Cambodja deelt zijn grenzen met buurlanden Laos, Thailand en Vietnam. Van de in totaal 15 grensovergangen in Cambodja worden er 8 met Vietnam gedeeld, 6 met Thailand en 1 met Laos. De meeste grensovergangen in Cambodja bestaan uit landgrenzen. Een aantal grenzen passeer je via het water. Los van de 15 reguliere grensovergangen in Cambodja zijn er ook nog 3 vliegvelden en 1 internationale zeehaven waar je Cambodja kunt binnenkomen of verlaten.

Grensovergangen tussen Cambodja en Thailand

Er zijn in totaal 6 grensovergangen in Cambodja die met Thailand gedeeld worden. Van deze 2 grenzen worden er eigenlijk maar 2 intensief gebruikt door toeristen. De andere grensovergangen worden stukken minder gebuikt omdat ze in minder toeristische en minder interessante gebieden liggen. Ook is het bereiken van deze grensovergangen stukken lastiger door de slechte staat van de wegen.

Grensovergangen tussen Cambodja en Thailand

Cham Yeam / Hat Lek

Deze grensovergang wordt vooral gebruikt door reizigers die vanuit Thailand naar Sihanoukville in Cambodja reizen. Dit is een kleinschalig stadje met voldoende goede accommodaties om de nacht door te brengen om vervolgende volgende ochtend door te reizen naar Sihanoukville. De grensovergang wordt ook vaak gebruikt door reizigers die vanaf de eilanden koh Chang of Koh Kut in Thailand doorreizen naar Cambodja. Ook Hat Lek / Cham Yeam is een van de grensovergangen in Cambodja waar oplichting voorkomt. Wel minder dan bij de Poipet grensovergang. Douaniers willen je hier wijsmaken dat je alleen je visum kunt kopen met bepaalde valuta (die je net niet hebt) zodat je geld moet wisselen tegen een ongunstige koers.

 

  08:00 – 22:00
  Trat – Koh Kong / Sihanoukville
  Zuidwest Cambodja
  Mogelijk
 Vanaf Sihanoukville of Phnom Penh kan je met de bus over een nieuwe weg in 5 uur naar Koh Kong reizen. In Koh Kong neem je een taxi, tuk tuk of moto naar de grens die 6 kilometer verderop ligt. Voor een taxi betaal je $10 terwijl je voor een ritje met een tuk tuk en motorbike resp. $6 en $3 betaalt. Aan de andere kant van de grens kan je per minivan naar Trat doorreizen. Deze rit duurt ongeveer 2 uur en kost je $160B.  Vanaf Trat kan je de bus naar Bangkok nemen  (5 a 6 uur reizen voor +/- 200 Baht) of richting Koh Chang eiland per minivan.

Bustickets naar Bangkok kan je online kopen.

 

Psar Pruhm / Ban Pakard

De grensovergang ligt bij het Cambodjaanse stadje Pailin, bekend van edelstenen en het feit dat het een van de laatste bolwerken van de Rode Khmer was na de oorlog. Je kan een visum on arrival kopen en ook als je de andere kant op reist kan je een toeristen visum voor Thailand krijgen. Na de grens kan je een motorbike naar Pailin pakken of een gedeelde / privé taxi naar Battambang.

  08:00 – 18:00
  Chanthaburi – Battambang / Pailin
  West Cambodja
  Mogelijk
  Je kan vanuit Bangkok in 4 a 5 uur met de bus (200 Baht) in Chantaburi komen en daar weer overstappen op een minivan (150 Baht) die je naar de grens brengt.

Kamrieng / Ban Laem

Deze grensovergang verbindt Battambang in Cambodja met het oostelijk deel van Thailand. Het is een van de minder gebruikte grensovergangen in Cambodja. Het zijn voornamelijk locals die deze grensovergang gebruiken. Een visum voor Cambodja kan je hier on arrival aanschaffen.

 

  08:00 – 18:00
  Chanthaburi – Battambang / Pailin
  West Cambodja
  Niet mogelijk
  Je kan vanaf Battambang de bus naar Pailin (120km, $4) nemen om vervolgens per  taxi of moto naar de grens te reizen (22km). Als je de grens over bent neem je een  sawngthaew naar Chanthaburi (180B, 1½ tot 2 uur) . Vervolgens neem je de bus naar Bangkok (4 tot 5 uur voor 200B).

