Het aantal vliegvelden in de Filipijnen is vrij groot. Het land is erg uitgestrekt, bestaat uit veel eilanden en er zijn weinig goede wegen en spoorlijnen. Het vliegtuig is in de Filipijnen het vervoermiddel bij uitstek. Hoewel het aantal internationale vliegvelden in de Filipijnen beperkt is, heeft het land veel luchthavens die voor binnenlandse vluchten gebruikt worden. De vliegvelden liggen verspreid over het land zodat je in vrijwel elke uithoek van de Filipijnen per vliegtuig kunt komen.

Internationale vliegvelden in de Filipijnen

Er liggen in totaal 11 internationale vliegvelden op de Filipijnen. Vier van deze vliegvelden zijn op het grootste eiland van het land te vinden, Luzon, waar ook de hoofdstad Manilla ligt. Vier andere vliegvelden vind je op de Visayas eilanden in het centrale deel van de Filipijnen. De laatste drie internationale vliegvelden van de Filipijnen vind je op de Mindanau eilanden in het zuiden van het land.

Hieronder vind je een overzicht van de Internationale vliegvelden in de Filipijnen:

Wil je een goedkoop vliegticket naar De Filipijnen boeken, dan ben je vaak het voordeligst uit via WTC.nl.
Je kan al een vliegticket naar De Filipijnen boeken vanaf €515 voor een retourvlucht. Momondo.nl is een vrij nieuwe vergelijkingswebsite voor vliegtickets. Vaak vind je hier ook goedkope vliegtickets naar De Filipijnen.

Internationale vliegvelden op de Filipijnen

Internationale vliegvelden op Luzon

De belangrijkste vliegvelden van De Filipijnen vind je op Luzon, het grootste eiland van De Filipijnen in het noorden van het land. Op Luzon vind je het vliegveld van Manilla (Nino Aquino International Airport), Luzon, (Clark International Airport), Subic Bay (Subic Bay International Airport) en Laoag (Laoag International Airport) dat in het uiterste noorden van het eiland ligt. Veruit de meeste toeristen die jaarlijks naar De Filipijnen vliegen gebruiken het vliegveld van Manilla, Nino Aquino International Airport.

Internationale vliegvelden op Luzon

Manilla vliegveld (Nino Aquino International Airport)

  Algemene informatie vliegveld Manilla

Ninoy Aquino International Airport of ook wel Manila International Airport genoemd, is het belangrijkste en grootste vliegveld van De Filipijnen. Jaarlijks worden er iets minder dan 40.000.000 passagiers verwerkt. Het vliegveld van Manilla heeft twee landingsbanen en vier terminals. Terminal 3 is de terminal met de grootste capaciteit (dertien miljoen). Internationale vluchten komen hier vaak aan (ook KLM vluchten). Ook de 2e terminal is vrij groot met een capaciteit van negen miljoen passagiers. De terminal wordt exclusief gebruikt door Philippine Airlines en PAL Express.


  Vluchten naar Manilla vliegveld
Dagelijks zijn er vluchten naar Manilla vanaf:
Intercontinentaal: Amsterdam (KLM), London–Heathrow, Los Angeles, Addis Ababa, Auckland, Sydney, Melbourne, Brisbane, Darwin, Honolulu, New York–JFK, San Francisco, Toronto–Pearson, Vancouver en Vladivostok.

Azië:
Peking, Shanghai, Xiamen, Guangzhou, Kunming (China), Tokyo, Fukuoka, Osaka(Japan), Seoul, Busan (Zuid-Korea), Hong Kong, Guam, , Dubai, Abu Dhabi, Kuwait, Macau, Riyadh, Dammam, Jeddah, Taipei, Bahrain, Muscat, Doha, Istanbul–Atatürk en Port Moresby (Papoea Nieuw Guinea).

Zuidoost Azië:
Bangkok (Thailand), Kuala Lumpur, Kota Kinabalu (Maleisië), Siem Reap (Cambodja), Singapore,
Hanoi, Ho Chi Minh City (Vietnam), Bandar Seri Begawan (Brunei), Jakarta en Denpasar/Bali (Indonesië).

