Kratie is een rustig of zelfs slaperig stadje aan de oevers van de machtige Mekong rivier ten noorden van Phnom Penh. Kratie wordt relatief veel bezocht door backpackers vanwege de aanwezigheid van zeldzame Irrawaddy rivier dolfijnen die net ten noorden van Kratie in de Mekong rivier leven. In alle reisgidsen over Cambodja waar Kratie in voor komt hebben de Kratie reistips vooral betrekking op deze dolfijnen. Het kleine stadje is echter erg gemoedelijk en er heerst een landelijke sfeer. Je kunt er uitstekend even bijkomen van de drukte in Phnom Penh en Kratie licht op de route tussen de Laotiaanse grens en Phnom Penh. Een van de Kratie reistips is dan ook om hier even lekker tot rust te komen en te genieten van de natuur.

Over Kratie

Kratie zelf is naar een bescheiden plaats met zo’n 80.000 inwoners aan de oostelijke oever van de Mekong rivier. Veel reizigers zullen het niet kennen maar er tijdens hun reis misschien over horen of misschien zullen ze de plaats onderweg passeren wanneer ze bijvoorbeeld vanuit Laos naar Phnom Penh reizen. Het backpacken in Kratie staat dan ook op een vrij laag pitje wat betreft voorzieningen en accommodaties. Misschien maar goed ook. In Kratie zelf kan je wat rondfietsen en enkele tempels bekijken. Uiteraard is de Mekong de grootste attractie in Kratie. Op dit punt is de Mekong erg breed. De oude Khmer plaats Sambor is zeker een bezoekje waard. De plaats ligt vlakbij Kratie en is gebouwd in de 9e eeuw.

De zeldzame Irriwaddy dolfijnen

De zeldzame Irrawaddy rivier dolfijnen zijn een bedreigde diersoort. Het aantal dolfijnen neemt nog steeds af. Naar schatting leven er in dit deel van de Mekong rivier nog ongeveer 60 Irriwaddy dolfijnen.

Het is goed mogelijk de dolfijnen te bekijken. Ongeveer 15 kilometer ten noorden van Kratie ligt een gemeenschap met de naam Kampi. Aan de over van de rivier is hier in 1999 een organisatie opgericht. De organisatie probeert de Irrawaddy dolfijnen te beschermen tegen uitsterving. Door middel van voorlichting aan lokale vissers en het reguleren van toerisme, probeert de organisatie zijn doel te bereiken. Naast voorlichting en bescherming van de dolfijnen richt de organisatie zich ook op wetenschappelijk onderzoek. De grootste bedreiging voor de zeldzame dolfijnen zijn de vissers. De dolfijnen blijven vaak vastzitten in de netten van de vissers en verdrinken.

De organisatie leert de vissers hier voorzichtig mee om te gaan. Veel voormalige vissers hebben nu ook een baan in de organisatie. Vaak varen ze met groepen toeristen (meestal 6 per boot) de Mekong rivier op om daar vervolgens een geschikte plek te vinden om de dolfijnen te spotten. Op deze manier hebben de vissers toch een goede bron van inkomsten en blijven de dolfijnen bespaard. De plek waar de “Kampi Dolphin Site” is gevestigd telt ongeveer 20 zeldzame Irrawaddy rivier dolfijnen. De Mekong rivier op deze plek is erg weids. Ongeveer 2 tot 3 kilometer. Daarmee is het ook gelijk het breedste deel binnen Cambodja. Alleen in Vietnam bij de Mekong delta waar de Mekong rivier in de Zuid-Chinese zee uitkomt is de rivier breder.

Kratie Irriwaddy dolfijnen spotten
Kratie Irriwaddy dolfijnen spotten
Kratie Irriwaddy dolfijnen Mekong rivier
Mekong rivier zonsondergang

Wat te zien & doen in Kratie?

Wat te zien & doen in Kratie? Bijna iedereen die Kratie bezoek komt speciaal voor de zeldzame Irrawaddy rivier dolfijnen. Een klein deel van de toeristen doet Kratie aan op doortocht van Laos naar Phnom Penh of andersom. Vrijwel elk hotel of guesthouse kan eenvoudig een bezoekje aan de “Kampi Dolphin Site” regelen. Dit is de plek waar je bezoek aan de zeldzame Irrawaddy dolfijnen in Kratie begint. Voor een paar dollar kan je al een uitstapje laten verzorgen. Ook kan je een motorbike huren en zelf naar de “Kampi Dolphin Site” rijden dat in Kampi village ligt. De tocht is eenvoudig en brengt je over een lange weg door levendige gemeenschappen naar de site toe. Je hoeft alleen de rivier te volgen. Het beste moment van de dag om de dolfijnen te bezoeken is aan het einde van de middag. Als je rond 16:00 a 16:30 de rivier op gaat is de kans het grootst de naar eten zoekende dolfijnen te spotten. De kapitein van de boot zal op het voor ogen hebben de punt zijn motor uitzetten en zijn boot vastmaken aan een boom of plant in de rivier. De atmosfeer is zeer special, zeker als de zon langzaam ondergaat en er een prachtige gloed over de rivier te zien is. Een bezoek aan de Irrawaddy dolfijnen staat bovenaan de lijst met Kratie reistips.

