Jakarta, het voormalige Batavia, is de grote hoofdstad van Indonesië met bijna tien miljoen inwoners. Jakarta ligt op het eiland Java (Jawa) in één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. De stad is gesticht in de 4e eeuw en werd later, ten tijde van de machtige Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie, een erg belangrijke handelspost. De stad heeft na de Indonesische onafhankelijkheid in 1949 zijn belangrijke handelspositie behouden. De stad is nog altijd het economisch, cultureel en politiek centrum van Indonesië. In de stad vind je in het oude centrum, Kota Tua, nog altijd veel oude koloniale gebouwen van de Nederlanders. Veel Jakarta reistips in reisgidsen over Indonesië gaan over de indrukwekkende geschiedenis van deze belangrijke stad.

Over Jakarta

Jakarta werd door de Nederlanders ingenomen en ontwikkeld tot een grote en moderne stad (in die tijd). De infrastructuur en diverse staatsgebouwen en handelsgebouwen werden in de stad gebouwd. Jakarta, het toenmalige Batavia, groeide uit tot de belangrijkste stad van het land en tevens het economisch centrum van Indonesië. Vooral de handel in specerijen zorgde voor de grote ontwikkeling die de stad doormaakten. De stad is uitgegroeid tot een metropool waar veel culturen met elkaar verweven zijn, een echte smeltkroes. De inwoners van Jakarta zijn erg hartelijk en geïnteresseerd in toeristen en andere reizigers. Backpackers hebben het al snel naar hun zin in Jakarta. Zeker vanwege het bruisende nachtleven van de stad.

Zien en doen in Jakarta

Je zal je niet snel vervelen in de grootst stad van Indonesië. Alleen al in het prachtige historische centrum van de stad valt erg veel te zien. Ook in andere delen van de stad zijn behoorlijk veel bezienswaardigheden te vinden. Ze barst het er van de leuke marktjes en pleintjes maar vind je ook tal van musea in Jakarta. Als je Jakarta gaat bezoeken is het handig om te weten dat de stad in 5 administratieve delen is opgedeeld:

  • Jakarta Pusat, het centrum Jakarta
  • Jakarta Barat, West-Jakarta
  • Jakarta Selatan, Zuid-Jakarta
  • Jakarta Timur, Oost-Jakarta
  • Jakarta Utara, Noord-Jakarta

De meeste bezienswaardigheden in Jakarta vind je in het centrum en in Noord-Jakarta. In Noord-Jakarta zaten de Nederlanders voornamelijk. Hier vind je dan ook veruit de meeste koloniale gebouwen. Ook vind je hier de haven van Jakarta. Vanaf Kota Tua treinstation kan je prima je ontdekkingsreis door Jakarta beginnen. Het treinstation ligt in de gelijknamige wijk dat het historische deel van Jakarta vormt. In Kota Tua vind je veel museums, prachtige koloniale gebouwen en diverse parken:

Bezienswaardigheden in Jakarta

Jakarta historisch museum
Het voormalige stadhuis van Jakarta dient tegenwoordig als historisch museum (het Museum Sejarah Jakarta) en ligt ongeveer 200 meter ten noorden van het Kota Tua treinstation aan het Fatahillah plein. Het is één van de interessantste museums van Jakarta waar veel foto’s, voorwerpen en kaarten getoond worden van de afgelopen 400 jaar waaronder natuurlijk de veel objecten uit de tijd dat Indonesië onder Nederlands gezag gebukt ging. Op het plein bij het museum vind je een groot kanon.

Wayang museum
Eveneens gelegen aan het Fatahillah plein vind je het Wayang museum. Waar je een enorme collectie wajangpoppen kunt vinden uit diverse delen van Indonesië maar ook uit andere landen. Rondom het plein vind je ook nog het Fatahillah Kota Tua museum.