De Filipijnen:
Basco, Busuanga, Butuan, Cagayan de Oro, Calbayog, Catarman, Cotabato, Dipolog, Dumaguete, Kalibo, Legazpi, Masbate, Naga, Ozamiz, Puerto Princesa, Roxas, Surigao, Tacloban, Tuguegarao, Zamboanga,
Bacolod, Cebu, Davao, General Santos, Iloilo, Kalibo, Pagadian, Tagbilaran, Siargao


  Afstand tot centrum
Ongeveer 7km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Manilla in het centrum?
Vervoer tussen het vliegveld van Manilla en het centrum is mogelijk per bus, trein, taxi of jeepney.

Bus
Er rijden in totaal negen verschillende bussen tussen het centrum van Manilla en het vliegveld van Manilla. Ze komen allemaal langs Epifanio de los Santos Avenue in het centrum van de stad (40 minuten) en rijden naar alle vier de terminals van het vliegveld. Een kaartje koop je eenvoudig in de bus. De prijs van een buskaartje is afhankelijk van je bestemming maar zou niet meer moeten kosten dan ₱200.00 (€3,50). Bussen vertrekken in ieder geval om de 10 a 15 minuten. Ook kan je online je buskaartje kopen via UBE Express. Je vindt er ook bustijden, busroutes en prijzen. Deze speciale airport shuttle service is erg betrouwbaar en dé manier om scams te ontlopen!

Trein
Er rijden treinen tussen het centrum van Manilla en het vliegveld. Eigenlijk zijn het metro’s van het Manila Light Rail Transit System. Ze brengen je helaas niet helemaal naar het vliegveld. Twee verbindingen brengen je naar het Baclaran station of het Nichols station in Manilla (zie plattegrond). Vanaf dit punt moet je nog een flink stuk lopen. De bus is de beste optie.

Taxi
Reis je per taxi van de luchthaven van Manilla naar het centrum, dan ben je tussen ₱500.00 en ₱800.00 (€9 – €15) kwijt voor je taxirit(afhankelijk van de verkeersdrukte). Je moet zelf je weg vinden in de vrij grote hectiek. Scams komen ook regelmatig voor. Een bus is een betere optie! Het enige voordeel van een taxi is de snelheid. Je bent in 20 minuten in het centrum van Manilla omdat taxi’s over de Skyway snelweg rijden (tolweg).

Jeepney
Je kunt ook een jeepney nemen vanaf het vliegveld van Manilla naar de stad. Ze rijden vrij regelmatig en het aanbod is ook vrij groot. Chauffeurs wachten op vertrek tot de jeepney vol zit. Je moet dus wat geduld hebben. Je bent ongeveer ₱100.00 tot ₱150.00 (€2 – €3) kwijt voor je rit naar het centrum van Manilla.


  Hotel tip Manilla
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Manilla dat in het centrum ligt? Het Haeinsa Condotel ligt in het centrum en tegen de oude koloniale wijk aan. Een kamer inclusief ontbijt boek je hier al vanaf $21 per nacht.

Luzon vliegveld (Clark International Airport)

  Algemene informatie vliegveld Luzon

Het vliegveld van Luzon, Clark International Airport, is een belangrijk vliegveld voor De Filipijnen. Het vliegveld ligt in de regio Kapampangan ongeveer 80 kilometer van de hoofdstad Manilla. De luchthaven ligt in een speciale economische zone (Clark Freeport Zone) waar veel internationale handel plaatsvindt. De Naam van de luchthaven is afkomstig van het feit dat het vroeger de grootste en belangrijkste militaire luchtmachtbasis was van de Amerikanen buiten de Verenigde Staten zelf.

Het vliegveld van Luzon wordt ook vrij veel door toeristen gebruikt. Vooral als hub naar het noorden van De Filipijnen. De luchthaven wordt gezien als tweede luchthaven van Manilla.


