Indonesië is een groot land met veel eilanden en bergen. Verschillen in temperatuur, neerslag en vochtigheid kunnen dan ook per locatie erg anders zijn. Over het algemeen is de beste reistijd voor Indonesie tussen mei en september omdat in deze periode het droge seizoen valt en de kans op regen tot een minimum beperkt is. Ook de temperatuur is goed, vooral in het begin van deze periode loopt de temperatuur niet al te hoog op en kan je het wat langer uithouden. In de maanden januari en februari valt de meeste neerslag. Kan je deze maanden omzeilen, doe dat dan. Op sommige dagen kan het de hele dag regenen en kan je weinig doen. Het zijn verloren dagen.

Temperatuur in Indonesië

Gemiddeld gezien is de temperatuur in heel Indonesië het zelfde. Hij schommelt tussen de 26 en 29 graden Celsius. Door aanwezigheid van het vele water rondom Indonesië zorgt ervoor dat de temperatuur niet al te hoog kan oplopen. Het water heeft een lagere temperatuur dan het land, en zorgt er door middel van wind voor dat de temperatuur op het land minder hoog kan oplopen. De gebieden die in het binnenland liggen, kennen hogere temperaturen door de afwezigheid van het koelende water. Zo ligt de gemiddelde temperatuur aan de kust vaak rond 26 graden terwijl het kwik in de binnenlanden tot boven de 32 graden Celsius oploopt. Dit zijn gemiddelde temperaturen dus het kan vaak genoeg voorkomen dat het kwik op sommige plaatsen verder oploopt. Op sommige plekken kan de temperatuur tot wel 40 graden Celsius oplopen. In de bergen is het wat koeler. Daar komen temperaturen vaak niet hoger uit dan 23 graden Celsius. Vooral in de nacht en vroege ochtend kan het er fris zijn. De factor temperatuur is dan ook niet heel belangrijk bij het bepalen van de beste reistijd voor Indonesie.

Vochtigheid in Indonesië

Zoals op de meeste plekken in de tropen is het ook in Indonesië erg vochtig in de lucht. Het gemiddelde vochtigheidspercentage ligt tussen de 70% en 90%. De hoge vochtigheidsgraad heeft als gevolg dat het erg benauwd is. Vooral in de regenperiode (regentijd/regenseizoen) zit er veel vocht in de lucht door de moesson en loopt het vochtigheidspercentage op sommige plaatsen op tot soms 85%. Reizen in deze periode is dan ook een stuk zwaarder dan in een droge periode. Door de benauwdheid verlies je zelf ook veel vocht, je zweet veel. Het is belangrijk om regelmatig te drinken om er zo voor te zorgen dat je niet uitdroogt. In hoger gelegen delen van Indonesie en aan de kust, is het benauwdheid iets minder hevig. Dit komt voornamelijk door de aanwezigheid van meer wind. Wil je liever niet reizen als het erg benauwd is, dan is het regenseizoen van oktober tot maart voor jou niet de beste reistijd voor Indonesië maar kan je beter in het droge seizoen van mei tot september door Indonesië backpacken.

Het regenseizoen in Indonesië

Het regenseizoen in Indonesië loopt van november tot maart. In deze periode waait de regenmoesson vanuit de Gobiwoestijn over Indonesië. De moesson waait in zuid-oostelijke richting. Het regenseizoen breekt daarom eerder aan in bijvoorbeeld Sumatra en komt soms enkele weken later pas aan in Papoea, Timor of de Molukken. Het kans tijdens het regenseizoen in Indonesië soms de hele dag door regenen. De neerslag is in de maanden januari en februari overal het hevigst. Deze periode is absoluut niet de beste reistijd voor Indonesie.

Het droge seizoen in Indonesië

Vanuit Australië komt vanaf mei een warme luchtstroom richting het noorden waaien. dit is het moment waarop de regenperiode in de droge periode overgaat. Vooral in deze overgangsperiode kan er nog wat neerslag vallen maar aanzienlijk minder dan in de regenperiode. De droge periode loopt van mei tot september en loopt in het oosten van Indonesië nog een maand langer door omdat het regenseizoen hier later aankomt. In de droge periode is de zon feller door de afwezigheid van bewolking. Door de afwezigheid van wolken is het ook stukken minder benauwd dan in de regenperiode. Smeer je altijd goed in want je kan snel verbranden in de verraderlijke Indonesische zon. Regen komt zo nu en dan ook nog voor maar in zeer beperkte mate. De droge periode is veruit de beste reistijd voor Indonesie.

Klimaatgrafiek van Indonesië

Hieronder een klimaatgrafiek van Indonesië met daarin de hoeveelheid neerslag per maand, luchtvochtigheid en minimum en maximum temperaturen.

Maand Temperatuur Vochtigheid Neerslag
Minimum Maximum in % in mm
Januari 23 29 85 356
Februari 20 30 85 292
Maart 23 30 84 222
April 22 32 82 98
Mei 23 33 81 78
Juni 22 31 80 72
Juli 22 31 78 51
Augustus 22 31 76 25
September 22 31 72 48
Oktober 23 31 74 95
November 23 31 79 155
December 23 31 81 282
Jaar 23,8 29,6 77 126

Beste reistijd voor Indonesie

Kort samengevat: de beste reistijd voor Indonesië of de beste reisperiode is het droge seizoen dat van mei tot september doorloopt en zelfs in het oosten van Indonesië tot half november kan doorlopen omdat de moessonregens daar later aankomen. Ook qua benauwdheid kan je beter de regenperiode in Indonesië mijden.