Zeldzame rivierdolfijnen in Kratie, Cambodja

Overnachten in Kratie

Er zijn een aantal hotels en guesthouses in Kratie. De stad is vrij klein en niet heel toeristisch. Backpacken in Kratie wordt eigenlijk hoofdzakelijk door reizigers gedaan die de dolfijnen komen bezoeken. Het aanbod hotels en guesthouses in Kratie is daarom wat beperkt maar er zijn toch een aantal leuke accommodaties te vinden.

Budget hotel tips Kratie

Ben je op zoek leuk maar goed hotel in Kratie, dan is het Silver Dolphin Guesthouse & Restaurant absoluut de beste keuze. Het hotel ligt aan de Mekong rivier en vlak bij het busstation. Kamers boek je al vanaf $10 per nacht. De kamers zijn eenvoudig maar schoon en de staf van het hotel is erg behulpzaam en vriendelijk. Een excursie of uitstapje naar de Irrawaddy dolfijnen kan je eenvoudig via het guesthouse laten regelen.

Middenklasse hotel tips Kratie

Wil je wat meer comfort, dan is het Arun Mekong Guesthouse zeker aan te bevelen. Het guesthouse ligt op een prachtige rustig eiland in de Mekong rivier. Per ferry moet je naar de overkant. Het gebouw van het guesthouse is een authentiek Cambodjaans huis en ligt aan de Mekong rivier. Met de gratis fietsen kan je het eiland verkennen. Kamerprijzen beginnen bij $22 per nacht.

Luxe hotel tips Kratie

Een luxere accommodatie in Kratie dan het Rajabori Villas Resort zal je niet vinden. Dit prachtige resort bevindt zich op een eiland in de Mekong rivier. Het resort heeft een groot zwembad en is een traditioneel Cambodjaanse accommodatie in koloniale stijl gebouwd. Met de gratis fietsen kan je goed het eiland verkennen. De overtocht met de boot duurt ongeveer 10 minuten. Kamers kan je al vanaf $60 per nacht boeken. Dit hotel is een echte aanrader in Kratie.

Bekijk hotelaanbiedingen in Kratie!

Hoe kom je in Kratie?

Kratie ligt op de route tussen Laos en Phnom Penh langs de Mekong rivier. Ten noorden van Kratie ligt Stung Treng waar veel backpackers uit Laos aankomen om Cambodja verder in te reizen. Ten zuiden van Kratie ligt de grote stad Kampong Cham. Na deze stad kom je Phnom Penh tegen. De wegen tussen Kratie en de steden in het zuiden zijn redelijk goed. Ze zijn geasfalteerd in tegenstelling tot de wegen die naar het noorden leiden.

Per bus naar Kratie reizen

Je kan vanuit Phnom Penh per bus naar Kratie reizen. De afstand is 345 kilomter, de rit duurt 6 uur en kost ongeveer $6 . Je kan ook de bus vanuit Kampong Cham nemen. Je doet er dan 4 uur over. Een buskaartje kost dan $4. Ook is het mogelijk om een gedeelde taxi te nemen. Je reistijd is dan korter, 5 uur vanaf Phnom Penh en 3,5 uur vanaf Kampong Cham, maar je betaald net iets meer. Respectievelijk $8 en $6 per rit. Reken erop dat er in Cambodja normaal 8 personen in een taxi zitten en niet 4 zoals bij ons!! Bussen rijden 1 tot drie maal per dag.

Vanaf Stung Treng is de afstand naar Kratie 140 kilometer. De rit duurt ongeveer 3 uur en kost $4. Aangezien de wegen niet optimaal zijn kan de rit nog langer duren in de regenperiode. Het is ook mogelijk om een deeltaxi naar Stung Treng te nemen. Voor $5 koop je een plaats. Je kan zelfs een deeltaxi tot Ban Lung nemen voor $9. Informeer bij je hotel of guesthouse.

Per boot naar Kratie reizen

Een 2e manier om naar Kratie te reizen is per boot. Vanaf Stung Treng en Kamong Cham gaan er dagelijks boten naar Kratie. De fastboten varen alleen als er genoeg reizigers zijn. De tocht is erg mooi en duurt zo’n 3 uur (beide kanten). Kosten liggen rond de $9 per persoon.

Meer Kratie reistips?

Ga je backpacken in Kratie en ben je op zoek naar nog meer leuke Kratie reistips? Een goede reisgids mag dan niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Cambodja is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol handige Kratie reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Cambodja. De meeste Kratie reistips en andere handige reistips over Cambodja vind je naar mijn mening in de Trotter, Lonely Planet en Capitool.

Irrawaddy dolfijnen, Sambor tempel, Phnom Sombok tempel, Mekong Discovery Trail.
Voor een overnachting in Kratie raden wij Silver Dolphin Guesthouse aan, een leuke en goed betaalbare accommodatie!
Bekijk een overzicht van accommodaties in Kratie en aanbiedingen.
Bus (online bustickets) vanuit Siem Reap, Phnom Penh, Kampong Cham, Snuol, Stung Treng en vanaf de Laotiaanse grens.
Wil je genoeg tijd hebben om alles in Kratie te zien en te doen, dan raden wij je aan om 2 dag(en) in Kratie te verblijven.
Een goed hotel in Kratie is Arun Mekong Guesthouse dat op korte afstand van veel bezienswaardigheden in Kratie ligt.
Je moet er op rekenen dat je ongeveer $20 - $25 per dag uitgeeft in Kratie voor verblijf in een budget accommodatie, eten & drinken en vervoer.
2020-11-03T14:39:13+00:00