Ga je op reis in Maleisië, dan is het raadzaam om je van te voren te informeren naar de medische gevaren die er op de loer liggen. Ga goed na welke inentingen voor Maleisië verplicht zijn en welke inentingen aan te raden zijn. Uiteraard wil je tijdens je reis niet dagenlang ziek zijn op ergens in een ziekenhuisbed belanden. Denk ook goed aan het afsluiten van een reisverzekering. Er zijn speciale reiserzekeringen voor backpackers
waarbij je nog extra risico’s kunt laten bijverzekeren!

Verplichte inentingen voor Maleisië

De enige verplichte vaccinnatie of inenting voor Maleisië is alleen nodig als je uit een gele koorts land komt. Heb je de afgelopen 7 dagen in een gele koorts land gereisd of heb je daar een overstap gehad van langer dan 12 uur, dan kom je zonder een gele koorts inenting niet het land binnen. Verdere verplichte inentingen voor Maleisië zijn er niet maar er worden er nog wel een paar aangeraden, zie onder.

Aan te raden inentingen voor Maleisië

Een klein aantal vaccinnaties voor Maleisië wordt aangeraden als je voor korte periode (verblijf tot drie maanden) in Maleisië zal gaan verblijven. Aangezien je met andere leefomstandigheden in aanraking komt (klimaat, vuil, eten/drinken) is de kans soms aanzienlijk om een kleine infectie of ontsteking op te lopen. Aangeraden inentingen zijn daarom:

Hepatitis A
Een Hepatitis A vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar Maleisië. Het virus dat overgedragen wordt door slechte hygiëne kan leiden tot ernstige leverproblemen. Voedselvergiftiging is hier een goed voorbeeld van.

DTP
Een DTP vaccinatie (difterie, tetanus en polio.) wordt aanbevolen voor alle reizigers naar Maleisië. Alle drie de ziektes worden veroorzaakt door overdracht van bacteriën en kunnen grote gevolgen hebben maar met een preventieve injectie vrij makkelijk voorkomen worden.

Inentingen bij langer verblijf

Blijf je langer dan drie maanden in Maleisië, dan is het ook raadzaam om je tegen andere ziektes in te laten enten. Denk daarbij aan hepatitis B, en in sommige gevallen tuberculose. Behalve voor Sabah en Sarawak wordt ook een inenting tegen rabiës (=hondsdolheid) aanbevolen als je langer dan drie maanden blijft.

Malaria in Maleisië

Helaas komt Malaria in Maleisië voor. Zowel op het Maleisisch schiereiland dat aan Thailand grenst, als Maleisisch Borneo. In de kustgebieden van zowel het Maleisisch schiereiland als Maleisisch Borneo komt malaria niet voor. Het betreft vooral de binnenlanden van Maleisië. Vooral in het zuidelijk deel van Borneo (dat niet aan de kust ligt) is het gebruik van malariapillen als lariam, malarone, doxycycline, paludrine of chloroquine erg aan te raden. Ook muggenwerende maatregelen zijn belangrijk in dit malariagebied op Borneo.

Malaria in Maleisië

Malaria in Maleisië

Op het Maleisisch schiereiland is de kans aanzienlijk kleiner dat je malaria oploopt. De kans op het oplopen van malaria is alleen aanwezig in het binnenland en niet in de kustgebieden en de eilanden. In de populaire regio van de Cameron Highlands is wel kans op malaria! Als je het op save wilt spelen kan je ook pillen innemen als je alleen dit deel van Maleisië gaat bezoeken maar normaal gesproken moeten muggenwerende maatregelen volstaan.

Bij anti-muggenmaatregelen moet je denken aan het dragen van kleding met lange mouwen en broekspijpen (na zonsondergang), het gebruik van een insectenwerend middel met DEET en het gebruik van een muskietennet. Via websites als Tropenreisartikelen.nl en Reisartikelen.nl kan je deze muggenwerende artikelen eenvoudig en snel bestellen.

Doktersadvies

Informeer altijd nog even bij je dokter voordat je op reis gaat. Je dokter kent je het beste en kan je goed informeren over de noodzaak van sommige inentingen voor Maleisië. In sommige gevallen is aangepast advies noodzakelijk. Zeker als je medicijnen gebuikt of bepaalde klachten hebt. Ook bij de GGD kan je terecht voor medisch reisadvies.