Katholieke kerk
Als je vanuit het plein richting het zuiden loopt kom je na een paar kilometer bij de katholieke kerk Gereja Santa Maria de Fatima Jakarta. De kerk ziet er compleet anders uit dan je van de gemiddelde katholieke kerk verwacht. Hij is erg kleurrijk, niet hoog en gemixt met Aziatische architectuur. Zeker wel een bezoekje waard.

Medan Merdeka
Als je de weg naar het zuiden vervolgt kom je bij het Medan Merdeka plein (Vrijheidsplein) uit, het grootste stadsplein ter wereld van ongeveer een vierkante kilometer! In het midden van het 19e-eeuwse plein vind je het Monumen Nasional, het Indonesisch onafhankelijkheidsmonument ter nagedachtenis aan de onafhankelijkheidsstrijd met Nederland. Het plein werd door de Nederlanders het Koningsplein genoemd maar veranderde van naam na de onafhankelijkheid. Onder Nederlands gezag werd het voormalig buffelveld gebruikt als militair oefenterrein. Rondom het plein barst het van de musea, overheidsgebouwen en grote bedrijfskantoren. Het plein behoort absoluut tot de belangrijkste bezienswaardigheden in Jakarta.

Merdeka-paleis
direct ten noorden van het Medan Merdeka plein ligt het imposante Istana Merdeka, het Vrijheidspaleis van Jakarta. Voorheen was het gebouw de residentie van de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Tegenwoordig is het een van de zes officiële residenties van de Indonesische president waar ook tal van officiële gelegenheden worden gehouden. In 1874 werd aan de bouw van het paleis begonnen.

Grootste moskee van Zuidoost-Azië
Iets verderop, ten noordoosten van het Medan Merdekaplein, vind je de Istiqlal moskee, de grootste moskee van Zuidoost-Azië en de nationale moskee van Indonesië. De moskee werd in 1978 geopend. De minaret is 66,66 meter hoog en er zijn diverse gebedsruimtes, studieruimtes en Het moderne ontwerpen maakt dat de moskee zeker niet tot de mooiste gebouwen van de stad behoort. Bij het gebouw vind je een fontein die water tot 45 meter de lucht in spuit.

Kathedraal van Jakarta
Vlak achter de moskee vind je de kathedraal van Jakarta, een katholieke kerk die in 1825 door de Nederlanders werd gebouwd. De voorkant van de kerk bestaat uit twee torens a la de Notre Dame in Parijs maar met spitse torens en lichte verschillen in ontwerp.

Immanuel kerk
Aan de oostzijde van het Medan Merdekaplein ligt de Gereja Immanuel, voorheen de protestantse Willemskerk. De kerk werd in 1839 opgeleverd en soms de parel van Jakarta genoemd. De kerk heeft een prachtig koepeldak en steunt op grote zuilen. Op zondagen zijn diverse diensten in het Indonesisch, Engels, Koreaans en Nederlands.

Nationaal Museum van Indonesië
Aan de westzijde van het plein ligt het Nationaal Museum van Indonesië, een waar pronkstuk van de stad, dat in 1778 werd gebouwd. Het was ooit het museum van het Koninklijk Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen met een gigantische collectie documenten en voorwerpen uit alle hoeken van het land. In het gebouw zat destijds een bibliotheek, museum en drukkerij. Ook dit museum behoort tot de hoogtepunten van Jakarta en moet je eigenlijk gezien hebben!

Koloniaal gebouw in Jakarta

Parken
Heb je het even gehad met musea en koloniale architectuur, dan kan je even heerlijk bijkomen in een van de vele parken die Jakarta rijk is. Het Indonesische woord voor park is Taman, je ziet ze in enorm grote maar ook kleine maten door heel de stad heen. Het National Monument Park en Pantai Indah Kapuk zijn zeker aanraders.

