Hagelwitte zandstranden, ongerepte natuur, visrijke koraalriffen, romantische strandbungalows, verkoelende watervallen en een sfeervol nachtleven. De paradijselijke Cambodjaanse eilanden van Koh Rong net ten zuiden van Sihanoukville hebben het allemaal. Pas zeer recentelijk zijn de eilanden van Koh Rong ontdekt door het toerisme. Eigenlijk raar aangezien de eilanden de ideale mogelijkheden bieden als het om snorkelen, duiken, vissen, uitgaan of gewoon relaxen gaat. Alleen in de betere reisgidsen over Cambodja vind je Koh Rong reistips.

Over Koh Rong

De locals die voorheen in de kleine vissersdorpjes op de eilanden woonden en puur afhankelijk waren van de visvangst hebben een vis spullen aan de wilgen gehangen en zich compleet gericht op het toerisme dat sinds 3 jaar het eiland goed weet te vinden. De locals, wat Cambodjanen uit Sihanoukville en enkele expats hebben het toerisme in de afgelopen 3 jaar enorm zien toenemen. Dit mede door hun eigen inzet. Ze hebben op bescheiden schaal guesthouses, bungalows, hotelletjes, restaurants en uitgaansgelegenheden gebouwd evenals een pier waar de boten met toeristen aan wal kunnen komen.

Koh Rong in CambodjaDuiken bij Koh Rong

De eilanden van Koh Rong bestaan uit twee hoofdeilanden die qua naam erg op elkaar lijken. Koh Rong en Kog Rong Samloem. Koh Rong island is het meest toeristische eiland van de twee en met een oppervlakte van 78km² ook gelijk het op 1 na grootste eiland van Cambodja na Koh Kong eiland. Het eiland heeft een totale kustlijn van 61km waarvan 43km bestaat uit goed begaanbare zandstranden. Het eiland heeft in totaal 23 stranden van verschillende lengtes en zandkleuren. Het eiland is dichtbebost en heuvelachtig. De hoogste heuvel (berg) is 316 met hoog en daarmee vrijwel even hoog als de hoogste Nederlandse berg (Vaalserberg met een hoogte van bijna 322 meter). Er zijn zeven baaien op het eiland waar ja als toerist goed kunt duiken, snorkelen kajakken en boottochtjes maken. Diverse zeldzame vogelsoorten en andere diersoorten komen voor op het eiland. Ook verschillende apensoorten komen er voor. Er is vrijwel geen infrastructuur op het eiland aanwezig met uitzondering van kleine paden vanaf de stranden en wandelpaden door de heuvels. Vaak moet je per boot reizen om een ander deel van het eiland te bezichtigen.

Elektriciteit is beperkt beschikbaar en vaak alleen op vaste tijdstippen. In de nacht wordt de generator die de stroom opwekt uitgeschakeld en is er geen stroom om je ventilator te laten draaien. Gelukkig zorgt de frisse zeewind voor verkoeling. Op het eiland zijn 4 dorpjes te vinden namelijk Koh Tuich, Doeum D’keuw, Prek Svay en Sok San. De dorpjes zijn vrij nieuw omdat het eiland voor het jaar 2000 niet werd bewoond. Pal voor het strand van Koh Tuich (zuidoost) waar de meeste toeristen via de pier het eiland op komen ligt het kleine eilandje Koh Tuich waarnaar het strand genoemd is. Het eiland is klein, rond en met een grote heuvel waarop een klein tempeltje gelegen is. De strandjes van het eilandje bestaan uit afgestorven koraal. Je kunt er perfect snorkelen en duiken. Het krioelt er werkelijk van de prachtige kleurrijke vissen zee-egels, oesters, zeeslakken, zeepaardjes en andere zeedieren. Aan de andere kant van het eiland liggen twee andere kleine eilandjes met de naam Koh Bong-Po’own en Koh Song-Saa. Net ten zuiden van Koh Rong ligt een minder interessant eiland, Koh Koun. Ten zuiden van Koh Koun treft je het eiland van Koh Rong Samloem.