Bustickets kan je online kopen

Poipet / Aranya Prathet

De grensovergang Aranya Prathet / Poipet is een van de meest gebruikte grensovergangen in Cambodja. Dit is de grens die je gebruikt als je van Bangkok naar Siem Reap of Battambang reist. Tegenwoordig gaan er rechtstreekse bussen van Bangkok naar Siem Reap (of andersom) waarbij je alleen hoeft uit te stappen om de grensformaliteiten af te handelen. De scambussen die vroeger reden zijn er nauwelijks meer. Zorg voor een directe busverbinding en je hebt nergens last van. Je bus wacht je aan de andere kant van de grens (in Poipet) weer op. Je kan een regulier visum voor 30 dagen kopen aan de grens. Reis je van Cambodja naar Thailand toe, dan kan je een gratis 15-daags visum voor Thailand aanvragen bij de grens. Deze grensovergang is tevens bekend om de oplichtingen die er plaats vinden. Oplichters proberen je wijs te maken dat je via “the local consulate” je visum on arrival moet regelen. Ze vragen dan aanzienlijk hogere kosten dan dat je het zelf doet. Wees slim en zorg dat je eerst je exit stempel bij de Thaise immigratiedienst ontvangt en ga dan rustig naar de “visa on arrival” bali om voor $30 je visum voor Cambodja te regelen. Laat je onderweg niks wijs maken. Ook is het absoluut niet nodig om geld te wisselen in Khmer Riel. Met je US dollars kan je prima terecht. Ook met het omwisselen van geld willen de oplichters je een veel te hoge wisselkoers berekenen.

 

  08:00 – 18:00
  Bangkok – Aranya Prathet – Siem Reap
  West Cambodja
  Mogelijk
Per bus reis je in 3 uur van Siem Reap naar Poipet. In Poipet moet je meestal overstappen in een lokale bus voor de laatste kilometer naar de grens. Als je eenmaal in Aranya Prathet in Thailand bent aangekomen kan je kiezen om per trein of per bus verder te reizen naar Bangkok. Het trein en busstation liggen ongeveer 5 km verderop dus een ritje per tuk tuk of  sawngthaew (90B) is noodzakelijk. Je kan de afstand ook per lokale bus afleggen indien je erg op je budget let.  Neem je de trein van Aranya Prathet naar Bangkok (Hualamphong treinstation), reken dan op een reistijd van 6 uur. Je betaalt ongeveer 50B. Neem je de bus van Aranya Prathet naar Bangkok ’s Mo Chit busterminal, dan is  je reistijd korter ( 4,5 tot 5 uur), maar je reis iets duurder (r, 140 – 215B). Het is ook mogelijk om in één keer je ticket van Siem Reap naar Bangkok te kopen. Bussen wachten je dan achter de grens op. Reis je van Bangkok naar Siem Reap, let dan op scams! Louche figuren willen graag aan je verdienen door veel te hoge visumprijzen of verplichte overnachting omdat de bus “kapot” is.

Je bus en treinticket kan je online kopen

O Smach / Chong Chom

Dit is een van de minst gebruikte grensovergangen in Cambodja. De grens ligt vrij afgelegen en buiten de toeristische gebieden in de regio Oddar Meanchey in het noorden van Cambodja. Als je vanuit Siem Reap naar Samraong reist kan je hier de grens over gaan. Je kan hier een Cambodjaans visum regelen als je vanuit Thailand aan komt reizen. Ook is een toeristenvisum voor Thailand mogelijk. Mocht je in dit deel van Thailand reizen en het graf van Pol Pot willen bezoeken, dan kan je hier het best de grens over gaan. Het stuk weg tussen Krong Samraong en de grens (Cambodjaanse deel), is in slechte staat. Zeker tijdens het regenseizoen. Er rijden geen publieke bussen.

 

  08:00 – 18:00
  Ubon Ratchath. – Siem Reap/Anlong Veng
  Noordwest Cambodja
  Mogelijk
  Per taxi kan je tot Krong Samraong komen. Een plek in een gedeelde taxi kost je ongeveer $10. De rit duurt ongeveer 4 uur over vrij slechte wegen. Vanaf Samraong kan je per moto of privé taxi naar de grens komen (40km, 2 uur) je betaald ongeveer $8 voor de rit per moto of bijna $30 voor een privé taxi. Zodra je de grens over bent gestoken tref je een aantal sawngthaew’s aan die je voor 50B naar de bushalte brengen. Vanaf hier kan je de bus naar Surin nemen (70km, 1,5 uur 60B). Vanaf Surin kan je de bus naar Ubon Ratchathani nemen.

