel in Surabaya maar ook zeker niet duur. Vanaf $19 kan je hier al een tweepersoons kamer voor een nacht boeken. Het hotel is sfeervol ingericht, schoon en de service is uitstekend. Het hotel is centraal gelegen.

Middenklasse hotel in Surabaya

Voor meer luxe en comfort is het Varna Culture Hotel Soerabaia een goede optie. Het hotel ligt in het hart van de stad en op loopafstand van diverse bezienswaardigheden. Het mooie pand is in klassieke stijl ingericht en ook de kamers zijn erg sfeervol. een overnachting in dit leuke hotel boek je vanaf $40 per kamer inclusief ontbijt.

Luxe hotel in Surabaya

Voor nog meer luxe en comfort moet je echt bij het Hotel Majapahit Surabaya zijn. Dit 5-sterren hotel ligt ook in het hart van de stad en is in koloniale stijl gebouwd. Er zijn kamers met gratis WiFi en een marmeren en vergulde badkamer. Het hotel beschikt onder andere over landschapstuinen, een spa en een health club met een buitenzwembad. Vanaf $149 inclusief ontbijt kan je in dit fantastische hotel een overnachting boeken.

Hoe kom je in Surabaya?

Surabaya is de tweede stad van Indonesië en ligt vrij centraal in het land. De stad onderdeel van het Nederlandse koninkrijk was, was de stad al de belangrijkste stad van het land. Tegenwoordig heeft de stad nog een erg belangrijke economische positie. De stad is dan ook zeer goed bereikbaar per vliegtuig, trein, boot/ferry en over de weg.

Per vliegtuig naar Surabaya reizen

Het vliegveld van Surabaya, Juanda Airport is na het vliegveld van Jakarta (Soekarno-Hatta) het drukste vliegveld van Indonesië. In februari 2014 is de nieuwe terminal geopend. Vanaf en naar deze terminal vinden tegenwoordig de internationale vluchten plaats naar en vanaf onder andere Bangkok, Bandar Seri Begawan, Guangzhou, Hong Kong, Kuala Lumpur, Penang, Singapore en Taipei. Bekijk hier de tijden en tarieven van vluchten van en naar Surabaya. Ook zijn er vluchten tussen Surabaya en vele andere grotere steden binnen Indonesië zoals Jakarta, Bandung, Yogyakarta, Samedan, Aceh, Denpasar (Bali), Mataram (Lombok) enz. Het is mogelijk om een zogenaamd “visa on arrival” te regelen op het vliegveld. Vanaf de luchthaven is het nog 18 kilometer rijden naar het centrum van Surabaya. Bij de arrival hal van het vliegveld kan je coupons voor de Prima Taxi kopen. De prijzen zijn van te voren vastgesteld (fixed prices). Een rit naar het centrum zal je. afhankelijk van je exacte bestemming, ongeveer $8 moeten kosten. Je kunt ook in een taxi stappen die net passagiers afzet bij het departure deel van de luchthaven. Je spreekt dan een prijs af of betaald conform de prijs op de meter. Er stoppen ook bussen voor de luchthaven. Voor 16000RP zal je op het Bungurasih busstation in Surabaya worden afgezet.

Per trein naar Surabaya reizen

Er zijn goede treinverbindingen tussen Surabaya en andere grote steden op Java. Surabaya heeft twee hoofd treinstations: Surabaya Gubeng en Surabaya Pasar Turi. Vanaf de stations kan je rechtstreeks naar steden als Bandung reizen (15 uur, IDR255000 / €16), Jakarta (12 a 13 uur, IDR375000 / €24), Yogyakarta (5,5 uur, IDR80000 / €5). Je kunt online je treintickets voor de trein in Indonesie boeken via Tiket.com. Ook vind je hier tijden van de diverse treinverbindingen. Treintickets in Indonesië zijn 3 maanden vooruit te boeken.

Per bus naar Surabaya reizen

Er zijn meerdere busstations in Surabaya. Vanaf het belangrijkste busstation van de stad, Bungurasih, rijden er regelmatig bussen naar andere steden op Oost-Java en de grotere steden op midden-en West-Java. Het busstation ligt wel ongeveer 9 kilometer ten zuiden van het centrum van de stad. Er rijden ook bussen (eksekutif night bus) naar Denpasar op Bali (Gubeng busstation). Als je een kaartje voor deze bus koop is dit een all-in ticket waarbij ook de overtocht per ferry tussen Banyuwangi en Gilimanuk op Bali is inbegrepen. Ook krijg je meestal een flesje water en een maaltijd. De rit per nachtbus neemt ongeveer 11 uur in beslag. Kosten bedragen ongeveer IND100000. Je online (all-in) busticket kan je boeken via tiket.com
Ook de bus van Surabaya naar Jakarta is erg populair. De rit neemt ongeveer 14 uur in beslag maar kan flink oplopen door files op de eenbaanswegen die vaak erg druk (en gevaarlijk) zijn. Kosten bedragen ongeveer IND140000.
Ook kan je per bus naar Probolinggo reizen, de plek vanwaar je een beklimming kunt beginnen op de berg Bromo (Mount Bromo). Een buskaartje voor deze bestemming zal ongeveer IND30000 kosten.

Let erop dat je vaak op het station aanzienlijk hogere bedragen voor je buskaartje betaald dan wanneer je een buskaartje online boekt. Op het station is een grote concurrentieslag gaande. Bij aankomst op het station zal je door veel personen naar een maatschappij worden verwezen om je kaartje te kopen. Deze personen krijgen een commissie voor het leveren van passagiers aan deze maatschappijen. Vaak betaal jij feitelijk deze commissie en is de prijs dus hoger dan de daadwerkelijke prijs van een buskaartje. Wil je dit voorkomen, boek je buskaartje dan online.

Per boot naar Surabaya reizen

Surabaya heeft van oudsher een grote belangrijke haven. Er zijn naar alle windstreken van Indonesie dan ook regelmatig en goede verbindingen. Je kan naar andere delen van Java reizen per boot maar ook naar Bali, Lombok, Salawesi, Kalimantan, Sumatra enz. De haven is goed per bus te bereiken. Vanaf de bushalte loopt je in 5 minuten naar de haven. Bootkaartjes zijn ter plekke te koop.

Meer Surabaya reistips?

Ben je op zoek naar nog meer Surabaya reistips? Vergeet dan vooral niet een goede reisgids te kopen. In de betere reisgidsen over Indonesië vind je tal van praktische Surabaya reistips en andere tips over Indonesië. De reisgids zal je niet alleen voorafgaand aan je reis naar Indonesië helpen maar hij zal ook je lijdraad zijn tijdens je reis. Persoonlijk vind ik de Footprint, Lonely Planet en de Trotter de beste reisgidsen voor Indonesië.