Enkele jaren geleden bestonden er grote plannen om het eiland van Koh Rong om te toveren tot een Thais party eiland zoals Koh Samui of Koh Pagnang. Gelukkig is dat er nog niet van gekomen.

Koh Rong uitzicht

Overnachten op Koh Rong

Op Koh Rong en Koh Rong Samloem vind je vele kleinschalige maar sfeervolle guesthouses en bungalows aan. Echte hotels of resorts zijn er niet maar in de guesthouses is het goed vertoeven. De guesthouses zijn vooral voor backpackers, dus budget-reizigers, bedoeld. Je betaald gemiddeld tussen de $7 en $35 per nacht per kamer. Een goedkoop hotel op Koh Rong vinden is niet moeilijk. Je moet er wel rekening meer houden dan je vaak niet per creditcard kunt betalen. Sommige accommodaties op Koh Rong vind je niet online op boekingssites als Booking.com of Trivago.nl. Veel Koh Rong reistips over overnachten op Koh Rong vind je niet in reisgidsen terug.

Budget hotel tips Koh Rong

Zoek je een leuke maar goedkoop hotel in Koh Rong, dan is White rose guesthouse een goede optie. Het guesthouse ligt pal aan het strand en is erg in trek bij backpackers. Een overnachting boek je al vanaf $12 per nacht. Het guesthouse ligt op het populairste deel van Koh Rong.

Middenklasse hotel tips Koh Rong

Als je iets meer geld wil uitgeven aan een wat comfortabelere accommodatie op Koh Rong, dan is Zen bungalows een goede keuze. De Bungalows liggen tegen een berghelling bij een kleine waterval. Vanaf je terras/balkon heb je een prachtig uitzicht over de baai. Kamerprijzen beginnen bij $25 per nacht. In 5 minuten loop je naar het strand en de pier.

Luxe hotel tips Koh Rong

Voor nog net wat meer luxe en een spectaculair uitzicht moet je zeker High Land Beach Bungalow boeken. De bungalows bieden een fantastisch uitzicht op zee en zijn erg sfeervol en romantisch ingericht. Een absolute aanrader. Een bungalow boek je vanaf $40 per nacht. Hoewel de bewoording “luxe” op Koh Rong erg relatief is valt dit hotel vanwege de prijsklasse onder de luxe hotels.

Bekijk hotelaanbiedingen in Koh Rong!

Boot naar Koh Rong

Beide eilanden zijn vanaf de haven van Sihanoukville per fastboat of slowboat te bereiken. De fastboat doet slechts 45 minuten over de overtocht terwijl de slowboat er 2 tot 2½ uur over doet. De fastboat kost $15 tot $20 terwijl je maar $5 voor de relaxte slowboat betaald. De fastboat vertrek tom 08:00, 11:00 en 15:00 van Occhateal Pier in Sihanoukville naar Koh Rong en om 08:00 en 15:00 naar Koh Rong Samloem (zowel M’pai bay en Saracen beach). Bekijk tijden en boek je online ticket voor de ferry van Sihanoukville naar Koh Rong via camboticket.com Je kan een open retour boeken waarmee je iets voordeliger uit bent dan twee maal een enkele reis te boeken

Phnom Penh naar Koh Rong

Reis je vanuit Phnom Penh naar Koh Rong eiland, dan kan je ook in één keer je busticket en ticket voor de ferry online boeken. Je vertrekt dan vanuit Phnom Penh en komt in Sihanoukville bij de pier aan waar je vervolgens op de ferry stapt. Je hoeft dan niet zelf in Sihanoukville van het busstation naar de pier per tuk tuk of motorbike te rijden en daar nog eens je ticket regelen. Het scheelt veel tijd en kost niks extra’s!

Koh Rong ferry schema

 

Wat te zien & doen in Koh Rong?