Choam / Chong Sa-Ngam

Ook deze grens ligt in dunbevolkt gebied en is een van de grensovergangen in Cambodja die weinig wordt gebruikt. De enige afgedwaalde toeristen die in deze regio de grens oversteken zijn toeristen die het graf van voormalig Rode Khmer leider Pol Pot komen bekijken in Anlong Veng. Pol Pot verstopte zich hier jarenlang in de jungle en stierf (naar zeggen) een natuurlijke dood op late leeftijd. Zijn bescheiden graf is hier te vinden. Een visum voor Cambodja kan je bij deze grens on arrival aanschaffen.

 

  08:00 – 18:00
  Sisaket / Ubon Ratchathani – Anlong Veng / Siem Reap
  Noord Cambodja
  Mogelijk
  Er rijden geen bussen van Siem Reap (132km) naar Choam. Je zult een (gedeelde) taxi moeten nemen voor ongeveer $9 per persoon tot aan Anlong Veng, de rustplaats van Pol Pot. Vanaf Anlong Veng zal je per moto de 14 kilometer naar Choam moeten afleggen ($3). Als je de grens bent gepasseerd kan je per sawngthaew tot  Phusing reizen om daar op de bus naar Kantharalak of Si Saket te reizen. Daar kan je de bus nemen naar Ubon Ratchathani. Ook kan je vanaf  Si Saket of Kantharalak de trein nemen richting Bangkok of Ubon Rachathani.

Treintickets kan je online kopen.

Grensovergangen tussen Cambodja en Vietnam

Van de 8 grenzen die Cambodja met Vietnam deelt worden er maar 3 echt intensief gebruikt. De andere grensovergangen liggen in gebieden waar je slecht kan komen door de dichte jungle of door bergachtig gebied. Reis je van Vietnam naar Cambodja, dan kan je bij elke grensovergang je “visa on arrival” regelen. Reis je van Cambodja naar Vietnam, dan moet je op voorhand je Visa voor Vietnam geregeld hebben. Eventueel kun je dit eenvoudig (in een dag) regelen in Cambodja. Via het Vietnamese consulaat in Sihanoukville heb je binnen 10 minuten je visum geregeld. Ook in Phnom Penh is het eenvoudig te doen. Je hoeft ook niet vooraf te bepalen bij welke overgang je de grens over gaat.

 

Grensovergangen tussen Cambodja en Vietnam

Prek Chak / Ha Tien

Wil je vanuit het meest zuidelijke deel van de Vietnamese Mekong Delta (Phu Quoc, Rach Gia) richting één van de kuststeden (Sihanoukville, Kep, Kampot) in Cambodja reizen, dan is dit de manier. De grens is nog niet lang geopend maar je kan vrij eenvoudig de grens passeren en je visa on arrival regelen. Vanaf de grens rijden er pick-ups naar Kep. Vanaf daar kan je verder naar Kampot of Sihanoukville. Kep bereik je binnen het uur.

 

  06:00 – 17:30
  Phu Quoc / Rach Gia / Mekong Delta – Kep / Kampot / Sihanoukville
  Zuidoost Cambodja
  Mogelijk
  Vanuit Ha Tien in Vietnam kan je per moto de afstand van 7 km tot de Vietnamese grenspost afleggen voor $3. Na de immigratiepost van de Vietnamezen kan je lopend (ongeveer 300 meter) naar de Cambodjaanse immigratiedienst gaan om je visum on arrival te regelen (tenzij je al een visum hebt uiteraard). Ook kan je per motorbike de afstand afleggen maar dat is wat overdreven voor $3 dollar. Na de Cambodjaanse immigratiepost kan je vanaf Prek Chak een minivan nemen naar Kep, Kampot, Sihanoukville of Phnom Penh.  Kep is zeker een bezoek waard, evenals Kampot en Sihanoukville. Kep bereik je na een uur. Kampot ligt 24 km verderop en kost je een half uur meer tijd. Reis je door naar Sihanoukville, dan moet je op 3,5 uur reistijd rekenen. Phnom Penh is in 5 uur te bereiken. Kosten bedragen ongeveer $5 tot Kep, $7 tot Kampot, $10 tot Sihanoukville en $12 tot Phnom Penh. Met busmaatschappijen als Virak Buntham en Kampot Tours & Travel kan je de trajecten afleggen.

