Stung Treng is een rustige en vrij kleine stad aan de oostelijke oever van de Mekong rivier. De stad lig vrij afgelegen in het noorden van Cambodja. De stad ligt op de route van Laos naar Cambodja zodat veel backpackers de rustige plaats doorkruisen. Sinds de nieuwe brug over een zijrivier van de Mekong is afgebouwd rijden er dagelijks directe bussen tussen de Laotiaans/Cambodjaanse grens en Stung Treng. De stad functioneert daarom vooral als hub van Laos naar Cambodja of andersom. In veel reisgidsen over Cambodja zal je dan ook vooral Stung Treng reistips vinden die met het passeren van deze grens te maken hebben.

Over Stung Treng

Stung Treng is een bescheiden handelsplaatsje op de plek waar de Tonle Sekong rivier in de Mekong rivier uitkomt. De plaats ligt ongeveer 50 kilometer ten zuiden van de Laotiaans/Cambodjaanse grens Dom Kralor/Voen Kham en heeft de gemiddelde backpacker vrij weinig te bieden. De plaats is niet bijzonder en meer dan de oude handelsplek Thala Boravit aan de oever van de Mekong is er niet te bezoeken. Reizigers passeren Stung Treng dan ook vaak als ze op weg zijn van Laos naar Cambodja of andersom. Sommige reizigers stranden in Stung Treng omdat de grens al is gesloten. De volgende dag vervolgen ze hun reis weer per boot of bus.

Wat te zien & doen in Stung Treng?

Wat te zien & doen in Stung Treng? Er zijn maar weinig echte bezienswaardigheden in Stung Treng te vinden. De stad is vooral van logistiek belang. Een bezoek aan het eiland Koh Preah midden in de Mekong rivier is erg aan te raden. Op het prachtige eiland kan je heerlijk genieten van de natuur en je mengen tussen de locals. Op het eiland zijn 7 kleinschalige guesthouses waar je kunt overnachten. Ook kan je tijdens je verblijf op het eiland een boottocht naar de rivierdolfijnen maken. Kosten zijn ongeveer $20 per boot. Op het eiland is een klein restaurant waar je kunt eten en een biertje kunt drinken. Als je het eiland wilt gaan bezoeken kan je dat regelen via Mr Theang “+855 889 09 9660”. Ook je vervoer naar het eiland kan via hem gaan.

Ook is het mogelijk om tijdens je verblijf in Stung Treng het Mekong Discovery Trail te volgen. Het brengt je langs divers gemeenschappen in kleine dorpjes langs de rivier vanaf de Laotiaanse grens tot aan Kratie. Ook hier kan je de zeldzame rivierdolfijnen tegenkomen. In Stung Treng kan je deze excursie regelen.

Stung Treng hotel tips

Er zijn maar weinig plekken waar je kan overnachten in Stung Treng. Je komt een aantal kleine guesthouses en hotels tegen in Stung Treng langs de boulevard bij de Tonle Sekong rivier. Deze kan je bijna niet vinden op hotel-boekingssites als Booking.com of Expedia. Toch kunnen we je enkele leuke hotels in Stung Treng aanraden waar we ook zelf overnacht hebben. Je vindt ze in de Stung Treng hotel tips hieronder.

Budget hotel in Stung Treng

Ben je op zoek naar een goedkoop hotel in Stung Treng? Via Agoda.com kan je het eenvoudige maar schone New Village Guesthouse boeken voor $15 per nacht. Een handige optie aangezien het aanbod hotels en guesthouses in Stung Treng beperkt is. Zorg dat je vooruit je hotel boekt als je laat aankomt. Een alternatief vinden als het druk is zal lastig zijn.

Middenklasse hotel in Stung Treng

Het beste hotel in Stung Treng is het Stung Treng Resort dat ten noorden van de Tonle Sekong rivier gelegen is. De sfeervolle bungalows van het resort zijn voorzien van airco en gratis Wifi. Het resort heeft een leuk terras aan het water, een bar en een restaurant! Vanaf €25 kan je hier al een overnachting in een tweepersoonskamer boeken.

Bekijk hotelaanbiedingen in Stung Treng!

Hoe kom je in Stung Treng?

Vanaf Phnom Penh kan je via Kampong Cham en Kratie per bus naar Stung Treng reizen. De reistijd bedraagt ongeveer 8 uur en het deel van de weg tussen Kratie en Stung Treng is niet altijd in even goede staat. Zeker tijdens het regenseizoen kan de reis wat langer duren. Sinds de Chinezen een redelijk goede weg tussen Kratie en Stung Treng aangelegd hebben is de reistijd al aanzienlijk verminderd. Meerdere bussen vertrekken dan ook dagelijks vanuit Phnom Penh en Kampong Cham naar Stung Treng. Kosten vanaf Phnom Penh bedragen ongeveer $12 (online te boeken), vanaf Kampong Cham $8 en vanaf Kratie zo’n $5 per persoon. Buskaartjes koop je op bij het busstation of via je hotel of guesthouse.

Ook kan je per directe bus van Siem Reap naar Stung Treng reizen. Ook dit ticket kan je eventueel online boeken zodat je zeker weet dat je van een plek verzekerd bent.

Ook is het mogelijk om het laatste deel van de reis vanaf Kratie met een fast-boat naar Stung Treng te reizen. De Drie uur durende reis kost ongeveer $15 per persoon. Aangezien het rond 18:00 a 18:30 donker wordt, is het niet verstandig een late boot te nemen. vertrek niet later dan 14:00 want anders kan de tocht gevaarlijk zijn i.v.m. rotsen en bomen en planten die net boven het wateroppervlak van de Mekong rivier uitsteken.

Reis je vanaf Siem Reap of Kampong Thom richting Stung Treng, bereid je dan voor op een lange en hobbelige rit. Je moet vroeg vertrekken om nog voor het vallen van de avond in Stung Treng aan te komen. De wegen zijn niet erg goed.

Reis je vanuit Ratanakiri richting Stung Treng, dan kan je rekenen op een reistijd van 4 a 5 uur. De wegen zijn in slechte staat en zeker in het regenseizoen is de route van Ban Lung naar Stung Treng erg modderig.

Reis je vanuit Laos naar Stung Treng, dan passeer je de grensovergang Dom Kralor/Voen Kham. Vanaf hier kan je per boot de Mekong afzakken in 3 uur of in 1 uur per fast-boat. Je kan ook per bus over de nieuwe Chinese brug over land reizen. De rit is 50 kilometer lang. Bussen staan bij de grens te wachten en kosten $5 per persoon. De boottocht kost ongeveer $6 per persoon. De hele boot kan je voor $30 huren. Hou er rekening mee dat de grens van 07:00 tot 17:00 is geopend. Soms vraagt de douane een extra fee. Hoe moest tenslotte helemaal uit zijn hangmat klimmen om jou te voorzien van een visum. Let erop dat je, als je naar Laos toe reist, geen visum on arrival kunt krijgen bij deze grens! Regel je visum voor Laos dus in Phnom Penh.

Meer Stung Treng reistips?

Vergeet voor aanvang van je reis naar Cambodja niet om een goede reisgids voor Cambodja te kopen. In de betere reisgidsen vind je veel handige Stung Treng reistips en andere reistips over Cambodja. De reisgids helpt je een eind op weg en is je leidraad tijdens je backpack avontuur. Reisgidsen waarin je meer Stung Treng reistips kunt vinden zijn bijvoorbeeld de Trotter, Rough Guide en de Lonely Planet.