Wat te zien & doen in Koh Rong? De eilanden van Kog Rong ontlenen zich perfect om te duiken, snorkelen, vissen, feestvieren en uiteraard relaxen. Alle voorzieningen om te duiken en snorkelen zijn aanwezig. Je kan duiklessen op Koh Rong volgen in een van de paar duikscholen die er zijn. Ook kan je een boot huren of deelnemen aan een groepsexcursie waarbij je de zee op vaart en onderweg de mooiste eilanden met de beste snorkel of duikplekken bezoekt. Onderweg krijg je vaak een lunch op de boot aangeboden. Bij sommige tours kan je ook zelf vissen, een echte aanrader en zeker één van de Koh Rong reistips! Na het “hand” vissen met een rol touw, een haakje en aas, kan je later na de BBQ zelf je vis eten.

Koh Rong duiken
Eiland bij Koh Rong
Koh Rong restaurants
Koh Rong pier

Koh Rong Samloem

Koh Rong Samloem (ook wel Koh Rong Sanloem genoemd) ligt 4km ten zuiden van zijn grotere broertje Koh Rong. Het eiland is met een oppervlakte van 23km² ongeveer 3 keer kleiner dan Koh Rong. Het eiland heeft 3 stranden waarvan Saracen beach met een lengte van 3km de langste is. Ook Koh Rong Samloem bestaan grotendeels uit dichte jungle en wat flauwe heuvels. Er zijn enkele indrukwekkende rotsformaties op het eiland te vinden. Tijdens de Franse overheersing is er een weg aangelegd op het eiland. De weg is helaas grotendeels weer door de jungle opgeslokt. Op het eiland is ook beperkte stroomvoorziening. De meeste accommodaties bevinden zich op het Saracen strand. Ook op bij Ma-pay Bay zijn guesthouses en bungalows te vinden. Hier en daar op het eiland vind je verspreid nog andere accommodaties.

Voorzieningen op Koh Rong en Koh Rong Samloem
Een van de belangrijkste Koh Rong reistips die je in acht moet nemen betreft de voorzieningen op de eilanden. De eilanden van Koh Rong zijn prachtig en ideaal om even bij te komen en te genieten van de schoonheid. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de voorzieningen op de eilanden beperkt zijn. Op beide eilanden wordt de stroom door generatoren opgewekt en is niet 24 uur per dag aanwezig. In de nacht worden de generatoren uitgezet en moet je afkoelen d.m.v. de koele zeewind in plaats van je fan. Internet is op Koh Rong aanwezig doordat er een kabel vanaf Sihanoukville naar het eiland is aangelegd. Verbinding van het internet is echter niet snel en valt soms uit. Lang niet alle guesthouses hebben WIFI.

De medische voorzieningen zijn op de eilanden van Koh Rong ook beperkt. Op Koh Rong is een medische post aanwezig. Als je de pier afloopt zie je in het eerste restaurantje aan je linker hand een blauw kruis op een wit bord. Hier bevindt zich de eerste hulp waar Sarah (een werknemer van het duikcentrum) je eerste hulp kan bieden tegen een kleine vergoeding. Je moet er rekening mee houden dat in het water kleine zandvliegen zijn die je lichtjes prikken. Je ziet ze niet maar ze zijn er vaak wel. Bij sommige mensen kan dit irritaties opwekken die vaak met een zalfje bij de eerste hulp te behandelen zijn. Een ander “gevaar” zijn de zee-egels. Ze leven hier en daar in de zee en als je er op trapt kan dat pijnlijk zijn. Na een paar dagen trekt de pijn weg. Een steek is doorgaans ongevaarlijk.

Meer Koh Rong reistips?

Vergeet voor aanvang van je reis naar Cambodja niet om een goede reisgids voor Cambodja te kopen. In de betere reisgidsen vind je veel handige Koh Rong reistips en andere reistips over Cambodja. De reisgids helpt je een eind op weg en is je leidraad tijdens je backpack avontuur. Reisgidsen waarin je meer Koh Rong reistips kunt vinden zijn bijvoorbeeld de Trotter, Rough Guide en de Lonely Planet. Of bekijk het complete aanbod reisgidsen en vergelijk zelf de beste Koh Rong reistips!