 

Phnom Den / Tinh Bien

Deze vrij nieuwe grensovergang ligt net ten zuiden van de grensovergang Kaam Samnor / Vinh Xuong. Je kunt vanaf de grens richting de plattelandsstad Takeo in Cambodja reizen. Ook kan je vanaf Chau Doc deze grens goed per bus bereiken. Er gaan echter vrij weinig reizigers bij deze plaats de grens over aangezien de route via de Mekong rivier veel populairder is. Ook de zuidelijker gelegen grensovergang Prek Chak / Ha Tien aan de kust is een stuk populairder.

 

  07:00 – 17:00
  Chau Doc / Mekong Delta – Takeo / Kampot / Kep / Phnom Penh
  Zuidoost Cambodja
  Mogelijk
   De kunst van het oversteken van deze grens is dat je eerst naar Chau Doc reist. Dit is vrij eenvoudig te doen vanuit meerdere grote steden en plaatsen in de Mekong (zoals Can Tho). Vervolgens moet je per moto de 32km afleggen naar de grens. Dit is goed te doen (en te betalen) per xe om, moto. Kosten liggen om en nabij de $7 per persoon. Ook een taxi is mogelijk maar kosten liggen dan ongeveer 3 maal hoger. Als je samen reist op zich ook te betalen.  Eenmaal de grens overgestoken kan je per moto of (gedeelde) taxi de rit van ongeveer 50km naar Takeo afleggen. Voor een rit per moto moet je ongeveer op $12 rekenen terwijl je $27 voor een privé taxi betaald. Een gedeelde taxi kost je ongeveer $5, net afhankelijk van de drukte.

Kom je laat aan in Takeo , regel dan op voorhand je hotel. Het Daunkeo 2 Hotel is een echte aanrader en goed betaalbaar.

Vanuit Takeo kan je tegenwoordig per trein naar Phnom Penh, Kep, Kampot en Sihanoukville reizen. Snel gaat het niet (gemiddeld 33km per uur) maar een ervaring is het zeker!

Kaam Samnor / Vinh Xuong

Dit is veruit de mooiste manier om de grens over te gaan. Grensovergang Kaam Samnor / Vinh Xuong  is de grens die je passeert als je per boot van Vietnam naar Cambodja (of vice versa) reist. De boottrip duurt 3 uur inclusief het passeren van de grens. De tocht brengt je langs mooie natuur en leuke kleine vissersdorpen. Een absolute aanrader. Een visa on arrival voor Cambodja is mogelijk, niet voor Vietnam. Er zijn verschillende maatschappijen die de tocht aanbieden.

 

  07:00 – 17:00
  Chau Doc / Mekong Delta – Phnom Penh
  Zuidoost Cambodja
  Mogelijk
   Vanaf Ho Chi Minh stad of Can Tho kan je per bus naar Chau Doc in de Mekong Delta reizen. Vanaf Chau Doc gaan er in de ochtend (07:30 en 08:30) snelle boten stroomopwaarts naar Phnom Penh. In Phnom Penh kom je bij de pier in het centrum (ter hoogte van de Wat Phnom) aan. Vanuit Phnom Penh gaan de meeste boten in het begin van de middag richting Chau Doc. Kosten liggen rond de $30 maar zijn zeker je geld waard.

Regel je boot gelijk zodra je aankomt in Chau Doc of alvast in Ho Chi Minh stad (of Can Tho). Je kan ook delen van de reis per bus/motorbike afleggen. Je kan van Chau Doc per bus naar Vinh Xuong / Kaam Samnor grensovergang om vanaf daar per boot naar Neak Luong te reizen. Vanaf daar kan je met een rechtstreekse bus naar Phnom Penh reizen. Je zal, als je goed kunt onderhandelen minder betalen dan de reguliere rechtstreekse boot van Chau Doc naar Phnom Penh. Via het Victoria Chau Doc hotel kan je ook je boottocht naar Phnom Penh boeken. De speedboat vertrekt voor het hotel!!

Het is ook mogelijk om een tour te boeken van Ho Chi Minh stad helemaal door naar Siem Reap via de Mekong rivier en de Tonle Sap rivier in Cambodja. Het eerste deel tot aan Chau Doc zal deels per bus zijn.

Banteay Chakrey / Tân Hộ Cơ,

Deze grensovergang wordt vrijwel alleen door locals gebruikt en is niet interessant voor backpackers of andere reizigers. De net iets zuidelijk gelegen grensovergang bij Chau Doc is veel interessanter.

 

  08:00 – 17:00
  Cao Lanh  – Phnom Penh
  Zuidoost Cambodja
  Mogelijk
   De enige manier om hier te komen is per moto of taxi vanaf Cao Lanh zo’n 50km verderop. Dit terwijl je vlakbij de grensovergang over de Mekong rivier bent.