Overnachten in Jakarta

Jakarta is een wereldstad waar jaarlijks veel toeristen op af komen. Ook worden er veel congressen en andere bijeenkomsten gehouden. Er zijn zodoende ook veel hotels, guesthouses en resorts in Jakarta te vinden. De meeste backpackers die in budget of middenklasse accommodaties overnachten, verblijven vaak in Jalan Jaksa dat bij het grote Lapangan Merdeka plein in het centrum van Jakarta ligt. Het Gambi treinstation ligt direct ten oosten van het plein. Jalan Jaksa is begeven met gezellige budget guesthouses, hostels en hotels en ook zijn er veel sfeervolle restaurantjes te vinden. Het is dé plek om te verblijven in Jakarta. Door vrijwel de hele stad liggen de middenklasse en luxe hotels verspreid. Kota Tua is de oude koloniale wijk van Jakarta. De wijk ligt in het noorden van de stad aan de kust. Hier bevindt zich een klein aantal sfeervolle hotels tussen de oude koloniale gebouwen.

Budget hotel tips Jakarta

Op zoek naar een voordelig hotel met een mooie ligging? Het Madu Inn ligt in de wijk Taman Sari en tegen de oude koloniale wijk Kota Tua aan. De accommodatie heeft sfeervolle kamers die praktisch en eenvoudig zijn ingericht. Op loopafstand van het hotel bevinden zich veel bezienswaardigheden. Kamers inclusief ontbijt boek je hier vanaf $16 per nacht.

Middenklasse hotel tips Jakarta

Voor een iets luxer hotel met zwembad in het hart van de stad is het Take’s Mansion de beste keuze. Het sfeervolle en kleinschalige hotel heeft een zwembad op het dak vanwaar je een panoramisch uitzicht over de stad hebt. De kamers zijn sfeervol ingericht en van alle gemakken voorzien. Om de hoek liggen restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden zoals Sarina, Plaza Indonesia of Grand Indonesia. Een kamer boek je hier vanaf $43 per nacht inclusief ontbijt. Dit hotel is een echter aanrader vanwege de perfecte ligging, het rooftop zwembad, sfeervolle kamers en de goede service.

Luxe hotel tips Jakarta

Voor nog meer luxe en comfort is het Hotel Borobudur Jakarta de ideale accommodatie in Jakarta. Het 5-sterren hotel ligt in het zakencentrum van de stad. Het hotel heeft een groot zwembad, een spa en meerdere tennisbanen. Ook zijn er 5 restaurants in het hotel aanwezig die Italiaanse, Japanse, Chinese, Indonesische en internationale gerechten serveren. Een overnachting in dit hotel boek je vanaf $154 per kamer inclusief ontbijt.

Hoe kom je in Jakarta?

Jakarta is goed te bereiken per vliegtuig, ferry of over land per trein of bus. Dat mag je uiteraard ook wel verwachten van een stad met ruim 10 miljoen inwoners.

Vliegen naar Jakarta

Veel reizigers die Indonesië willen gaan verkennen beginnen hun reis in hoofdstad Jakarta. Simpelweg omdat je hier vanuit veel landen directe vluchten naartoe hebt. Ook vanuit Nederland kan je rechtstreeks op Jakarta vliegen. Een vliegticket naar Jakarta boek je al vanaf €414 retour! Het belangrijkste vliegveld van Jakarta is Soekarno–Hatta International Airport. De luchthaven ligt in de wijk Cengkareng Airport 20 km ten noordwesten van het centrum van Jakarta. Reizigers die van Amsterdam naar Jakarta vliegen, komen op dit vliegveld aan. Vanaf het vliegveld kan je per taxi, bus of trein naar het centrum van Jakarta komen. Meer info over het vliegveld vind je hier.

