Kampong Thom is de hoofdstad van de gelijknamige provincie ten noorden van Phnom Penh en ten oosten van Siem Reap. Kampong Thom is de plaats waar je stopt om te eten als je met de bus van Phnom Penh naar Siem Reap reist. De stad en provincie trekken worden niet druk bezocht door toeristen hoewel niet ver van Kampong Thom de belangrijke Khmer tempels van Koh Ker liggen. De tempels zijn eerder gebouwd dan de tempels van Angkor Wat bij Siem Reap en dienden de koning die voor het grote Khmer-rijk zijn hoofdstad op deze plek had. Veel Kampong Thom reistips in reisgidsen over Kampong Thom vertellen hierover. De stad is niet alleen vanwege de tempels bekend. Het was ook de grote leider van de Rode Khmer, Pol Pot, die uit deze provincie kwam en in Kampong Thom les gaf.

Over Kampong Thom

Met enkele hotels en voorzieningen voor toeristen is Kampong Thom niet meteen de stad die bovenaan je verlanglijstje zal staan als je Cambodja een bezoek gaat brengen. Toch is de stad wel een dag-bezoekje waard. Ga je de oude tempels van Koh Ker bezoeken, dan heb je een dag nodig. De tempels liggen nog een flink stuk rijden ten noorden van Kampong Thom zodat je vrijwel altijd een overnachting moet boeken. Combineer een bezoekje aan de tempels met een tuktuk-rit over het fantastische authentieke platteland en leer op die manier het echte Cambodja goed kennen. Cambodja is op het platteland rond Kampong Thom nog op z’n puurst met tal van wagens met koopwaar die door sterke ossen worden voortgetrokken. Ook de reisvelden rond de stad worden door hardwerkende buffels omgeploegd en klaargemaakt voor een volgende oogst. De stad en het omringende platteland zijn zeker een bezoek waar.

Wat te zien & doen in Kampong Thom?

Vraag je je af wat er te zien & doen is in Kampong Thom? Er zijn voldoende bezienswaardigheden in Kampong Thom te vinden. De regio is vooral bekend vanwege de talrijke oude Khmer tempels die je er vindt. Een bezoek aan de tempels van Sambor Prei Kuk staat dan ook boven aan het lijstje met Kampong Thom reistips. De tempels zijn 400 jaar eerder gebouwd dan de tempels van Angkor Wat en maakten deel uit van de hoofdstad van het Chenla rijk. Je bereikt de tempels na een ritje op je gehuurde motorbike of scooter of per tuk tuk na ongeveer 45 minuten. De rit brengt je door het prachtige platteland van Kampong Thom.

Ook een bezoek aan Phnom Suntuk mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Kampong Thom. Na een heftige klim van 807 treden bereik je de tempel boven op een berg. Je hebt vanaf hier een fenomenaal uitzicht over de regio. Vergeet niet oom een flesje water mee te nemen! Een motobike of brommer huren in Kampng Thom is erg aan te raden. Vaak huur je ze al voor $6 per dag inclusief helm.

Heb je nog wat tijd over, dan is een boottocht over de Stung Sen rivier erg leuk. Bij de markt in Kampong Thom kan je er een regelen. De Stung Sen rivier is de langste rivier die in het Tonle Sap meer uitkomt. Langs de oevers kan je vaak prachtige vogels spotten.

Overnachten in Kampong Thom

Kampong Thom heeft een klein aantal overnachtingsmogelijkheden voor toeristen. De stad is vrij klein en de meeste hotels en guesthouses die je er vindt liggen dan ook in het centrum of aan de hoofdweg van de stad die Siem Reap met Phnom Penh verbindt. Kampong Thom is niet heel er toeristisch dus er zijn geen hele grote luxe hotels of resorts in de stad.

Budget hotel tips Kampong Thom

Ben je op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Kampong Thom? Het sfeervolle en centraal gelegen Vimean Sovann Guest House biedt overnachtingen voor nog geen $17 per kamer per nacht.

Middenklasse hotel tips Kampong Thom

Voor $55 kan je een kamer boeken in een luxer hotel met zwembad in het Sambor Village Hotel. Dit hotel ligt aan de Stung Sen rivier net ten noord-oosten van het centrum van Kampong Thom.

Hotelaanbiedingen in Kampong Thom bekijken!

Hoe kom je in Kampong Thom?

Eigenlijk is er maar een manier om in Kampong Thom te komen: de bus. Er rijden dagelijks tussen de 10 en 20 bussen tussen Siem Reap en Phnom Penh waarbij je in Kampong Thom kunt uitstappen. Je stapt altijd midden in het centrum van de stad uit. En kan vandaar makkelijk je hotel bereiken in deze kleinschalige stad. Binnen de stad kan je per tuk tuk of gehuurde fiets of motorbike de omgeving gaan verkennen. Een kaartje voor de bus van Phnom Penh naar Kampong Thom of van Siem Reap naar Kampong Thom kan je online boeken of via je guesthouse of hotel regelen of uiteraard op het station. Een uitstapje naar de tempels van Koh Ker kan je ook eenvoudig bij de receptie van je hotel in Kampong Thom regelen.

Meer Kampong Thom reistips?

Vergeet voor aanvang van je reis naar Cambodja niet om een goede reisgids voor Cambodja te kopen. In de betere reisgidsen vind je veel handige Kampong Thom reistips en andere reistips over Cambodja. De reisgids helpt je een eind op weg en is je leidraad tijdens je backpack avontuur. Reisgidsen waarin je meer Kampong Thom reistips kunt vinden zijn bijvoorbeeld de Trotter, Rough Guide en de Lonely Planet.