Als je tijdens het backpacken de kans krijgt om een van de feestdagen in Vietnam mee te maken, dan moet je die kans zeker grijpen. De meeste feestdagen in Vietnam worden uitbundig gevierd en hebben te maken met de overwinning op zowel de Franse kolonisator als de Amerikaanse kapitalisten die het land jarenlang in hun greep probeerden te houden. De trost van de Vietnamezen is erg groot evenals hun liefde voor het vaderland. Ze zullen je dan ook graag laten zien wat de overwinningen op de Fransen en Amerikanen voor ze heeft betekend.

Feestdagen in Vietnam in 2015

Datum Feest Omschrijving
1 januari Nieuwjaarsdag De eerste dag van het jaar in onze Westerse kalender is een feestdag.
1e dag v/d 1e maanmaand tot 4e dag v/d 1e maand Tết Nguyên Đán Vietnamees nieuwjaar, belangrijkste feestdag in Vietnam
Volle maan v/d 1e maand Tết Nguyên Tiêu (Rằm tháng giêng) Lantaarnfestival
10e dag v/d 3e maanmaand Giỗ tổ Hùng Vương Herdenking van de overleden koningen en dag waarop grootouders worden vereerd.
30 april Ngày giải phóng/chiến thắng/thống nhất Bevrijdingsdag en herenigingsdagVal, val van Saigon en de hereniging van Noord-en Zuid-Vietnam in 1975
1 mei Ngày giải phóng/chiến thắng/thống nhất Dag van de arbeid
19 mei Ngày sinh Chủ tịch Hồ Chí Minh Verjaardag van Hồ Chí Minh
27 juli Ngày thương binh liệt sĩ Martelaren dag. Herdenking van de strijders die sneuvelden voor het vaderland.
2 september Quốc khánh Nationale Vietnam dag. Dag waarop Noord-Vietnam zijn onafhankelijkheid uitriep.

Belangrijkste feestdagen in Vietnam

Hoewel er meerdere feestdagen in Vietnam zijn, worden er een klein aantal groots gevierd door het hele land. De allerbelangrijkste feestdag is Tết, het Vietnamese nieuwjaar. Tết is afgekort van Tết Nguyên Đán. Op deze dag begon ook het groot offensief (Tết-offensief) waarmee de aftocht van de Amerikanen in Zuid-Vietnam begon ten tijde van de Vietnamoorlog (of de Amerikaanse oorlog zoals de Vietnamezen de oorlog noemen). Vanuit veel verschillende plaatsen in en rondom Ho Chi Minh stad vielen het Noord-Vietnamese legen (NVA) en de Vietcong bondgenoten de Amerikanen aan. Aangezien het een feestelijke dag zou moeten worden, kwam de aanval als complete verassing. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op deze dag de grootste feestdag in Vietnam plaatsvindt.

Tết begint op de eerste dag van de eerste maanmaand en eindigt na de derde dag eerste maanmaand volgens de maankalender of lunarkalender. Vaak is dit aan het einde van januari en het begin van februari.

Tijdens het Vietnamese nieuwjaar bezoeken de meeste Vietnamezen hun familie op het platteland om daar uitgebreid te genieten van heerlijke zelfgemaakte gerechten zoals bánh chưng, bánh dày (gedroogde jonge bamboesoep), Mứt (gedroogd fruit), Thịt Kho Nước Dừa (vlees dat gekookt is in cocosmelk) en xôi gấc (kleefrijst). Eten speelt een erg belangrijke rol tijdens het feest. Ook vereren ze hun overleden grootouders. Ze bezoeken tempels om voor voorspoed en gezondheid te bidden en delen geld uit aan de armen.

De straten zijn erg druk tijdens het feest en vooral bij tempels en families thuis krijg je een goede indruk van wat Tết inhoudt voor de Vietnamezen. Wees slim en boek je hotel ver vooruit als je van plan bent om Vietnam te bezoeken tijdens een van deze feestdagen, het is vaak erg druk aangezien veel Vietnamezen hun familie graag bezoeken tijdens de feestdagen in Vietnam.