Bavet / Moc Bai

De grensovergang Bavet (C) / Moc Bai (V) is nog altijd veruit de populairste grensovergang tussen Cambodja en Vietnam. Het is de eenvoudigste en snelste manier om vanuit Ho Chi Minh stad naar Phnom Penh te reizen. Er gaan dagelijks meerdere rechtstreekse bussen tussen beide steden. Je hoeft vaak niet van bus te wisselen bij de grens. Ook het passeren van de grens is eenvoudig en snel te doen. Een visum on arrival voor Cambodja is mogelijk.

 

  08:00 – 18:00
  Ho Chi Minh stad  – Phnom Penh
  Oost Cambodja
  Mogelijk
   Met de rechtstreekse bus ben je in ongeveer 6 uur in Phnom Penh ( of v.v.). Je betaalt rond de $10 voor je busticket. Tegenwoordig is het online kopen van je busticket van Ho Chi Minh stad naar Phnom Penh (of andersom) mogelijk. Diverse maatschappijen bieden vervoer per bus aan op dit traject. Zo kan je in de ochtend vertrekken (bus van bijvoorbeeld 08:30 –  15:00) of aan het begin van de middag (de bus van 12:30 – 19:00). Deze bus van maatschappij Giant Ibis komt vlak bij de Wat Phnom aan en naast de Mekong rivier aan de Sisowath Quay boulevard. Mocht je de late bus nemen en laat aankomen in Phnom Penh, boek dan alvast je hotel vooruit. Een aanrader vlakbij het busstation en aan de boulevard is The Long Guesthouse.  Dit voordelige guesthouse ligt op nog geen 5 minuten lopen van het busstation en is gemakkelijk te vinden.

Vroeger was het nodig om per ferry de Mekong rivier bij Neak Loeung over te steken en liep je hier vaak grote vertragingen op indien het druk was. Tegenwoordig is er een brug over de Mekong gebouwd zodat je snel kan doorrijden.

De bus vertrekt vanuit de standplaats naast het park dat naast (ten westen) van de bekende Ben Than markt ligt in Ho Chi Minh stad. Bussen vanaf Phnom Penh naar Ho Chi Minh stad vertrekken om 08:00 en 12:30u.

Trapeang Phlong / Xa Mat

Deze grensovergang ligt bij de Vietnamese provincie Tay Ninh waar ook de Cao Dai tempels te vinden zijn. Reis je vanuit Ho Chi Minh stad naar Cambodja en wil je onderweg deze tempels en/of de Cu Chi tunnels bezoeken, dan kan je via deze grensovergang richting Phnom Penh doorreizen. De wegen zijn onlangs helemaal gerenoveerd en in goede staat.

 

  08:00 – 18:00
  Tay Ninh  – Kampong Cham / Kratie
  Oost Cambodja
  Mogelijk
   Vanuit Ho Chi Minh  stad zijn er geen rechtstreekse busverbindingen te boeken naar Phnom Penh via Tay Ninh. Vanaf Tay Ninh kan je een moto of een gedeelde taxi nemen naar de grens. Reistijd is nog geen uur. Een moto kost je ongeveer $6. Vanaf de grens kan je per minivan richting Kampong Cham of Kratie doorreizen.

Ga je richting Phnom Penh, dan is het handiger om terug te reizen naar de grens Bavet (C) / Moc Bai (V) om hier de bus naar Cambodja te nemen. Wil je een bezoek brengen aan de Cao Dai tempel, boek je bustickets voor de middag bus vanaf de grens en ga op eigen gelegenheid of met locale bus in de ochtend vroeg naar de tempel. Je hebt dan genoeg tijd om terug te reizen naar de grens om op de bus te stappen.

Trapeang Sre / Loc Ninh

De grensovergang kan je gebruiken als je vanuit Tay Ninh in Vietnam richting de Irriwaddy dolfijnen in Kratie wil reizen of naar Mondulkiri. De grensovergang wordt echter niet vaak gebruikt door toeristen.

 

  08:00 – 18:00
  Tay Ninh  – Kratie / Mondulkiri provincie
  Oost Cambodja
  Mogelijk
   Vanuit Ho Chi Minh stad kan je met lokale bussen tot aan Tay Ninh reizen. Vervolgens moet je per xe om (moto) of taxi naar de grens. Vanaf de grens rijden zal je weer per moto moeten doorreizen naar de plaats Snuol waarvandaan je de bus naar Kratie kunt nemen of kunt doorreizen per minivan naar Mondulkiri.