  Vluchten naar Luzon vliegveld
Dagelijks zijn er verbindingen tussen het vliegveld van Luzon en de volgende steden:
Azië:
Seoul–Incheon, Busan, Hong Kong, Macau, Shanghai, Dubai, Doha

Zuidoost Azië:
Singapore

De Filipijnen:
Bacolod, Cagayan de Oro, Cebu, Davao, Puerto Princesa, Busuanga, Caticlan, Tagbilaran, Kalibo, Bagabag,


  Afstand tot centrum
Ongeveer 80km (Manilla).

  Hoe kom je van het vliegveld van Luzon in het centrum van Manilla?
Er rijden regelmatig bussen tussen het vliegveld en het centrum van Manilla. De bussen rijden tussen Manilla in het zuiden en de noordelijk gelegen provincies van Luzon. De bussen passeren daarbij het vliegveld.

Ook rijden er jeepneys tussen de luchthaven en Manilla en de omliggende steden. Een rit in een jeepney naar het centrum van Manilla kost je ongeveer €6.


  Hotel tip Manilla
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Manilla dat in het centrum ligt? Het Haeinsa Condotel ligt in het centrum en tegen de oude koloniale wijk aan. Een kamer inclusief ontbijt boek je hier al vanaf $21 per nacht.

Subic Bay vliegveld (Subic Bay International Airport)

  Algemene informatie

Ook het vliegveld van Subic Bay dient Manilla. Het vliegveld diende als vliegveld voor de Amerikaanse Marine. Tegenwoordig wordt het vliegveld gebruikt voor toeristen die de Olongapo regio als bestemming hebben en zakenreizigers die de Subic Bay Freeport Zone bezoeken.

Het vliegveld ligt pal aan zee, heeft één landingsbaan en twee terminals.


  Vluchten naar Subic Bay vliegveld
Hoewel er plannen zijn om van het vliegveld een hub te maken is het aantal vluchten nog zeer beperkt. Er zijn nog geen internationale vluchten naar Subic Bay mogelijk.


  Afstand tot centrum
2km van de Freeport zone, 10 kilometer van Olongapo.

  Hoe kom je van het vliegveld van Subic Bay in het centrum van Olongapo?
Veruit de makkelijkste manier om van Subic Bay vliegveld naar Olongapo of een andere plaats te komen is per taxi. Taxi’s staan voor het vliegveld te wachten en brengen je voor een redelijke prijs naar je bestemming.

Jeepneys mogen niet bij het vliegveld/in de speciale economische zone komen.


  Hotel tip Olongapo
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Olongapo dat in het centrum ligt? Het Madu Inn ligt in het centrum van Olongapo. Een kamer inclusief ontbijt boek je hier al vanaf $11 per nacht.

Laoag vliegveld (Laoag International Airport)

  Algemene informatie

Het tweede vliegveld van Manilla, Halim Perdanakusuma International Airport, wordt voornamelijk gebruikt voor vluchten naar Jeddah (Saudi Arabië) voor de Hajj (de pelgrimstocht) en voor domestic flights, vluchten binnen Indonesië zelf. Ook wordt het vliegveld door het leger gebruikt, voor privévluchten en helikoptercharters. Het ander vliegveld van Jakarta, Soekarno–Hatta, is veel interessanter voor westerse toeristen die door Indonesië gaan reizen.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 12km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Jakarta in het centrum?
Er rijden regelmatig bussen tussen het vliegveld en het centrum van Jakarta. Voor Rp20,000 kan je per bus naar Rawamangun Bus Terminal reizen. Voor Rp25,000 reis je naar het centrale treinstation van Jakarta, Gambir Station. Voor Rp30,000 kan je per bus naar het andere vliegveld van Jakarta reizen. Ook taxi’s zijn eenvoudig te nemen en kosten je gemiddeld Rp90,000


  Hotel tip Jakarta
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Manilla dat in het centrum ligt? Het Madu Inn ligt in de wijk Taman Sari en tegen de oude koloniale wijk Kota Tua aan. Een kamer inclusief ontbijt boek je hier al vanaf $16 per nacht.