Vanaf het vliegveld van Jakarta zijn er dagelijks vluchten naar Kota Kinabalu, Beijing–Capital, Xiamen, Parijs, Tokyo, Seoul–Incheon, Singapore, Hong Kong, Manilla, Taipei–Taoyuan, Guangzhou, Bangkok (Suvarnabhumi), Cairo, Dubai–International, Abu Dhabi, Amsterdam, Jeddah, London–Gatwick, Melbourne, Osaka–Kansai, Perth, Shanghai–Pudong, Sydney, Penang, Phuket, Kuwait City, Ulaanbaatar, Muscat, Doha, Bandar Seri Begawan, Amman, Colombo, Fuzhou, Istanbul–Atatürk en Ho Chi Minh City. Diverse maatschappijen die in de regio actief zijn zoals Lion Air, Batik Ai, Citilink, Jetstar Asia Airways, Lucky Air, Tigerair, Indonesia AirAsia, NAM Air en Garuda Indonesia bieden goedkope vliegtickets naar Jakarta aan. Soms zelfs voor enkele tientjes!

Bus naar Jakarta

Jakarta is ook goed per bus te bereiken. Vanuit de grotere steden op Java zoals Bandung, Surabaya, Yogyakarta en Solo zijn er dagelijks rechtstreekse busverbindingen naar Jakarta. Let er op dat er meerdere busterminals in Jakarta zijn waar bussen vandaan vertrekken.

Het busstation waar vandaan de meeste bussen vertrekken is Kampung Rambutan Bus Terminal. Reis je naar Bandung, Solo of Yogyakarta, dan moet je hier opstappen. Ook kan je vanaf dit busstation naar Cianjur, Garut, Tasikmalaya, Cilacap, Purwokerto en MalangBustickets reizen. Bustickets kan je in Jakarta op het busstation kopen over online boeken.

Vanaf busstation Pulo Gadung dat in het oosten van Jakarta ligt vertrekken bussen naar Sumatra, Bali en Lombok. Vanaf de nieuwe busterminal Pulo Gebang die ook in het oosten van de stad ligt vertrekken bussen naar plaatsen in het noorden van Java waaronder Surabaya. Het is het grootste busstation van Zuidoost-Azië! Vanaf busstation Rawamangun vertrekken eveneens bussen naar bestemmingen op Sumatra, Bali en Lombok.

Boot naar Jakarta

Reis je met de boot naar Jakarta, dan kom je aan op Tanjung Priok, de ferry terminal van Jakarta in het noorden van de stad. Vanuit diverse plekken in Indonesië kan je met de ferry/boot naar Jakarta varen. De populairste verbindingen zijn Batam – Jakarta en Pulau Seribu (Duizend eilanden) – Jakarta. Bekijk hier alle ferryverbindingen naar Jakarta.

Openbaar vervoer in Jakarta

Binnen Jakarta kan je kiezen voor verschillende manieren van openbaar vervoer. De TransJakarta (busway) is de busmaatschappij in Jakarta. De bussen stoppen bij vaste haltes en de buskaartjes zijn erg goedkoop. Ook kan je met de KA Commuter Jabodetabek reizen, een soort regionale trein die de buitenwijken van Jakarta met het centrum verbinden. De Jakarta MRT zijn wat nieuwere regionale treinen c.q. trams. Ook taxi’s zijn een goede optie in Jakarta. Ze zijn spotgoedkoop. Tegenwoordig zie je ook veel bajaj’s in Jakarta rondrijden. Het zijn tuk tuk’s zoals je die ook in Bangkok veel ziet. Ojek, motorbike’s waarbij je achterop kunt zitten, zijn een goede optie om files te vermijden.

Meer Jakarta reistips?

Ben je op zoek naar nog meer Jakarta reistips? Vergeet dan vooral niet een goede reisgids van Indonesië te kopen voordat je op reis gaat. De betere reisgidsen voorzien je van nog meer handige Jakarta reistips. Een goede reisgids zal je niet alleen voorafgaand aan je reis naar Indonesië helpen om een goede planning te maken maar hij zal je ook tijdens je reis voorzien van handige informatie en nuttige tips. Naam mijn mening en ervaring zijn de betere reisgidsen over Indonesië van Rough Guide, Lonely Planet en Trotter.