De grootste stad en tevens hoofdstad van Bali is Denpasar. Reis je naar Bali toe, dan kom je vermoedelijk wel een keer door Denpasar heen per bus, taxi of Bemo. De stad is anders dan de meeste plaatsen op het eiland. Denpasar is misschien een aardige stad om even rond te kijken. Vooral als je tijdens je reis alleen maar Bali aan doet. De stad lijk op vele andere steden in Indonesië en is vergeven van het asfalt en volgebouwd met grote grijze gebouwen van steen en beton. Hier en daar kan je in en rondom de stad een tempel vinden en een leuk restaurantje. Denpasar is eigenlijk alleen maar handig als hub om door te reizen naar een van de bruisende kuststeden of plaatsen in het binnenland van Bali. Veel Denpasar reistips zijn er dan ook niet. Het aantal leuke tips voor deze stad is beperkt.

Over Denpasar

Denpasar, door de Indonesiërs Kota Denpasar genoemd, is een van de oudste steden van Bali. De stad telt meer dan 800.000 inwoners en met de plaatsen die ondertussen aan Denpasar zijn vastgegroeid (de agglomeratie Denpasar) telt de stad zo’n twee miljoen inwoners. De oude stad heeft zijn naam te danken aan de Peken Payuk markt (tegenwoordig de Kumbasari markt) in het noorden van de stad. Den betekent namelijk “noord” en Pasar betekent “markt”. De stad was ooit de hoofdstad van het Badung rijk en kende altijd een rustige periode totdat de Nederlanders arriveerden op Bali. De Nederlanders wilden de stad hardhandig overnemen en bestormden het paleis van de zittende vorst. De vorst en bijna duizend van zijn volgelingen wilden zich niet gevangen laten nemen en pleegden massaal zelfmoord. Het Taman Puputan standbeeld op het centrale plein van Denpasar is hier getuige van.

Overnachten in Denpasar

Hoewel Denpasar niet de meest populaire plaats op Bali is zijn er wel aardig wat accommodaties in de vorm van hotels en guesthouses te vinden. Vooral handig als je met een late vlucht op Bali arriveert of als je juist de volgende dat een vroege vlucht moet halen.

Budget hotel tips Denpasar

Ben je op zoek naar een goedkoop hotel in Denpasar? Een leuke, schone en sfeervolle plek om de nacht door te brengen in Denpasar is The Paica. Deze accommodatie zal je zeker goed bevallen. De kamers hebben uitzicht op de mooie tuin en zijn vrij ruim en sfeervol ingericht. Overnachtingen boek je hier vanaf $14 per kamer inclusief ontbijt (2 personen). Een echte aanrader in Depasar.

Middenklasse hotel tips Denpasar

Het drie-sterren Inna Bali Heritage Hotel ligt midden in het centrum van Denpasar. Het hotel heeft een koloniaal karakter, een riant zwembad en vanuit de ruime kamers kijk je uit op de tuin van het hotel. Het restaurant van het hotel serveert een selectie Indonesische gerechten. Een overnachting boek je hier vanaf $45 per kamer inclusief ontbijt.

Ben je echt op zoek naar een hotel pal naar het vliegveld van Bali (Denpasar), dan is het mooie H Sovereign Bali een echter aanrader. Het hotel biedt kamers vanaf $45 per nacht.

Luxe hotel tips Denpasar

Heb je iets meer uit te geven en wil je luxe en comfort, dan is het vier-sterren resort Alam Puri Art Museum Resort & Spa absoluut een goed keuze. Het is een van de beste accommodaties op Bali en in Depasar. Het resort is gebouwd in Balinese stijl en heeft een prachtig zwembad en sommige villa’s hebben een eigen dompelbad en keuken. Vanaf je balkon heb je uitzicht op de rivier de Ayung of de rijstvelden in de omgeving. Dit resort is een echter aanrader. Kamers boek je al vanaf $69 per nacht inclusief onbijt. Een villa kan je vanaf $69 per nacht boeken. Heb je het geld en de tijd, absoluut doen!