Internationale vliegvelden op de Visayas eilanden

Op de Visayes eilanden, een eilandengroep in het centrum van de Filipijnen, vind je vier internationale vliegvelden. Je vindt er het vliegveld van Puerto Princesa op het eiland Palawan, het vliegveld van Boracay en het vliegveld van Iloilo op het eiland Panay en het vliegveld van Cebu op het gelijknamige eiland. Toeristen maken vrij veel gebruik van de vliegvelden omdat het de snelste en meest eenvoudige manier is om de prachtige eilanden in de omgeving te bereiken.

Internationale vliegvelden op de Visayas eilanden

Palawan vliegveld (Puerto Princesa International Airport)

  Algemene informatie

Het tweede vliegveld van Manilla, Halim Perdanakusuma International Airport, wordt voornamelijk gebruikt voor vluchten naar Jeddah (Saudi Arabië) voor de Hajj (de pelgrimstocht) en voor domestic flights, vluchten binnen Indonesië zelf. Ook wordt het vliegveld door het leger gebruikt, voor privévluchten en helikoptercharters. Het ander vliegveld van Jakarta, Soekarno–Hatta, is veel interessanter voor westerse toeristen die door Indonesië gaan reizen.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 12km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Jakarta in het centrum?
Er rijden regelmatig bussen tussen het vliegveld en het centrum van Jakarta. Voor Rp20,000 kan je per bus naar Rawamangun Bus Terminal reizen. Voor Rp25,000 reis je naar het centrale treinstation van Jakarta, Gambir Station. Voor Rp30,000 kan je per bus naar het andere vliegveld van Jakarta reizen. Ook taxi’s zijn eenvoudig te nemen en kosten je gemiddeld Rp90,000


  Hotel tip Jakarta
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Manilla dat in het centrum ligt? Het Madu Inn ligt in de wijk Taman Sari en tegen de oude koloniale wijk Kota Tua aan. Een kamer inclusief ontbijt boek je hier al vanaf $16 per nacht.

Boracay vliegveld (Kalibo International Airport)

  Algemene informatie

Het tweede vliegveld van Manilla, Halim Perdanakusuma International Airport, wordt voornamelijk gebruikt voor vluchten naar Jeddah (Saudi Arabië) voor de Hajj (de pelgrimstocht) en voor domestic flights, vluchten binnen Indonesië zelf. Ook wordt het vliegveld door het leger gebruikt, voor privévluchten en helikoptercharters. Het ander vliegveld van Jakarta, Soekarno–Hatta, is veel interessanter voor westerse toeristen die door Indonesië gaan reizen.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 12km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Jakarta in het centrum?
Er rijden regelmatig bussen tussen het vliegveld en het centrum van Jakarta. Voor Rp20,000 kan je per bus naar Rawamangun Bus Terminal reizen. Voor Rp25,000 reis je naar het centrale treinstation van Jakarta, Gambir Station. Voor Rp30,000 kan je per bus naar het andere vliegveld van Jakarta reizen. Ook taxi’s zijn eenvoudig te nemen en kosten je gemiddeld Rp90,000


  Hotel tip Jakarta
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Manilla dat in het centrum ligt? Het Madu Inn ligt in de wijk Taman Sari en tegen de oude koloniale wijk Kota Tua aan. Een kamer inclusief ontbijt boek je hier al vanaf $16 per nacht.

Cebu vliegveld (Mactan-Cebu International Airport)

  Algemene informatie

Het tweede vliegveld van Manilla, Halim Perdanakusuma International Airport, wordt voornamelijk gebruikt voor vluchten naar Jeddah (Saudi Arabië) voor de Hajj (de pelgrimstocht) en voor domestic flights, vluchten binnen Indonesië zelf. Ook wordt het vliegveld door het leger gebruikt, voor privévluchten en helikoptercharters. Het ander vliegveld van Jakarta, Soekarno–Hatta, is veel interessanter voor westerse toeristen die door Indonesië gaan reizen.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 12km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Jakarta in het centrum?
Er rijden regelmatig bussen tussen het vliegveld en het centrum van Jakarta. Voor Rp20,000 kan je per bus naar Rawamangun Bus Terminal reizen. Voor Rp25,000 reis je naar het centrale treinstation van Jakarta, Gambir Station. Voor Rp30,000 kan je per bus naar het andere vliegveld van Jakarta reizen. Ook taxi’s zijn eenvoudig te nemen en kosten je gemiddeld Rp90,000