O Yadaw / Le Thanh

Dit is de meest noordelijke gelegen grensovergang tussen Cambodja en Vietnam. Vanuit Pleiku en Kontum, bekend van de Vietnam oorlog en mooie natuur, kan je via de grensovergang O Yadaw (C) / Le Thanh (V) naar het afgelegen noordoosten van Cambodja doorreizen, naar de provincie Ratanakiri.

 

  08:00 – 18:00
  Kontum / Pleiku  – Ban Lung (Ratanakiri provincie)
  Oost Cambodja
  Mogelijk
   Vanaf Pleiku of Kontum kan je per lokale bus naar Le Thanh reizen. Vanaf Kontum reis je er in 3 uur heen terwijl je vanaf Pleiku in anderhalf uur naar Le Thanh reist. Vanaf hier kan je een moto naar de grens nemen. Binnen 5 minuten ben je er ($2). Na het passeren van de grens kan je met een moto aan het Cambodjaanse deel van de grens naar de plaats Pak Nhai reizen. Vanaf hier kan je per minivan of moto doorreizen naar Ban Lung, de hoofdstad van de provincie Ratanakiri. De rit van de grens naar Ban Lung zal ongeveer anderhalf a 2 uur duren en je $12 moeten kosten.

Grensovergangen tussen Cambodja en Laos

Er is nog maar 1 grensovergang van Cambodja naar Laos of vice versa. De grens tussen beide landen is smal en het gebied is vrij ruig en onherbergzaam. De nationale weg van Laos loopt door tot de grens. Vanuit Si Phan Don of Pakse kan je eenvoudig bij de grens komen. De Mekong rivier loopt parallel aan de weg. De grens verbindt zuidelijk Laos met noordelijk Cambodja.

Vroeg bestond er ook nog een mogelijkheid om met de boot vanaf de grens de Mekong rivier of te zakken en na 3 uur in Stung Treng in Cambodja aan te komen.

Grensovergangen tussen Cambodja en Laos

Trapaeng Kriel / Nong Nok Khiene

Dit is de enige grensovergang tussen Cambodja en Laos. De grens verbindt het noorden van Cambodja met het Zuiden van Laos. Het gebied is vrij dicht bebost en er wonen weinig mensen. Vroeger was er een route over land en over de Mekong rivier. Door de aanleg van een nieuwe brug net ten noorden van Stung Treng in Cambodja is de route over land veel sneller geworden aangezien je niet meer over de Sekong rivier met de ferry hoeft over te steken. De grensovergangen Dom Kralor / Voen Kham is dan ook niet meer in gebruik.

Het is mogelijk om  je visum aan de grens te regelen (on arrival) voor zowel Laos als Cambodja. Je betaald wel iets meer dan wanneer je het op voorhand regelt. Ook betaal je een service fee van $1. Vragen ze meer, niet moeilijk doen en voorkom problemen.

 

  07:00 – 17:00
  Kratie / Stung Treng – Pakse
  Noordoost Cambodja
  Mogelijk
  Vanaf Stung Treng in Cambodja rijdt er in de ochtend en in de middag een bus naar de grens toe. De eerste bus van de busmaatschappij Rith Mony vertrekt om 08:00 in de ochtend. De tweede bus komt vanuit Phnom Penh en passeert rond 15:00 uur Stung Treng. Deze bus van Phnom Penh Sorya Transport zal helemaal tot aan Pakse in Laos doorrijden. Het is dus mogelijk om deze bus vanaf Phnom Penh al te nemen (of Kampong Cham of Kratie). Ook rijden er af en toe minivans naar de grens.

Let erop dat aansluitend vervoer in Laos vrij schaars is. Net over de grens komt je in erg rustig gebied waar weinig mensen wonen. Probeer via je hotel gelijk het vervoer naar je bestemming (Pakse / Si Phan Don) te regelen zodat je niet ergens strand.

Doe je de route omgekeerd, dan is de kans kleiner om te stranden. Vanaf Cambodja zijn er genoeg minivans en bussen bij de grens voor de rit naar Stung Treng.

 

Meer informatie over grensovergangen in Cambodja

Het is erg handig en raadzaam om tijdens je reis een goede reisgids mee te nemen. In de betere reisgidsen vind je vaak aanvullende informatie over de grensovergangen in Cambodja. Handige reisgidsen zijn bijvoorbeeld de Lonely Planet, de Trotter, de National Geographic en de Capitool.