Wat te doen in Denpasar?

Er zijn een aantal musea in Denpasar die zeker de moeite waard zijn. Het Bali Museum is een van de beste musea in de stad en laat je kennismaken met de Balinese history en cultuur. De prachtige tempels behoren tot de koninklijke familie in Denpasar. Hou je van kunst, dan is het Taman Budaya, het kunstcentrum van Bali, een echter aanrader. Hier vind je uiteenlopende werken van architectuur tot kleinkunst.

Bezienswaardigheden in Denpasar

De Pura Maospahit tempel is een van de oudste tempels op Bali en stamt uit de Majapahit periode. Het standbeeld van Taman Puputan dat doet herinneren aan de massa zelfmoorden op Bali zijn een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Denpasar. Je vind het standbeeld op het centrale plein in de stad. Ook een bezoek aan het Satria paleis en de koninklijke tempels mogen niet ontbreken aan een bezoek aan Denpasar. Als je de kans krijgt om een van de festivals op Bali bij te wonen, dan moet je dat zeker doen. De prachtige parades met fraaie bloemen en planten en mythische figuren zijn erg interessant. Festivals als het Pesta Kesenian Bali, Sanur Vilage Festivals en het Denpasar Festival (DenFest) zijn erg leuk om bij te wonen.

Hoe kom je in Denpasar?

Denpasar is goed te bereiken. Zowel per vliegtuig als over land is de stad goed te bereiken. Denpasar is de hub van Bali en verbindt het eiland met diverse grote steden in Indonesie zoals Jakarta, Lombok, Bandun en Yogyakarta. Ook zijn er diverse bootverbindingen (ferries) mogelijk met andere eilanden in de regio.

Per vliegtuig naar Denpasar / Bali reizen

Het internationale vliegveld van Bali, Ngurah Rai International Airport, dat net ten zuiden van Denpasar ligt verbindt de stad en Bali met veel andere grote steden in Indonesië en een paar minder bekende eilanden. Zo zijn rechtstreekse vluchten mogelijk op Jakarta, Yogkarta, Lombok en Surabaya. Ook kan je vanaf Bangkok, Singapure, Kuala Lumpur, Manilla, en Hanoi rechtstreeks op Bali vliegen. Er zijn diverse low-cost vliegtuigmaatschappijen die zeer goedkope vluchten naar Bali aanbieden. Denk aan Air Asia, Lion Air en Wings Air. Bekijk tarieven en tijden.

Per boot naar Denpasar / Bali reizen

Denpasar ligt niet aan de kust maar met een combinatie-ticket van boot en bus is het toch mogelijk om vanaf bijvoorbeeld Java (Jakarta, Surabaya, Yogyakarta) naar Denpasar te reizen. Je kan uiteraard ook vanaf bijvoorbeeld Kuta naar Lombok of Java reizen per ferry / boot. De ferry-overtocht tussen Java en Bali, tussen Banyuwangi en Gilimanuk, zit in het combi-busticket vaak inbegrepen zodat je de overtocht niet zelf los hoeft te regelen.

Per bus naar Denpasar / Bali reizen

In Ubung, het centrale busstation van Denpasar, kan je deze combi-tickets boeken. Ook kan je een treinticket van Denpasar naar Surabaya boeken bij de busstation. Kereta Api, de nationale spoorwegmaatschappij (treinmaatschappij) van Indonesië, biedt combi-tickets aan voor bus, boot (ferry) en train.

Meer Denpasar reistips?

Wil je meer handige Denpasar reistips vinden? Koop dan een handige reisgids over Bali. In de betere reisgidsen vind je tal van handige Denpasae reistips en andere informatie over deze stad. Een goede reisgids voorziet je niet alleen voorafgaand aan je reis van handige tips en informatie maar ook tijdens je reis. Vooral de Lonely Planet, Rough Guide en Trotter zijn erg handige reisgidsen.