  Hotel tip Jakarta
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Manilla dat in het centrum ligt? Het Madu Inn ligt in de wijk Taman Sari en tegen de oude koloniale wijk Kota Tua aan. Een kamer inclusief ontbijt boek je hier al vanaf $16 per nacht.

Iloilo vliegveld (Iloilo International Airport)

  Algemene informatie

Het tweede vliegveld van Manilla, Halim Perdanakusuma International Airport, wordt voornamelijk gebruikt voor vluchten naar Jeddah (Saudi Arabië) voor de Hajj (de pelgrimstocht) en voor domestic flights, vluchten binnen Indonesië zelf. Ook wordt het vliegveld door het leger gebruikt, voor privévluchten en helikoptercharters. Het ander vliegveld van Jakarta, Soekarno–Hatta, is veel interessanter voor westerse toeristen die door Indonesië gaan reizen.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 12km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Jakarta in het centrum?
Er rijden regelmatig bussen tussen het vliegveld en het centrum van Jakarta. Voor Rp20,000 kan je per bus naar Rawamangun Bus Terminal reizen. Voor Rp25,000 reis je naar het centrale treinstation van Jakarta, Gambir Station. Voor Rp30,000 kan je per bus naar het andere vliegveld van Jakarta reizen. Ook taxi’s zijn eenvoudig te nemen en kosten je gemiddeld Rp90,000


  Hotel tip Jakarta
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Manilla dat in het centrum ligt? Het Madu Inn ligt in de wijk Taman Sari en tegen de oude koloniale wijk Kota Tua aan. Een kamer inclusief ontbijt boek je hier al vanaf $16 per nacht.

Internationale vliegvelden op Mindanao

Op het zuidelijk gelegen eiland Mindanao liggen drie van de elf internationale vliegvelden van De Filipijnen. Het vliegveld van de stad General Santos en het vliegveld van Davao liggen in het zuidoosten van het eiland. Het vliegveld van Zamboanga/Zulu ligt in het zuidwesten van Mindanao.

Internationale vliegvelden op Mindanao

Davao vliegveld (Francisco Bangoy International Airport)

  Algemene informatie

Het tweede vliegveld van Manilla, Halim Perdanakusuma International Airport, wordt voornamelijk gebruikt voor vluchten naar Jeddah (Saudi Arabië) voor de Hajj (de pelgrimstocht) en voor domestic flights, vluchten binnen Indonesië zelf. Ook wordt het vliegveld door het leger gebruikt, voor privévluchten en helikoptercharters. Het ander vliegveld van Jakarta, Soekarno–Hatta, is veel interessanter voor westerse toeristen die door Indonesië gaan reizen.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 12km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Jakarta in het centrum?
Er rijden regelmatig bussen tussen het vliegveld en het centrum van Jakarta. Voor Rp20,000 kan je per bus naar Rawamangun Bus Terminal reizen. Voor Rp25,000 reis je naar het centrale treinstation van Jakarta, Gambir Station. Voor Rp30,000 kan je per bus naar het andere vliegveld van Jakarta reizen. Ook taxi’s zijn eenvoudig te nemen en kosten je gemiddeld Rp90,000


  Hotel tip Jakarta
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Manilla dat in het centrum ligt? Het Madu Inn ligt in de wijk Taman Sari en tegen de oude koloniale wijk Kota Tua aan. Een kamer inclusief ontbijt boek je hier al vanaf $16 per nacht.

General Santos vliegveld (General Santos International Airport)

  Algemene informatie

Het tweede vliegveld van Manilla, Halim Perdanakusuma International Airport, wordt voornamelijk gebruikt voor vluchten naar Jeddah (Saudi Arabië) voor de Hajj (de pelgrimstocht) en voor domestic flights, vluchten binnen Indonesië zelf. Ook wordt het vliegveld door het leger gebruikt, voor privévluchten en helikoptercharters. Het ander vliegveld van Jakarta, Soekarno–Hatta, is veel interessanter voor westerse toeristen die door Indonesië gaan reizen.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 12km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Jakarta in het centrum?
Er rijden regelmatig bussen tussen het vliegveld en het centrum van Jakarta. Voor Rp20,000 kan je per bus naar Rawamangun Bus Terminal reizen. Voor Rp25,000 reis je naar het centrale treinstation van Jakarta, Gambir Station. Voor Rp30,000 kan je per bus naar het andere vliegveld van Jakarta reizen. Ook taxi’s zijn eenvoudig te nemen en kosten je gemiddeld Rp90,000


  Hotel tip Jakarta
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Manilla dat in het centrum ligt? Het Madu Inn ligt in de wijk Taman Sari en tegen de oude koloniale wijk Kota Tua aan. Een kamer inclusief ontbijt boek je hier al vanaf $16 per nacht.

Zamboanga en Zulu vliegveld (Zamboanga International Airport)

  Algemene informatie

Het tweede vliegveld van Manilla, Halim Perdanakusuma International Airport, wordt voornamelijk gebruikt voor vluchten naar Jeddah (Saudi Arabië) voor de Hajj (de pelgrimstocht) en voor domestic flights, vluchten binnen Indonesië zelf. Ook wordt het vliegveld door het leger gebruikt, voor privévluchten en helikoptercharters. Het ander vliegveld van Jakarta, Soekarno–Hatta, is veel interessanter voor westerse toeristen die door Indonesië gaan reizen.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 12km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Jakarta in het centrum?
Er rijden regelmatig bussen tussen het vliegveld en het centrum van Jakarta. Voor Rp20,000 kan je per bus naar Rawamangun Bus Terminal reizen. Voor Rp25,000 reis je naar het centrale treinstation van Jakarta, Gambir Station. Voor Rp30,000 kan je per bus naar het andere vliegveld van Jakarta reizen. Ook taxi’s zijn eenvoudig te nemen en kosten je gemiddeld Rp90,000


  Hotel tip Jakarta
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Manilla dat in het centrum ligt? Het Madu Inn ligt in de wijk Taman Sari en tegen de oude koloniale wijk Kota Tua aan. Een kamer inclusief ontbijt boek je hier al vanaf $16 per nacht.

Vliegvelden op de Filipijnen

Naast de internationale vliegvelden in De Filipijnen is er ook een groot aantal vliegvelden dat alleen voor binnenlandse vluchten gebruikt wordt. Deze vliegvelden worden “Principal airports” genoemd. Je vindt ze door het hele land.

De “Principal airports” worden onderverdeeld in klasse 1 en klasse 2. Vanaf de klasse 1 Principal airports kunnen vluchten worden uitgevoerd door vliegtuigen met een minimum capaciteit van 100 personen (100 zitplaatsen). Er zijn in totaal 15 van dit soort vliegvelden in De Filipijnen te vinden. De klasse 2 vliegvelden kunnen vluchten verwerken met een capaciteit van minimaal 19 personen. Hiervan zijn er 18 te vinden.

Naast de internationale en Principal airports in De Filipijnen is er nog een derde categorie vliegvelden te vinden. De gemeenschap vliegvelden. Deze worden gebruikt voor privévluchten, parachutespringen en andere privé aangelegenheden. In totaal vind je hier 48 stuks van.

Wil je een goedkoop vliegticket naar Indonsië boeken, dan ben je vaak het voordeligst uit via WTC.nl. Je kan al een vliegticket naar Indonesië boeken vanaf €425 voor een retourvlucht. Momondo.nl is een vrij nieuwe vergelijkingswebsite voor vliegtickets. Vaak vind je hier ook goedkope vliegtickets naar Indonesië.

Vliegvelden in de Filipijnen
4.5 (90%) 8 vote[s]